Nem indítanak vonatokat Budapestről Nyugat-Európába

Csütörtöktől Budapestről nem indulnak közvetlen vonatjáratok Nyugat-Európába - közölte a Mávinform.

A közlemény szerint a vasúttársaság a vasúti közlekedés biztonsága érdekében döntött így, "további intézkedésig". A nemzetközi jegyeket a menetrend szerinti belföldi járatokon elfogadják.

Szerző

Lázár beolvas a Fidesznek?

Publikálás dátuma
2015.09.03. 09:37
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter nyilatkozik a sajtónak a Kiszombort és Makót összekötő kerékpárút átadása ut
Szombaton Kötcsén gyűlik össze a kormányzó jobboldal a holdudvarral együtt, az eseményen pedig felszólal Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is - írja a Figyelő.

Lázár János keményen, egyértelműen akar beszélni a párt és a kormány előtt álló feladatokról, illetve a megvalósításhoz szükséges együttműködés formáiról. A lap úgy tudja, nem áll messze a valóságtól, hogy egyfajta beolvasásra készül a miniszter.

Éleződhet Lázár és Rogán harca

A találkozó a beszámoló szerint újabb részleteket fedhet fel a Lázár-Rogán viadalról is. A jelenlegi frakcióvezető, Rogán Antal miniszterelnöki kabinetvezetőként bemehet a Miniszterelnökségre, ám ez roppant módon zavarná Lázárt.

Az emberi tényezőkön túl azért sem lelkes a gondolattól a miniszter, mert a jó szervező hírében álló Rogánra, mint potenciális ellenfélre tekint Lázár - írta  a Figyelő.

Lázár kiszállna?

A Figyelő korábban azt írta, hogy Lázár mérlegeli: kiszállna a politikából, és lendületét, agilitását, tehetségét az üzleti életben kamatoztatná inkább. A lap szerint a kormány számos személyes konfliktussal is küzdő politikusa belső körének jelezte, át kell gondolnia, mennyi ideig lehet ezt a munkát végezni.

A Figyelő szerint Lázár az üzleti életben kamatoztatná tehetségét, ám az nem a magyar üzleti élet lenne. A politikus attól is tart, hogy felőrli a harc, így készen áll arra, hogy egy időre kiszálljon a politikából, holott néhány hónapja arról szóltak a hírek, akár Orbán Viktor utódja is lehet. A hírt alátámaszthatja az a hangfelvétel is, ami a Népszava birtokába került még júniusban. A Lázár őszödi beszédének titulált felvételen a Miniszterelnökséget vezető miniszter még arról beszélt: riasztó állapotban van az állam, s - ellentétben a hivatalos, általa is mondogatott kormányállásponttal - korántsem kalandvágyból, hanem a jobb élet, magasabb kereset reményében mennek külföldre dolgozni a magyarok. Akkor beszélt arról is, hogy az állam túlszabályozott, az adószabályozás pedig rossz, így az könnyen elképzelhető, hogy ha Lázár valóban megválna a politikától, az az országból való távozását is jelentené.

A 444.hu azt írta, hogy Lázárnak nem személyesen Rogánnal van baja, hanem a felelősségek megkettőzésével, ami a működés kárára mehet. Több fideszes forrás éppen erre a konfliktusra vezeti vissza, hogy tavaly már egymás után jöttek a kellemetlen ügyek a Fidesz-frakcióvezetőről (vagyonnyilatkozati mulasztások, belvárosi ingatlanügyek) és Lázárról (vadászat, gyerek nevére íratott luxuslakás), így a két politikus arra gyanakodott, hogy a másik szivárogtat róla. Számos ügynél kiderült, hogy erről szó sincs, de jól jellemezte viszonyukat a kölcsönös gyanakvás.

A helyzet később annyiban változott, hogy több fideszes is azt mondta az Indexnek, Lázár és Rogán "kiegyezett egymással", mert belátták, hogy a két poszt (kabinetfőnökség, kancelláriaminiszterség) összeegyeztethető. Megírtuk: saját "előléptetését" Rogán nem kívánta kommentálni, de egy májusi interjúban annyit elárult, nem lesz örökké frakcióvezető. Lázárral folytatott rivalizálásáról pedig azt mondta, hogy a fikció, jól együtt tudnak működni.

Rogán: Lázár tehetséges

A héten jelent meg Rogán interjúja a Magyar Időkre átkeresztelt Napi Gazdaságban, amiben a frakcióvezető rendkívül tehetséges, jó vezetőnek nevezte Lázár Jánost, akivel kiválóan együtt lehet működni, ha az ember erre törekszik. "Én pedig erre törekszem. 2010 óta, amikor Lázár János frakcióvezető lett, folyamatosan közösen dolgozunk, és ez egy sikeres időszak volt". A Fidesz frakcióvezetője ezzel akarta bizonyítani, hogy a Miniszterelnökség vezetőjével nem rossz a viszonya.

Szerző

Még nem dönt a Ház a menekültekről

Publikálás dátuma
2015.09.03. 09:31
FOTÓ: Népszava
Már pénteken zárószavazhatnak a képviselők a menekültek kezelését célzó kormányzati javaslatról, miután az előterjesztés kivételes eljárásban történő tárgyalására tett indítvány megkapta a szükséges támogatást csütörtökön a parlamentben. Lázár János azt kérte az Országgyűléstől csütörtökön, hogy segítse a kormányt és adjon felhatalmazást az ország déli határának védelmére.

A kormánypárti frakciók javaslatcsomagjáról ugyanakkor pénteken csak tárgyalni kezdenek, de aznap nem dönthetnek a képviselők, mivel a házszabálytól eltérő tárgyalást nem támogatta a Ház négyötöde. A parlament csütörtöki döntése értelmében pénteken vitatják meg a képviselők azt a határozati javaslatot is, amellyel az Országgyűlés felszólítaná az Európai Unió vezetőit a kontinens és polgárai védelmére.

Pénteken ugyanakkor dönthet az szja-törvény módosításával a Ház arról, hogy egy évvel eltolja a családi kedvezmény igénybevételéhez kötött kötelező adóazonosító-használatot.

A menekülthelyzettel összefüggésben a kormányoldal javasolta egyebek mellett tranzitzónák felállítását a határon, kezdeményezték a "tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet" fogalmának bevezetését és a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását annak érdekében, hogy önálló büntetőjogi tényállás legyen a határzár tiltott átlépése, megrongálása, a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozása. A honvédség - a kormánypárti frakciók indítványára - új feladatokat kaphat a migrációs válsághelyzet idejére.

A Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter napirend előtti felszólalásában azt mondta, ez három dolgot jelent majd: a fizikai védelmet, amelyet biztonsági határzár segítségével valósítanak meg, illetve egy élőerős rendőri védelmet, amelyet a rendőrség bevetésével, megerősítésével hajtanak végre. Azt is kérte, a képviselők nyújtsanak segítséget a jogi védelem kialakításához is, a törvények módosításával, és a büntető törvénykönyv szigorításával.

Ha nem építik meg a kerítést, ha nincs élőerős és jogi védelem, a menekültek bárhol bejöhetnek az országba és bárhol táborozhatnak majd, bárhol összegyűlhetnek és követelésekkel léphetnek fel - mutatott rá Lázár János. 

Rogán Antal szerint az EU bevándorláspolitikája megbukott, mert a felelőtlen vezetők arra biztatták az embereket, hogy a jobb élet reményében induljanak el Európában. Szerinte a helyzet addig nem változhat, amíg az EU felelős vezetői nem mondják ki, mindenkinek be kell tartani a szabályokat. A fideszes politikus azt mondta, a magyarok szabadságát veszélyezteti az, aki azt mondja, hogy engedjük tovább a bevándorlókat, mert akkor ismét határellenőrzésre kell készülni.

Aki a regisztráció elhagyására biztat, az az az uniós pénzeket veszélyezteti - hangsúlyozta. Arra kérte a baloldali képviselőket, támogassák azt, hogy a magyar kormány megkapja a felhatalmazást a határok védelméhez. Közölte, ma azért nem tudja határzár ellátni a feladatát, mert nem lehet eljárást indítani az illetéktelen határátlépőkkel szemben.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b) Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélget az Országgyűlés plenáris ülésén az Országházban 2015. szeptember 3-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b) Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélget az Országgyűlés plenáris ülésén az Országházban 2015. szeptember 3-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

Megemlékezés

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke napirend előtt megemlékezett három, a nyáron elhunyt volt szocialista országgyűlési képviselőről, Várnai Lászlóról, Nagy Sándorról és Soós Győzőről. A képviselők néma felállással adóztak a volt politikusok emlékének.

LMP: a kormánynak fogalma sincs, hogyan kezelje a krízishelyzetet

Schiffer András, az ellenzéki párt társelnök-frakcióvezetője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján idézte a kormányfő azon nyilatkozatát, amely szerint augusztus 31-ig megépül a határzár és hatodára, hetedére csökkenhet az illegális bevándorlók száma, majd kiemelte: nem lehet szembeállítani humanitárius és biztonsági szempontokat.

Globális krízis részesei vagyunk, és ennek kezelésénél a humanitárius eszközök mellett biztosítani kell a magyar emberek biztonságát is - hangoztatta Schiffer András. Szerinte Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője azzal biztosan nem fogja megállítani az unió iszlamizációját, hogy "embertelen körülmények között tart" tömegével ideérkezőket a Keleti pályaudvaron.   

Az látszik, hogy a kormány és a "Habony-művek egyszerű kommunikációs termékként kezelik a bevándorlást" - mondta, utalva a februári többpárti egyeztetésre és a tavasszal elindult a plakátkampányra. Az LMP-s politikus szerint a kabinetnek pontosan tudnia kellett, mi fog következni, ennek ellenére ma az látszik, hogy a kormánynak nincs terve, sebtében hívnak össze parlamenti ülést.

Együtt: értelmetlenek és károsak a benyújtott törvénymódosítások

Szabó Szabolcs véleménye szerint, a kormány "káoszba fullasztotta az országot", nem kormányoz, alkalmatlan a feladatára, és magára hagyta az állampolgárokat, a menekülteket, a rendőröket, a bevándorlási hivatal embereit és a MÁV szakembereit. 

Jelezte: a kormány abban bízik, hogy csak kommunikációs eszközökkel meg lehet oldani a problémát. Lehet népszerűséget nyerni az idegengyűlölet szításával, lehet arra számítani, hogy 2018-ban megnyerik a választást, lehet Habony Árpád ötleteit erőltetni, csak éppen az ország bele fog dögleni - jegyezte meg. 

Mint mondta, úgy látja, a csütörtöki parlamenti ülés  is a kommunikációs csatát viszi tovább. Hozzátette: úgy látják, az Európai Uniót egy "buta, bunkó" javaslattal "próbálják melegebb éghajlatra elküldeni", miközben már rég érdemben tárgyalást kellett volna kezdeni az EU-val arról, hogyan lehet közösen megoldani a problémát. 

PM: embertelen és alkotmánysértő a törvénycsomag

Szabó Tímea országgyűlési képviselő, a PM társelnöke csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján úgy értékelt, az indítványok semmilyen valós intézkedést nem tartalmaznak a menekülthelyzet kezelésére, a kormány e helyett folytatja "a menekültek alattomos megbélyegzését", a "látszatintézkedések" sorát, ami az adófizetők milliárdjaiba kerül. 

A büntető törvénykönyv javasolt módosítása - mondta - nemzetközi jogot sért, mert a genfi egyezmény szerint nem lehet menekültet büntetni azért, mert illegálisan lépi át a határt. A csomagot a PM-es politikus emberetlennek tartja, mondván, visszaküldenék a menekülteket Szerbiába, ahonnan viszont visszaküldik őket a szülőföldjükre, ahol jelenleg háború van. A rendőrségi törvény módosítása szerinte tovább fokozza az állampolgárok félelemérzetét. 

Szabó Tímea hozzátette: a javaslatcsomag sérti az alaptörvényt, ezért ha azt elfogadja a Ház, a köztársasági elnökhöz fordulnak. 25 éve nem fordult elő, hogy szükség- vagy rendkívüli állapotot rendeltek volna el, erről belpolitikai konszenzus volt a pártok között, amit most a Fidesz fel akar rúgni - hangoztatta, szükségtelennek ítélve a hadsereg bevetését is. Annak beláthatatlan következményei lennének - fogalmazott.

MLP: a különutas politika nem járható

Fodor Gábor jelezte: nem fogja támogatni sem a házszabálytól eltérést, sem a kormány törvényjavaslatait, mert úgy véli, a kormány különutas politikát folytat ebben a kérdésben és ez a szélsőséges szervezetek malmára hajtja a vizet.

Mint mondta, a kormány nem tudja kezelni a helyzetet, amire egyébként lett volna ideje felkészülni, és olyan pályán mozog, ami nincs összhangban az EU formálódó előterjesztéseivel, márpedig közös európai megoldást kell találni a menekült problémára. Megjegyezte: az EU nem fogja tudni befogadni az összes menekültet, ezért humanitárius, közös szabályrendszert kellene kialakítani, ami védi az EU-t és korrekt szabályokat tartalmaz a menedékkérők számára is. 

Mint mondta, javasolni fogják a vitában, hogy a kormány védje meg Magyarországot, biztosítsa a rendet, de egyúttal ne szítsa a menekültellenes hangulatot. 

MSZP: embertelen, erkölcstelen a kormány törvénycsomagja

Tóbiás József (MSZP) bírálta a kormányzat menekültügyben benyújtott törvénycsomagját, azt embertelennek, erkölcstelennek, számos elemében alapjogot sértőnek nevezte. Szerinte az szögesen szembenáll a nemzetközi törvényekkel. Egy probléma van, az előterjesztés a menekültkérdéssel kapcsolatban semmilyen érdemi lépést nem tartalmaz - értékelte. Véleménye szerint a kormány arra játszik, hogy egy diktatúrára "hajazó" működési rendet vezessen be Magyarországon.

Emlékeztetett arra, hogy minden mostani javaslat ott volt a Ház előtt már nyáron, csak a kormánypártok pártpolitikai célok miatt nem támogatták. Szerinte a magyar emberek azt szeretnék, ha nem lenne "átvándorlási hullám", de azt is szeretnék, ha nem bánnának embertelen módon a menekültekkel.

Jobbik: támogatjuk az ésszerű szigorításokat

A Jobbik minden ésszerű szigorítást támogatni tud annak érdekében, hogy rendezhetővé váljon a válsághelyzet - mondta Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján a törvénymódosítási csomagról.

A Jobbik egyúttal felszólítja a kormányt, haladéktalanul adja vissza  a fővárosiaknak és a magyar embereknek az összes érintett zónát, a menekülteket szállítsák el vagy Ausztria, vagy Szerbia felé, de mindenképpen "szüntessék meg az inváziószerű állapotot".  A hosszú távú megoldás kizárólag az lehet, ha Magyarország lezárja a határait és válogatás nélkül a határain kívül tart minden illegálisan belépni szándékozót - jelentette ki. 

Mint mondta, Németországnak is el kellene döntenie, mit szeretne, mert szerdán négyféle álláspontot lehetett olvasni a lapokban. Megjegyezte: a Jobbik elutasít minden olyan megoldást, ami a centrumról a perifériára terelné a problémát, tiltakoznak a kvótarendszer ellen. 

Az ülésteremben néhány jobbikos képviselő fehér pólót viselt, amelynek elejére az volt írva: "Ma Martonfa holnap az egész ország", míg a hátuljára az, hogy "Védjük meg a hazát".

Az elnöklő Latorcai János azt állapította meg, hogy az ülésteremben sérül a "szemléltetés szabálya". A megnevezésük nélkül arra figyelmeztette a képviselőket, hogy biztosítsák az Országgyűlés zavartalan működését.

Szerző
Frissítve: 2015.09.03. 19:10