Előfizetés

A Jancsó Miklós Alkotóműhely felhívása

Publikálás dátuma
2015.09.06. 13:34
Fotó: Népszava
A Jancsó Miklós Alkotóműhely nevében Kende János és Tarr Béla felhívást juttatott el lapunkhoz, melyben a magyar mozgóképes társadalom minden tagjához azzal a céllal fordul, hogy közösen készüljön számvetés “országunk, hazánk jelenlegi állapotáról.” Mint írják, a cél, “hogy bemutassuk azokat az égető szociális és emberi problémákat, amelyek mindannyiunkat érintenek. Szeretnénk egyfajta mozgóképes tükröt tartani magunk és társadalmunk elé.”

A felhívás szerint egy összeállítást szeretnének készíteni mindazon anyagokból, amelyeket 2015 történéseiről forgatott, forgat, illetve forgatni fog a szakma. Szándékuk szerint összegyűjtenek mindent, “ami segít megérteni a történések emberi hatásait és következményeit. Szeretnénk megmutatni, hogyan élünk itt ma, Magyarországon. “

A felhívás szerint bárki részt vehet a mozgóképes összeállításban fontos, mindenkit érinthető anyaggal.. Műfaji megkötöttség nincs, az összeállításban természetesen mindenki a saját neve alatt szerepelteti a filmjét. Az anyagokat vimeóra vagy youtube-ra feltöltve, jelszóval védv várják december 31-ig folyamatosan. “Várunk mindenkit, aki sajátjának érzi országunkat, és felelősséget érez mindenért, ami itt történik, mindannyiunkkal, akik itt élünk” fejeződik be a felhívás.

(A kapcsolat a jmalkotomuhely@gmail.com címen vehető fel az alkotóműhellyel.)

Esőben nyílt meg a Pozsonyi Piknik

Publikálás dátuma
2015.09.05. 16:13
Forrás: Pozsonyi Piknik/Facebook
A viszontagságos időjárás ellenére reggel tíz órakor megkezdődött a hetedik Pozsonyi Piknik. Koncertekkel, színpadi produkciókkal és dedikálásokkal várják az érdeklődőket.

Az egész napos rendezvény, amely hivatalosan este 22 órakor zárul, a 13. kerületi Fischer Annie Zeneiskola növendékeinek előadásával nyílt meg. A helyszín idén először nem a Pozsonyi út, hanem az Újpesti Rakpart, a Jászai Mari tértől egészen a Szent István Parkig, valamint a környező utcák. Az esős időjárás ellenére sokan gyűltek össze a legelső programokra is, bár a délelőtti órákban az előző évek forgatagához képest többeket eltántorított a szemerkélő eső. Több stand csak akkor települt ki, amikor már végképp elállt az eső.

Forrás: Pozsonyi Piknik/Facebook

Forrás: Pozsonyi Piknik/Facebook

Az idei évi műsorban is nagy szerepet kaptak a fővárosi kő- és alternatívszínházak: a Vígszínház, József Attila Színház, Játékszín, Madách Színház, Operettszínház, a Karinthy Színház vagy a Centrál Színház előadásainak részletei mellett a Spinoza Színház, a Jurányi Ház és a Bethlen Téri Színház produkcióiba is bepillantást nyerhetnek a látogatók. Délután 15.40-től a Rakpart-színpadon Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója ismerteti a 120. jubileumi évadot, majd részleteket játszanak a közelmúltban elhunyt Fejes Endre regényéből készült Jó estét nyár, jó estét szerelem című műből is, amely évadjuk első bemutatója.

A Vígszínház standjánál többek között Szilágyi Csenge, Tahi Tóth László, Kerekes József, Halász Judit, Venczel Vera, Hegedűs D. Géza, Csőre Gábor és Eszenyi Enikő, a társulat igazgatója várja az érdeklődőket. A művészektől jegyek is vásárolhatók a 120. évad előadásaira: minden bérletre 5%, a jegyekre 10 kedvezménnyel. A Radnóti Színház standjánál többek között Petrik Andrea, Martinovics Dorina, Kováts Adél színésznőkkel, valamint Schneider Zoltán, Pál András színművészekkel és a leköszönő igazgatóval, Bálint Andrással beszélgethetnek a színházbarátok, akik 10 %-os kedvezménnyel jegyeket válthatnak a teátrum októberi előadásaira is.

Izgalmas zenei kínálattal is kecsegtet a rendezvény: a Jászai Mari térnél és a Radnóti Miklós utca Pozsonyi út sarkán felállított két színpadon délelőtt óta egymást váltják a fellépések. Színpadra lép a Budapesti Fesztiválzenekar, a Liszt Ferenc kamarazenekar, Krasznai Tünde Karády Katalin-dalokat énekel, Darvas Ferenc pedig zongoraelőadásával szórakoztatja a nagyérdeműt.

A Pozsonyi Piknik az idei évben az Európába áramló menekültek támogatására is lehetőséget nyújtott: jótékonysági süteményvásárt hirdettek, a délután két óráig tartott édességvásárlásból befolyt összeg migráns gyermekek támogatására fordították. A rendezvényen központi szerepet kapott a rengeteg finom étel: más finomságok mellett fánk, mézeskalács, kürtöskalács, de még zsíros kenyér is kapható. A Hócipő és a 168 óra mellett a Népszava is képviselteti magát a rendezvényen, lapunk sátra az Újpesti rakpart, a Katona József utca és a Raoul Wallenberg utca között kínál lehetőséget olvasóinknak arra, hogy megismerkedjenek szerzőinkkel, vagy dedikáltassanak Bolgár Györggyel. A Piknik alatt előfizetési akcióval, emléklap rendelési lehetőséggel, relikviák árusításával várjuk olvasóközönségünket.

Magyar–osztrák zenei híd a Müpában

Publikálás dátuma
2015.09.05. 07:46
Forrás: Facebook
Ausztria történelmileg, földrajzilag és kulturálisan is közel áll Magyarországhoz. Tud-e újat mutatni? Vannak-e rejtett titkai? Fischer Iván karmester válasza egyértelmű: „az osztrák kultúra rendkívül gazdag, nem csak bőrnadrág, jódlizás és Mozart-kugli.” A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) és a Müpa pedig tesznek is azért, hogy mindezt megmutassák a magyar közönségnek szeptemberben, a Bridging Europe – Európai Hidak fesztiválon. Zenével, irodalommal, filmmel és tánccal.

„Az osztrák kultúra legnagyobb erőssége a sokoldalúság. Ausztriában mindig is sokféle kultúra találkozott, egy birodalom központjaként pedig ezeket mind magába olvasztotta, miközben megőrizte saját kulturális örökségének szépségét és gazdagságát is” – mondja Stefan Englert, a Budapesti Fesztiválzenekar ügyvezető igazgatója.

„Ez az ország egyszerre van közel és távol. Bár rengeteg a kulturális hasonlóság az osztrákok és a magyarok között, és folyamatos kölcsönhatásban állunk, vannak jelentős különbségek is, amelyek egyrészt a nyelvből, másrészt a szomszédos országokból érkező hatásokból következnek” – magyarázza Englert, aki a zeneművek 20. századi fejlődését hozza fel példaként. „A két ország e téren különböző irányba ment, viszont az olyan meghatározó személyiségek, mint például Mahler, mindkét ország zenei kultúrájára hatással voltak.”

A Bridging Europe – Európai Hidak fesztivál, amelyet szeptember 11. és 16. között rendez a BFZ és a Müpa, nem csak arról szól, hogy megismertessék a magyar közönséget más európai országok kultúrájával. Arra is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a kultúrák változatossága gazdagabbá teszi az egyes nemzeteket. A zenekar ügyvezetője szerint ez egy fontos üzenet akkor, amikor nő a szkepszis az európai integrációval szemben. „Mi abban hiszünk, hogy egymás identitásának megőrzéséből mindannyian profitálunk.”

Az őszindító fesztivál nagyot merít az osztrák kulturális finomságokból. Szinte magától értetődő volt, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar a Fischer Ivánhoz igen közel álló Gustav Mahlerhez nyúl, aki éveken át volt a Magyar Királyi Operaház művészeti igazgatója és vezető karnagya, és első szimfóniáját is Budapesten mutatta be. A BFZ zeneigazgatója Mahler mellé Hugo Wolf-dalokat válogatott, melyeket a világ operaszínpadainak sokat foglalkoztatott bariton-sztárja, RomanTrekel kelt életre. A zenekar folytatva évek óta tartó küldetését egy estét az osztrák barokk muzsikának is szentel, kecses barokk táncbetéttel fűszerezve, Kortárs estjén pedig egy különlegesen innovatív osztrák együttes, a PHACE muzsikál, aki bátran és szívesen hoz létre estéről estére valami szokatlant és újat, akár a zene határain túl is.Ausztriában a kortárs zene valódi sikk, most pedig a magyar közönség is belekóstolhat ebbe az életérzésbe.

A fesztivál könnyűzenei programjában a Björkhöz és Patti Smith-hez hasonlított Soap&SkinwithEnsemble, a világ tíz legjobb gitárosa közé választott Wolfgang Muthspiel triója, az alpesi dalokban és osztrák slágerfeldolgozásokban erős Wüdaramusi, a humorban verhetetlen rezesekből álló Federspiel és a friss és vakmerő női együttes, a Madame Baheux szerepelnek. A világzenei koncertek hangulatához külön hozzátesz, hogy szabadtéren játszanak a muzsikusok. Emellett idén is lesz tánc: Gergye Krisztián Társulata és Gloria Benedikt Kokoschka babája címmel Afonso Cruz regényét eleveníti meg, de ez alatt az egy hét alatt a filmek szerelmesei is megtalálhatják a számításukat.

(Bridging Europe – Európai Hidak fesztivál, 2015. szeptember 11-16., Müpa. A fesztivál a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös szervezésében valósul meg.)