Európai Unió;noPack;nejlonzacskók;élelmiszer hulladék;bolthálózat;

Berlinben már megszokottá vált a csomagolásmentes boltok hálózata FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CARSTEN KOALL

- Véget érhet a pazarlás

Az Európai Unióban évente 100 millió tonna élelmiszer vész kárba, Magyarországon lakosonként évente több, mint 200 kilogramm étel végzi a szemétben. Ezen próbál segíteni, az Európában már több helyen bevált bolthálózat, ahol csomagolás nélkül árusítják többek között az élelmiszereket. Ősszel hazánkban is megnyílik az első, Magyarország eddig egyetlen környezettudatos boltja Budaörsön, a noPack.

Több nyugat-európai országhoz hasonlóan, ősszel Magyarországon is megjelenik az új élelmiszerforgalmazó szemlélet, a csomagolásmentes árusítás. Ennek első hazai képviselője a Budaörsön nyíló noPack lesz, amely környezettudatos törekvéseivel kínál megoldást a hazánkban is megfigyelhető élelmiszer pazarlásra. Itthon évente csaknem kétmillió tonna élelmiszer hulladék keletkezik, ami fejenként 180 kilogramm kidobott ételt jelent - nyilatkozta lapunknak Kalovits-Monostori Márk a noPack tulajdonosa. Az arány egyébként az Európai Unióban is hasonlóan riasztó: évente 100 millió tonna élelmiszer kerül a kukába.

Ez a tendencia a csomagoló anyagoknál is megfigyelhető, hihetetlen mértékű fölösleges szemét keletkezik ugyanis azzal, hogy a cégek és a vásárlók mindent aprólékosan becsomagolnak káros műanyag dobozokba, nejlonzacskókba, eldobható műanyag flakonokba. Ezeket később kidobják, így az anyagok nem kerülnek újrahasznosításra, lebomlásuk pedig hosszú időt vesz igénybe. Ráadásul rengeteg mérgező anyag is a talajba, vizekbe, vagy a légkörbe jut ez alatt. Jogosan vetődik hát fel az igény, hogy ezen változtatni kell.

A noPack létrehozásakor ezeket vették figyelembe. Ha címszavakban kellene felsorolni, hogy ez a bolt miért jobb a hagyományos üzleteknél, akkor az üzletvezető szerint a következőket lehetne mondani:

- a bolt csomagolóanyagmentes,

- kizárólag 30 kilométeren belül elérhető és fair trade (méltányos fizetségért előállított) termékeket árul,

- a legegészségesebb élelmiszereket forgalmazza.

Az üzlet nem csak ebben úttörő, a vásárlás is másképpen zajlik majd. - Ide mindenki saját dobozával érkezne, s csak annyit vásárolna egy termékből, amire feltétlenül szüksége van, ezzel tudatosabbá és gyorsabbá válna a vásárlás. Működésünk során pedig arra törekszünk, hogy a lehető legkevesebb hulladékot termeljük - emelte ki Kalovits.

A tudatosság a bolt kínálatában is megmutatkozik, az üzlet elkötelezett a helyi gazdaságok, termelők mellett, így termékkínálatuk folyamatosan, évszaktól függően változik majd. A boltban a vásárlók számára elérhető lesz mindenféle zöldség és gyümölcs, különböző magvak, aszalványok, mézek és házi lekvárok, teljes kiőrlésű péksütemények. A kávék és teák kedvelői a termékeket helyben meg is kóstolhatják majd, így kiválasztva a számukra megfelelő ízt.

A boltvezető hangsúlyozta: a noPack nem egy újabb luxusbolt. Az üzlet kedvező árakon kínálja majd termékeit, hiszen a drága csomagolásért egyáltalán nem kell majd fizetni. A boltban emellett hasznos tippekkel és tanácsokkal látják majd el vevőket, hogy hogyan csökkenthetik saját ökológiai lábnyomukat, hogyan tudnak spórolni az élelmiszerrel, és hogyan tehetik egyszerűbbé a mindennapi vásárlást.

Stop a nejlonzacskóknak
Az Európai Parlament által tavasszal megszavazott új szabályok szerint a tagországokban csökkenteni kell a leggyakrabban használt és leginkább környezetszennyező műanyag zacskók használatát. Az uniós tagállamok kétféle szabályzás közül választhatnak:
• a könnyű műanyag zacskók éves felhasználását személyenként 2019 végéig 90 darab, 2025 végéig pedig 40 darab alá szorítják, vagy
• garantálják, hogy 2018-at követően a vásárlók nem kaphatnak ingyen ilyen nejlonzsákot. (Magyarországon már így is fizetni kell környezetvédelmi termékdíjat.)
Az unió legelterjedtebb műanyagzacskó-fajtája, az 50 mikronnál vékonyabb, könnyű nejlonzsák a legtöbbször nem használható újra és így hamar a szemétbe kerül. Ezek a természetes vizeket és a vízi ökoszisztémát szennyező műanyag zacskók hatalmas környezetvédelmi problémát jelentenek. 2010-ben az unió minden egyes polgára csaknem 200 nejlonzacskót használt el, amelynek 90 százaléka könnyű műanyag zacskó. Becslések szerint több mint nyolc milliárd nejlonzacskó végezte a szemétben.



Általában húsz-harminc ínyenc vesz részt havonta a kóser konyha rejtelmeit bemutató kiránduláson.  A programon egyaránt szerepel az ételek, a kóser üzlet és étterem, továbbá a mikve, a rituális fürdő megismertetése. A szigorú szabályokba ugyanis az is beletartozik, hogy az edényeket rituális fürdőben merítsék meg nem sokkal megvételük után.