A romák nem átutazók

Publikálás dátuma
2015.09.09 07:07
Mindig szükség van a roma szavazatokra: Farkas Flórián és Orbán Viktor FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Fotó: /
Kisebbségi szervezetek és roma politikusok felháborodva utasítják vissza a kormányfő kijelentését, hogy senkinek nincs joga az országtól nagyszámú muszlim közösség befogadását követelni, mert mi sem várjuk el, hogy „ők is éljenek együtt egy nagyszámú roma kisebbséggel”.

Mély felháborodást keltett emberi jogi, kisebbségi szervezetek, cigány és nem cigány politikusok körében egyaránt Orbán Viktornak a magyar nagykövetek előtt tett hétfői kirohanása, amely azt üzente, hogy a 800 ezres magyarországi cigány lakosságot a menekültekhez hasonlítható jövevénynek, nem pedig államalkotó közösségnek tekinti a kormányfő. Az üzenet elemi visszatetszést keltett és mélyen megbántotta a magyarságukra büszke roma embereket. Az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat úgy látja, ez volt az utóbbi 25 év legszörnyűbb, legkirekesztőbb nyilatkozata, amely „elvitatja állampolgárságunkat, hazafiságunkat, méltóságunkat, magyarságunkat, az egész életünket évszázadokra visszamenőleg”. A közösség szervezője, Setét Jenő hangsúlyozta, hogy a romák nem átutazók, és a menekültekkel csak az köti össze őket, hogy emberi jogaik súlyosan csorbát szenvednek.

Orbán Viktor nem először tesz tanúbizonyságot arról, hogy a törésvonalak és az ellentétek mindenáron való fenntartása és elmélyítése a célja, a miniszterelnök megsértette a hazai roma kisebbséget - ez már a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) véleménye. Vezetőjük, Muhi Erika úgy fogalmazott tegnap: a kormányfő nem tekinthet tehernek állampolgárokat és nem kelthet ellenük gyűlöletet, ahogyan azt tette, mert ha nem kívánatosnak tekinti ezt a közösséget, az egyben azt is üzeni, hogy esélytelen minden társadalmi integrációjukra vonatkozó törekvés.

Ilyen kijelentésre a II. világháború óta egyetlen kormányfő sem vetemedett – áll a Roma Parlament közleményében, amelyben a szervezet elnöke hitet tett amellett, hogy Magyarország valamennyi itt élő roma ember hazája marad. Horváth Aladár szerint Orbán Viktor alkalmatlan rá, hogy tízmillió magyar érdekeit és jogait képviselje.

Roma és nem roma vállalkozók, politikusok, muzsikusok vidéki találkozóján értük utol Teleki Lászlót. A jelenlévők egyöntetűen elutasítják a miniszterelnök kijelentését és pokoli rosszul érzik magukat attól, hogy a hazai cigányságot bevándorlónak tekinti, akikkel kényszerűen együtt kell élnie a többieknek – közölte a szocialista parlamenti képviselő. Valamennyien magyar állampolgárok vagyunk, itt születtünk, katonaként a magyar hazát szolgáltam – hangzott az érezhetően feldúlt politikus szájából az érvelés. Elmondása szerint tegnap sokszor elhangzott a kérdés: ha a roma művészek vagy sportolók világraszóló eredményei is ezt az országot gazdagítják, vajon rájuk is vonatkozik-e a menekültekkel vont párhuzam? A Miniszterelnöki Hivatal egykori romaügyi államtitkára a következő parlamenti ülésen is felszólítja Orbánt, hogy kövesse meg a roma társadalmat. Erre szólítják fel a miniszterelnököt a hazai liberálisok is.

Besence polgármestere, a Roma Polgármesterek Hálózatának egyik vezetője kislánya betegsége miatt a Népszavától értesült a nagyköveti értekezleten elhangzott kormányfői kijelentésről. Ignácz József alig tudta fékezni felháborodását, hogy a cigányságot az idegenek elleni gyűlöletkeltés eszközeként hozta szóba Orbán Viktor. A baranyai polgármester csatlakozott Horváth Aladár véleményéhez, amikor úgy fogalmazott: akkor is nagy a baj, ha tudja, mit beszélt, meg akkor is, ha nem – bár utóbbi esetben legalább meg lehet neki bocsájtani. Nincs viszont bocsánat azért, amit ez a kormány a menekültekkel szemben elkövet – hangsúlyozta a roma településvezető, hozzátéve, hogy Orbán kijelentése csak saját alkalmatlanságát és tehetetlenségét mutatja.

Ignácz József szerint elfogadhatatlan, hogy a legnagyobb hatalommal bíró magyar vezető jövevényként tekint a romákra. Különösen veszélyesnek tartja, hogy a menekült-kérdést kísérő kommunikációs kampány sikeresen átmosta az emberek agyát: Besencén van alkalmas terület menekülttábor befogadására, meg is kérdezték erről a helyi lakosokat, de kis többséggel az elutasítás győzött, az érvek között szó szerint felsorolva a plakátkampány feliratait. Legalább megpróbáltuk – mondta Ignácz József, aki a mostani helyzetet fenyegetésnek tekinti a romákra nézve és úgy látja: el kell gondolkodni mindenkinek, hogy munkájával meddig legitimálja ezt a hatalmat.

A nem roma politikusok közül Jávor Benedek reagált elsőként a miniszterelnök cigányozására. A Párbeszéd Magyarországért (PM) politikusa azt írta saját blogján, hogy nem szeretne része lenni annak a társaságnak, amelynek nevében Orbán azt mondja, „mi” jó fejek vagyunk, és nem kérjük, hogy vigyék el tőlünk ezeket az embereket. Az Európa Parlamenti képviselő úgy fogalmazott: ha elkezdik ilyen alapon osztályozni az állampolgárokat, ő a romákhoz szeretne tartozni.

2015.09.09 07:07

Bevásárlóközpontban látták Nikola Gruevszkit (videó)

Publikálás dátuma
2019.01.21 08:55
Nikola Gruevszki
Fotó: AFP/
Egy budapesti üzletközpontban sétálgatott szombaton a korrupcióért elítélt volt macedón miniszterelnök, aki menekültként lehet Magyarországon.
Teljes nyugalommal sétálgatott egy budapesti bevásárlóközpontban szombat este a hazájában elítélt, bukott macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki - írja a 444.hu. Gruevszki tavaly ősszel érkezett titokzatos körülmények között az országba, miután egy korrupciós ügy miatt börtönbe kellett volbna vonulnia Macedóniában. A volt elnöknek - aki hatalma teljében Orbán Viktorral is összebarátkozott - végül a magyar kormány nyújtott segítséget, hogy elmenekülhessen az általa elkövetett törvénytelenségek számonkérése elől. Magyar diplomaták segítségével átjutott több határon is, majd bonyolult ügyéhez képest példátlan gyorsasággal megkapta a menekültstátuszt.
Gruevszkit legutóbb december közepén látták nyilvánosan megjelenni Budapesten, egy rózsadombi étteremben, ahol egy macedón vámhivatalnokkal ebédelt. Korábban az Erzsébet téri karácsonyi vásárban is többször feltűnt, luxusboltok környékén, majd az Anker közben is lefényképezték, ahol szórakozóhelyek sokasága van.
2019.01.21 08:55

Bayer bocsánatot kért Hadházytól, csendben és magában

Publikálás dátuma
2019.01.21 07:40

Fotó: Népszava/ Vajda József
Addig nem hajlandó nyilvánosságra hozni bocsánatkérő levelét, amíg nem kér elnézést Orbántól Hadházy az O1G miatt. Ám nagyon sokba kerülhet ez Bayernek.
Bayer Zsolt megírta azt a bocsánatkérést, amire a bíróság kötelezte azért, mert megsértette Hadházy Ákos emberi méltóságát. Ám a bocsánatkérést - továbbra sem teljesítve az ítéletet, mely szerint 30 napig Bayer blogján kell annak elérhetőnek lennie - a lovagkeresztes publicista közjegyzői letétbe helyezi. Mint a fideszes véleményvezér az Echo TV-nek elárulta, ezt ő polgári engedetlenségnek gondolja, mint hogy
addig nem hozza nyilvánosságra a bocsánatkérést, ameddig Hadházy nem kér bocsánatot Orbán Viktortól, és nem határolódik el az O1G logótól.
Azt is hozzátette, ameddig az ellenzék az O1G alatt "menetel", ő nem kér bocsánatot.
Hadházy Ákos korábban blogbejegyzései miatt perelte Bayer Zsoltot, aki ezek egyikében azt írta: ha Simicska így bedobta a gecizést, akkor „át lehet vonulni a városon egy transzparenssel, amire az van írva: Hadházy geci, Szél Detti nyeli". Az októberi poszttal kapcsolatban a bíróság megállapította, hogy Bayer megsértette Hadházy emberi méltóságát, a képviselőtársával való ilyen módon történő párhuzamba állítás pedig különösen lealázó kontextus.
A publicistának 300 ezer forintot kell fizetnie, és nyilvánosan bocsánatot kérnie. Bayer aki úgy kommentálta az ítéletet, hogy bocsánatot nem kér, a pénzt ötforintosokban gyűjti össze. Hadházy viszont végrehajtást indít ellene, ha így tesz:
előbb 50 ezer, majd 100 ezer, a későbbiekben pedig 3-4 havonta félmillió forintot kellhet fizetnie, amíg nem kér bocsánatot.
Az ötösöket sem fogja átvenni a képviselő, mivel a jogszabály szerint csak ötven darab pénzérmét köteles bárkitől elfogadni, ha pedig Bayer Zsolt ezt nem veszi figyelembe, külön végrehajtást indít ellene, hogy normálisan törlessze a bánatpénzt.
2019.01.21 07:40
Frissítve: 2019.01.21 07:42