Trump minisztere lenne Sarah Palin

Energiaügyi miniszter lenne Donald Trump kormányzatában Sarah Palin. A volt alaszkai kormányzó, John McCain alelnökjelölt-párja a 2008-as elnökválasztáson vasárnap a CNN-nek azt nyilatkozta, szívesen vállalna megbízatást Trump mellett, ha a milliárdos üzletember költözhetne be jövőre a Fehér Házba.

„Az energiaügyi minisztériumra gondolok, mert az energia az én szívügyem: olaj, gáz, ásványok, amelyek bőséggel találhatók földrészünkön, s mégis más, barátságtalan államokból származó importra vagyunk utalva” – mondta Palin Jack Tappernek adott interjújában. „Ha megkapnám a tárcát, gyorsan be is zárnám és az államoknak nagyobb felhatalmazást adnék, hogy hol és mit termeljenek ki a saját házuk táján” – tette hozzá a volt kormányzó.

Korábban Trump is felvetette már, szívesen látná Palint a kormányában. Az utóbbi években a radikális teadélután-mozgalmat támogató Palin 2008-ban kínos helyzetbe hozta McCaint és a republikánus pártot, totális hozzá nem értésével. A volt kormányzó különösképpen a külpolitikában volt járatlan, s egyszer azt találta mondani, hogy államából „átlátni Oroszországba”. Trumppal jól megérthetnék egymást, az üzletember nemrégiben szintén „levizsgázott” külpolitikából, nem tudta például megkülönböztetni a Hamászt a Hezbollahtól. „Ha majd elnök leszek, gyorsan belejövök” – ígérte Trump. 2000-ben George W. Bush is elbukott, nem tudta, kik a csecsenek, s a pakisztáni elnök nevére sem emlékezett, mégis megválasztották.

Trumpot a jelek szerint semmi nem tudja megállítani. Az NBC tévé által közzétett, friss Marist-felmérés szerint New Hampshire államban, ahol az első előválasztást tartják jövő januárban, a milliárdos 28 százalékkal vezet, John Kasich, Ohio állam kormányzója 12, Jeb Bush volt floridai kormányzó 8 százalékot érne el, az egyetlen női republikánus induló, Carly Fiorina negyedik helyen áll 6 százalékkal.

Szerző

Célzott brit akció az Iszlám Állam ellen

Mind jobban körvonalazódik Nagy-Britannia és Franciaország katonai beavatkozása az Iszlám Állam (IS) szíriai állásai ellen. Közösen hajthat végre a két állam légicsapásokat a dzsihadiastákkal szemben. Francois Hollande francia elnök hétfőn bejelentette, hazája gépei keddtől felderítő repüléseket folytatnak Szíria felett, hogy előkészítsék az esetleges katonai beavatkozást.

„Megbíztam a védelmi minisztert azzal, felderítő gépeket küldjön az országba” – közölte a francia elnök hozzátéve, bizonyítékaik vannak arra, hogy az országban merényletet terveltek ki nyugati, köztük francia célpontok ellen. Ezért „készek vagyunk a légicsapásokra” – emelte ki Hollande.

A francia köztársasági elnök utalt arra, hogy az Iszlám Állam támadásai elől családok ezrei menekültek el Szíriából és Irakból.Az államfő ugyanakkor kizárta szárazföldi csapatok bevetését az IS-szel szemben. Mint fogalmazott, ez következetlen és irreális lépés lenne. „Azért lenne irreális, mert mi lennénk az egyedüliek, akik szárazföldi erőket küldenének az országba" - emelte ki. Párizs egy évvel ezelőtt elsők között csatlakozott az Egyesült Államok Iszlám Állam elleni koalíciójához, gépei azonban eddig csak az IS iraki állásait támadta arra hivatkozva, hogy a dzsihadistákkal szembeni fellépéssel csak az Iszlám Államot erősítenék.

A Sunday Times azt közölte, hogy David Cameron brit miniszterelnök október elején kéri majd a londoni parlament felhatalmazását az iszlamisták elleni fellépésre. A britek már az első lépést meg is tették a beavatkozásra. David Cameron brit kormányfő azt közölte, brit dróntámadás során öltek meg három iszlamistát a szíriai Rakka tartományban. Szintén mérlegeli egy szíriai légi beavatkozás lehetőségét Ausztrália. Nem bírja kezelni a szíriai szituációt az ENSZ BT a nagyhatalmak közötti törésvonal miatt, ami százezrek halálához, valamint a rég nem látott menekültáradathoz vezetett – mondta el a The Guardiannek Ban Ki Mun.

Szerző
Frissítve: 2015.09.07. 22:10

Visszatértek Röszkére az M5-ös autópályáról a migránsok

Autóbuszokkal visszaszállították a röszkei gyűjtőpontra hétfőn késő este azokat a migránsokat, akik délután törtek ki a táborból - jelentette az MTI munkatársa a helyszínről.

Hétfő délután sok száz ember kitört a röszkei gyűjtőpontról a rendőrsorfalon át. Egy részük az M5-ös autópályán nagy létszámú rendőri kísérettel, gyalogosan elindult Budapest felé.

A rendőrség a gépjármű-forgalmat elterelte az autópálya bevándorlók által használt oldaláról, Kiskunfélegyháza és Szeged között a csongrádi megyeszékhely irányában nem lehetett közlekedni.

Több mint 10 kilométer megtétele után a késő esti órákban a mintegy 150 fős csoport - köztük nők és kisgyermekek - Kiskundorozsma térségében az autópályán lepihent. Ekkor érkezett néhány csuklós busz, amelyekre a rendőrök erőszak alkalmazása nélkül felterelték az embereket és visszaszállították őket a röszkei gyűjtőpontra.

Szerző