Pintér bizony cserbenhagyta a magyarokat, mennie kell

Publikálás dátuma
2015.09.05. 20:36
Vidám belügyminiszter a parlamentben Fotó: Népszava
A Párbeszéd Magyarországért szerint az Orbán-kormány hónapok óta tartó jogsértései, cselekvőképtelensége és a menekültekkel szembeni embertelen bánásmódja vezetett ahhoz, hogy hazánkban a menekültválság rekordsebességgel humanitárius katasztrófává vált. A PM felháborítónak tartja, hogy a belügyminiszter önfeledten nyaral, miközben a Belügyminisztérium alá tartozó hatóságok kezei közül kicsúszott az irányítás, a rendőrség pedig nem képes megállítani a magyar lakosságot is megfélemlítő futballhuligánokat. A párt Pintér Sándor azonnali lemondását követeli.

A PM szerint elfogadhatatlan, hogy Orbán Németországra és Ausztriára mutogat, ahol ráadásul befogadták a tőlünk érkező menekülteket, miközben rég nem képes kézben tartani az irányítást. Magyarország a részvétlenség és a káosz szimbólumává vált a világ szemében.

 A magyar hatóságok a menekülteket hetekig embertelen körülmények között várakoztatják, minimális ellátás és tájékoztatás nélkül, teljes bizonytalanságban tartva őket - írják a közleményben. Ezen az sem változtat, hogy cinikus módon most Lázár János buszoztatja a határra ezeket az embereket. Mindeközben Budapest több pontján a rendőrség felkészületlenül várta a magyar-román meccs után a futballhuligánokat. Sajtójelentések szerint az arénánál a fejetlen rendőri fellépés miatt a stadionból kiözönlő szurkolók, köztük gyerekek is kaptak a könnygázból. Később a huligánok tűzet gyújtottak, a II. János Pál pápa téren pedig a rendőrség a teret félig szabadon hagyta, így a huligánok ott menekülteket vertek, akiket mentővel kellett elszállítani. Pintér Sándor egyértelműen cserben hagyta a magyar embereket, ezért azonnal távoznia kell posztjáról- szögezi le a PM a dokumentumban. 

A Papp Károly országos rendőr-főkapitány által az aktuális helyzetről tartott szombati tájékoztatón már megjelent Pintér Sándor, aki leginkább arról beszélt, hogy a "migránsok" egyre agresszívabbá váltak. ( nem a fociultrák, hanem a menekültek ugyebár) Az MTI megkeresésére a Belügyminisztérium azt közölte: Pintér Sándor megszakította a szabadságát.

Szerző

Vége az osztrák zárlatnak: megindult a forgalom az M1-es határátkelőjén

Az osztrák hatóságok szombaton 17 óra 20 perckor megnyitották az M1-es autópályán található határátkelőt - közölte Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályvezetője szombaton Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

A rendőrség honlapján azt közölte, hogy a határújranyitás után lassan halad a gépjármű forgalom a hegyeshalmi határátlépési pontnál.  Az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója szerint egyelőre csak a személyautók indulhattak el, a tehergépjárműveknek még várakozniuk kell. Az osztrák hatóságok az éjjel zárták le a sztrádán található határátkelőt, amelyen kizárólag a Magyarországról busszal érkező menekülteket engedték be Bécs felé.

Szerző

"Az európai humánum jó példája az osztrák döntés"

Az európai humánum és szolidaritás példájaként méltatta szombati Twitter-üzenetében Dimitrisz Avramopulosz migrációs és belügyi EU-biztos azt az osztrák és német gesztust, hogy a magyarországi rendkívüli helyzet miatt befogadják a menekülteket.

A görög uniós biztos közölte, hogy hétfőn Ausztriába látogat. Johannes Hahn, a szomszédságpolitikáért felelős osztrák európai bizottsági tag szintén Twitter-üzenetben reagált a péntek éjjel történtekre. Büszkeségének adott hangot annak nyomán, hogy értesült az osztrák kormány döntéséről, amely az érkező migránsok megsegítéséről szól. Hahn bátornak nevezte a bécsi kormányzat elhatározását.

Szerző