Előfizetés

Hatalmi harcok Kijevben és Donyeckben

Donyeckben és Kijevben egyaránt meggyengült a regnáló kormányzat támogatottsága. Kijevben összegyűlt több mint 25 ezer aláírás Miheil Szaakasvili odesszai kormányzó miniszterelnöki kinevezését sürgető, az államfő hivatalos honlapján indított internetes petíció támogatására. Ez elegendő ahhoz, hogy a Legfelsőbb Tanács elé terjesszék az állampolgári kezdeményezést, amelynek célja, hogy a volt grúz államfő végrehajthassa a reformokat és véget vethessen a korrupciónak.

Szaakasvili rendszeresen támadja a Jacenyuk-kormányt, de tagadja, hogy miniszterelnök szeretne lenni. Múlt héten azzal vádolta meg Arszenyij Jacenyukot, hogy az oligarchák érdekei vezérlik, tegnap már a kabinet hiteléért aggódott. Egy interjúban arról beszélt, hogy az ukrán kormány elvesztheti a tekintélyét a nép előtt, mert az államigazgatás egésze demoralizálódott. A munkácsi lövöldözés vagy a kijevi robbantás szerinte azt igazolják, hogy a kabinet képtelen irányítani az országot és a fegyveres erők sem működnek megfelelően.

Nyílt hatalmi átrendeződés zajlik a szakadár vezetésben is. Az úgynevezett Donyecki Népköztársaságban félreállították, egyes hírek szerint be is börtönözték Andrij Purgin volt miniszterelnök-helyettest, a parlament elnökét, aki a minszki kontakcsoport tagjaként Donyeck részéről aláírta a tavaly őszi, első minszki megállapodást. Később helyettese, Denisz Pusilin is a kontaktcsoport tagja lett, most úgy tűnik, ő veszi át Purgin helyét.

Purgin félreállítása egyes értékelések szerint gesztusértékű, a kompromisszumok irányába mutat, míg mások szerint épp a radikalizálódás jele. Tegnap az ukrán sajtó Kremlhez közeli hírforrásokra hivatkozva tényként kezelte a volt házelnök letartóztatását, Pusilin viszont cáfolta azt. Olyan vélekedések jelentek meg, miszerint Purgin eltávolítása mögött Oroszország áll, amely belső leszámolásokon keresztül igyekszik megerősíteni hatalmát. Denisz Kazanszkij donyecki újságíró viszont a Facebookon azt írta, hogy Purgin eltávolítása annak köszönhető, hogy népszavazást próbált kezdeményezni Donyeck Oroszországhoz csatlakozásáról, Moszkva azonban nem akarja a kelet-ukrajnai szakadár területeket magához csatolni.

Ősi építményt találtak Stonehenge-nél

Publikálás dátuma
2015.09.09. 07:39
FOTÓ: EP/THINKSTOCK
Nagy-Britannia legnagyobb érintetlen őskori építményei lehetnek azok a hatalmas álló kőtömbök, amelyeket Stonehenge közelében találtak brit és osztrák régészek. A kutatók egy földradar segítségével legalább 100 kőtömböt találtak a Durrinton Walls-i superhenge-nél, a stonehenge-i kőtömböknél később épült földsánc mélyén.

Az álló kőtömbök eredetileg 4,5 méter magasak lehettek. Mintegy 4500 évvel ezelőtt állíthatták fel őket, mintegy három kilométerre a dél-angliai Stonehenge-től. Durrington Walls kerülete meghaladta a 1,5 kilométert, 30 méter széles volt három méter magas fallal, az építmény szilárdságát 60 masszív faoszlop és kőtömb biztosította. A kőtömbök acheológiailag ugyan eltűntek, de a modern technológia segítségével sikerült rájuk találni. A köveket a föld mélye rejti. A föld mélye Stonehenge környékén halomsírok tucatjait, köralakú földsáncokat, kőtömböket, mesterséges gödröket, árkokat, töltéseket rejt. Találtak korábban 17 szentélyt és egy hatezer éves 33 méter hosszú gerendákból ácsolt épület maradványait is.

Válás: reformot hirdetett a pápa

Publikálás dátuma
2015.09.09. 07:38
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Ferenc pápa radikális reformokat jelentett be, amelyek megkönnyítik a katolikus híveknek a házasság érvénytelenítését és az újraházasodást. A katolikus tanítások szigorú értelmezését enyhítő reformokat az egyházfő már júniusban előrejelezte egy beszédében.

Eddig a házasság érvénytelenítése hosszadalmas, bürokratikus, nagyon költséges eljárás volt, két egyházi törvényszék jóváhagyását is kellett kérni, a jövőben egy eljárással megelégednek, de továbbra is lehetséges a fellebbezés. Ha a házaspár mindkét tagja kéri a válás anullálását, akkor a püspökök ezt gyorsított eljárásban, közvetlenül is megtehetik.

Az elvált és újraházasodott hívőket eddig házasságtörőnek tekintették, s nem áldozhattak. Világszerte sürgették a hívek az eljárás egyszerűsítését, csak az Egyesült Államokban 23 ezer elvált pár adott be kérvényt a házasságuk érvénytelenítésére. Ferenc pápa egy éve állított fel egy bizottságot a házassággal és válással kapcsolatos reformok kidolgozására.