Kounalakis: Idegengyűlölő magyar válasz

Publikálás dátuma
2015.09.06. 22:51
Forrás: Facebook/Eleni Kounalakis
Magyarország idegengyűlölő válasza címmel írt cikket a The New York Times számára a volt budapesti amerikai nagykövet. Eleni Kounalakis aggasztónak tartja, ahogyan a magyar kormány reagált a II. világháború óta legsúlyosabb menekültválságra, zaklatta és letartóztatta a menekülteket, akik végül továbbutazhattak más, vendégszeretőbb államokba.

A volt nagykövet szerint Magyarország tetteinek megértéséhez ismerni kell nagyhatalmú miniszterelnökét, Orbán Viktort. Az Egyesült Államok, írja cikkében Kounalakis, elsőként hívta fel a figyelmet a kétharmados Fidesz-győzelem következményeire. Nagykövetként Kounalakis nyomon követte, ahogy 700 új törvényt és egy új alaptörvényt fogadtak el, s a radikális reformfolyamat gyengítette a demokratikus intézményrendszert. A hatalom egyre kisebb kör kezében összpontosult, s leépítették a fékek és ellensúlyok rendszerét. 2012-ben Hillary Clinton figyelmeztetett arra, hogy Magyarország „visszacsúszik” a demokrácia útján.

Amikor júniusban Budapesten járt, Kounalakis hitetlenkedve kérdezte a budapesti osztrák nagykövetet, tényleg megépül-e a kerítés Magyarország déli határán. „Meg fog történni” – válaszolta az osztrák diplomata, amit Orbán elhatároz, azt végre is hajtja.

Magyarországnak, írja a volt amerikai nagykövet, bőven lett volna ideje, hogy felkészüljön a menekültáradat érkezésére. Három hónappal ezelőtt már elkészültek az idegengyűlöletet szító óriásplakátok, Orbán idejekorán megkezdte a közvélemény „megdolgozását”. Amikor a Keleti-pályaudvaron nőni kezdett a kétségbeesett tömeg, a magyar civilek vittek ételt, italt, ruhát a menekülteknek. A hatóságokat nem hatotta meg a látvány. A rendőrség becsapta a menekülteket, trükkel akarta táborokba terelni a menedékkérőket.

„Ha Magyarország nem akar menekülteket befogadni, miért ragaszkodtak annyira, hogy akadályozzák a kiutazásukat?” – tette fel a kérdést Kounalakis. Orbán, mint írja, az uniós szerződések mögé rejtőzött, amelyek megkövetelik, hogy a menedékkérőket abban az országban regisztrálják, ahol először az unió területére léptek. „Az igazság az, Orbán nemcsak kívül akarja tartani a menedékkérőket Magyarországról, hanem az Európai Unión kívül akarja tartani őket. Ha a drótkerítés nem segít, a megfélemlítés, a letartóztatás majd fog” – írja Orbán szándékait elemezve a nagykövet.

Kounalakis felteszi a kérdést, vajon mit tesznek most az európai vezetők, képesek együttműködni, egységes és hatékony megoldást találni a humanitárius válságra, amely megbénítja a kontinenst? Vagy hagyják, hogy Orbán idegengyűlölő és kemény fellépést követelő platformja töltse be a légüres teret?

Ma Magyarországon a világ szeme, az európaiaknak, s különösképpen a magyaroknak lehetőségük van, sőt kötelességük is, hogy megmutassák a szenvedélyt és humanizmust, amely valamennyiünkben ott él – írja a volt amerikai nagykövet, aki a Facebook-on megosztotta a New York Times hétfői nyomtatott számában megjelenő cikkét.

Szerző

A világ leghosszabb rétesét készítették el

A világ leghosszabb rétesének Guinness-rekordját döntötte meg a Károlyváros (Karlovac) melletti Jaskovóban eredeti recept szerint készült almás-mazsolás édesség, azaz horvátul savijaca - közölte a RTL televízió vasárnap.

A rekorder rétes 1479 méter hosszú. A töltelék 590 kiló almából és 260 kiló mazsolából készült. A tésztát száz, a településről származó asszony nyújtotta, a legidősebb 92 éves volt. A rekordot a Guinness horvát képviselői hitelesítették.

Branko Ognjenovic szakács, a zsűri egyik tagja elmondta, hogy nagyon figyeltek a részletekre. Szerinte az elkészült rekordhosszú almás-mazsolás rétes a horvát kulináris hagyományok egyik büszkesége. Különböző időszakokban, különböző népek hagyták itt étkezési kultúrájuk, szokásaik és konyhájuk egy darabkáját - hangsúlyozta. A rétes mindenhol felelhető a világon, a horvát rétes különlegességét az adja, hogy ez olyan összetevőkből készült, amelyek ezen a vidéken termettek, sajátos éghajlat alatt és különleges zamattal - tette hozzá.

Lidija Zganjer Grzetic főszervező elmondta: a Guinness szabályainak megfelelően a rétest nem árulhatták, ezért helyiek és a rendezvényre látogatók nagy örömére ingyen osztották. A finomság egy részét gyermekintézeteknek és ingyenkonyháknak juttatták el. A rekordot eddig a belgák tartották, ők 750 méter hosszú rétessel írták be magukat a Guinness-rekordok könyvébe. A tengermelléki Biográdban néhány éve már sütöttek 1200 méter hosszú savijacát is, de nem jelentették be Guinness-rekordokat hitelesítő bizottságnak.

Szerző

A jóképű Fassbendert Oscar-esélyesként emlegetik (fotók!)

Publikálás dátuma
2015.09.06. 20:23
M. Fassbender Fotó: Ian Gavan/Getty Images
Oscar-esélyesként emlegetik Michael Fassbendert az új Steve Jobs-filmben nyújtott alakításáért.Bár az általa játszott Jobs nem túl szerethető a filmben, Fassbender teljesen birtokba veszi a filmvásznat - írta a Variety a Telluride Fesztiválon bemutatott alkotásról, amely az alkotók szerint még nem a végleges változat. 

A The Hollywood Reporter cikkében úgy fogalmazott: "az embernek az az érzése, hogy Fassbender elméje mindig több lépéssel jár mindenki előtt". A brit Danny Boyle filmjének végleges verziója október 3-án debütál a New York-i Filmfesztiválon és a produkció vetítésével zárul majd a Londoni Filmfesztivál október 18-án. 

Az Apple-alapító halála, 2011 óta féltucatnyi játék- és dokumentumfilm született róla, ám Boyle művét tartják az egyik legfontosabb munkának. A forgatókönyvet Aaron Sorkin írta, a történet Jobs életének 14 évét fogja át 1984 és 1998 között. Szerkezetileg három fontos csomópont, az Apple Macintiosh, a NeXT "Cube" és az iMac bemutatása köré épül a film.  A Gettómilliomossal Oscar-díjat szerző Boyle Jobsról úgy beszélt, mint briliáns, törékeny karakterről, aki még Shakespeare-t is megihlette volna. A The Wrap kritikusa hangsúlyozta, hogy a produkció nem szépíti meg Jobs személyiségét és múltját. A film kendőzetlenül ábrázolja gátlástalan egoizmusát is.

Mint Steve Jobs Forrás: Facebook/Michael Fassbender

Mint Steve Jobs Forrás: Facebook/Michael Fassbender

A szaklapok mind kiemelik Fassbender remek alakítását: bár a színész közel sem emlékeztet fizikailag Jobsra, mégis kitűnően megragadja személyisége lényegét. A BBC News emlékeztet arra is, hogy a most zajló velencei filmfesztiválon két további kitűnő színészt szintén Oscar-közeliként említettek a napokban. Sokan dicsérték Johnny Depp játékát a Black Mass című gengszterdrámában és a tavalyi Oscar-díjas Eddie Redmayne transznemű nő alakítását a The Danish Girl című produkcióban.

Végül egy fotó amint Charlize Theronnal örülnek egymásnak: 

 Forrás: Facebook/Michael Fassbender

Forrás: Facebook/Michael Fassbender

Szerző