A romák nem átutazók

Publikálás dátuma
2015.09.09 07:07
Mindig szükség van a roma szavazatokra: Farkas Flórián és Orbán Viktor FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Kisebbségi szervezetek és roma politikusok felháborodva utasítják vissza a kormányfő kijelentését, hogy senkinek nincs joga az országtól nagyszámú muszlim közösség befogadását követelni, mert mi sem várjuk el, hogy „ők is éljenek együtt egy nagyszámú roma kisebbséggel”.

Mély felháborodást keltett emberi jogi, kisebbségi szervezetek, cigány és nem cigány politikusok körében egyaránt Orbán Viktornak a magyar nagykövetek előtt tett hétfői kirohanása, amely azt üzente, hogy a 800 ezres magyarországi cigány lakosságot a menekültekhez hasonlítható jövevénynek, nem pedig államalkotó közösségnek tekinti a kormányfő. Az üzenet elemi visszatetszést keltett és mélyen megbántotta a magyarságukra büszke roma embereket. Az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat úgy látja, ez volt az utóbbi 25 év legszörnyűbb, legkirekesztőbb nyilatkozata, amely „elvitatja állampolgárságunkat, hazafiságunkat, méltóságunkat, magyarságunkat, az egész életünket évszázadokra visszamenőleg”. A közösség szervezője, Setét Jenő hangsúlyozta, hogy a romák nem átutazók, és a menekültekkel csak az köti össze őket, hogy emberi jogaik súlyosan csorbát szenvednek.

Orbán Viktor nem először tesz tanúbizonyságot arról, hogy a törésvonalak és az ellentétek mindenáron való fenntartása és elmélyítése a célja, a miniszterelnök megsértette a hazai roma kisebbséget - ez már a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) véleménye. Vezetőjük, Muhi Erika úgy fogalmazott tegnap: a kormányfő nem tekinthet tehernek állampolgárokat és nem kelthet ellenük gyűlöletet, ahogyan azt tette, mert ha nem kívánatosnak tekinti ezt a közösséget, az egyben azt is üzeni, hogy esélytelen minden társadalmi integrációjukra vonatkozó törekvés.

Ilyen kijelentésre a II. világháború óta egyetlen kormányfő sem vetemedett – áll a Roma Parlament közleményében, amelyben a szervezet elnöke hitet tett amellett, hogy Magyarország valamennyi itt élő roma ember hazája marad. Horváth Aladár szerint Orbán Viktor alkalmatlan rá, hogy tízmillió magyar érdekeit és jogait képviselje.

Roma és nem roma vállalkozók, politikusok, muzsikusok vidéki találkozóján értük utol Teleki Lászlót. A jelenlévők egyöntetűen elutasítják a miniszterelnök kijelentését és pokoli rosszul érzik magukat attól, hogy a hazai cigányságot bevándorlónak tekinti, akikkel kényszerűen együtt kell élnie a többieknek – közölte a szocialista parlamenti képviselő. Valamennyien magyar állampolgárok vagyunk, itt születtünk, katonaként a magyar hazát szolgáltam – hangzott az érezhetően feldúlt politikus szájából az érvelés. Elmondása szerint tegnap sokszor elhangzott a kérdés: ha a roma művészek vagy sportolók világraszóló eredményei is ezt az országot gazdagítják, vajon rájuk is vonatkozik-e a menekültekkel vont párhuzam? A Miniszterelnöki Hivatal egykori romaügyi államtitkára a következő parlamenti ülésen is felszólítja Orbánt, hogy kövesse meg a roma társadalmat. Erre szólítják fel a miniszterelnököt a hazai liberálisok is.

Besence polgármestere, a Roma Polgármesterek Hálózatának egyik vezetője kislánya betegsége miatt a Népszavától értesült a nagyköveti értekezleten elhangzott kormányfői kijelentésről. Ignácz József alig tudta fékezni felháborodását, hogy a cigányságot az idegenek elleni gyűlöletkeltés eszközeként hozta szóba Orbán Viktor. A baranyai polgármester csatlakozott Horváth Aladár véleményéhez, amikor úgy fogalmazott: akkor is nagy a baj, ha tudja, mit beszélt, meg akkor is, ha nem – bár utóbbi esetben legalább meg lehet neki bocsájtani. Nincs viszont bocsánat azért, amit ez a kormány a menekültekkel szemben elkövet – hangsúlyozta a roma településvezető, hozzátéve, hogy Orbán kijelentése csak saját alkalmatlanságát és tehetetlenségét mutatja.

Ignácz József szerint elfogadhatatlan, hogy a legnagyobb hatalommal bíró magyar vezető jövevényként tekint a romákra. Különösen veszélyesnek tartja, hogy a menekült-kérdést kísérő kommunikációs kampány sikeresen átmosta az emberek agyát: Besencén van alkalmas terület menekülttábor befogadására, meg is kérdezték erről a helyi lakosokat, de kis többséggel az elutasítás győzött, az érvek között szó szerint felsorolva a plakátkampány feliratait. Legalább megpróbáltuk – mondta Ignácz József, aki a mostani helyzetet fenyegetésnek tekinti a romákra nézve és úgy látja: el kell gondolkodni mindenkinek, hogy munkájával meddig legitimálja ezt a hatalmat.

A nem roma politikusok közül Jávor Benedek reagált elsőként a miniszterelnök cigányozására. A Párbeszéd Magyarországért (PM) politikusa azt írta saját blogján, hogy nem szeretne része lenni annak a társaságnak, amelynek nevében Orbán azt mondja, „mi” jó fejek vagyunk, és nem kérjük, hogy vigyék el tőlünk ezeket az embereket. Az Európa Parlamenti képviselő úgy fogalmazott: ha elkezdik ilyen alapon osztályozni az állampolgárokat, ő a romákhoz szeretne tartozni.

Kis bank, hatalmas kedvezményekkel - Budapesten keresztül így tölthetné fel Putyin kémekkel Európát

Publikálás dátuma
2019.03.25 11:21

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Nem csak diplomáciai fedést, de pénzmozgásokat is álcázhat a meglepően csekély tőkével bíró IIB, az embereit pedig a magyar kormány segíti a schengeni övezeten belülre.
Alaposan feladhatja a leckét a magyar kémelhárításnak, hogy az orosz Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) Budapesten teljes mentességet kap a magyar hatóságok felügyelete alól, vezetői és vendégei pedig a diplomáciai mentesség szabályai szerint mozoghatnak Magyarországon és így az Európai Unióban, írja az Index.hu, ugyanis
a kémek többsége éppen hogy diplomáciai fedésben érkezik a célországba, és diplomáciai mentességet élvezve dolgozik.
Amikor egy ország jelzi, hogy kiket küld diplomáciai képviselőként, a fogadó állam kémelhárítása - Magyarországon az Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársai - ellenőrzi a listán szereplő neveket. A listát elküldik a NATO-tagállamok partnerszolgálatainak is a, a partnerek pedig ha van mit, akkor visszajeleznek, hogy kivel, hol volt már dolguk. Ha valaki gyanús, arra aztán a kémelhárítás odafigyel, de az, hogy mit lépnek vele szemben, függ a diplomata tevékenységétől is.
a budapesti bázist építő orosz Nemzetközi Beruházási Bank azért kockázatos nemzetbiztonsági szempontból, mert az ott dolgozók ugyanolyan mentességben részesülnek majd, mint azok, akiket az orosz külképviseletekre telepítenek.
A bank elsősorban fedést biztosíthat a kémeknek, írja a portál. Méghozzá egy külképviselettel szemben nem csak diplomáciai fedést, de a pénzmozgások elfedését is biztosíthatja, elrejtve ezzel ellenséges üzleti felvásárlást, de használhatja a pénzt kivédhetetlen versenyhelyzet teremtésére, vagy hitelek útján tehet függővé kulcspozícióban lévő személyeket. Ráadásul az orosz titkosszolgálatok embereinek él-személyazonosságát is biztosíthatja a pénzintézet, mivel 
a kormánnyal kötött megállapodás értelmében nemcsak a bank személyzetének, azok eltartott rokonainak, ide járogató tanácsadóknak, de voltaképpen bárkinek az utazását meg kell könnyítenie a magyar államnak, akit a bank meghív.
A kémek a bank embereiként érkezhetnek Magyarországra, ahonnan - ismét identitást váltva - bárhova könnyedén eljuthatnak a schengeni övezetben. Mindezeken túl a beruházási bank vállalatfinanszírozásban való részvétele elképesztően jó információszerzési, tippkutatási és befolyásolási pozíciót is biztosít.
Az IIB a fejlesztési bankok viszonylatában nagyon kicsi, 1,3 milliárd eurós tőkéje olyan – szemben például a luxemburgi EIB-vel, melynek 243 milliárd euró a tőkéje. Mindez kémelhárítási szakemberek szerint csak erősíti a gyanút, hogy budapesti megjelenésében nem a névleges, hivatalos tevékenysége a döntő. Az már csak hab a tortán, hogy a beruházási bank igazgatója, a korábbi diplomata Nyikolaj Koszov szovjet hírszerző családból származik. Apja – a KGB vezérőrnagyaként – Magyarországon is dolgozott, és neki magának is köze lehet a KGB-utód Külföldi Hírszerző Szolgálathoz.
A magyar kormány lépése, azaz a bank befogadása és a mentességek biztosítása azért is meglepő, mert Magyarországot 2000-ben éppen az első Orbán-kormány idején léptették ki az IIB-ből, azzal az indokkal, hogy nem elég átlátható a ténykedése. Azaz már akkor nemzetbiztonsági kockázatot láttak benne. A szakítás 2014-ig tartott.
Önmagában persze nem szokatlan és nem rendszeridegen, hogy egy nemzetközi pénzintézet olyan mentességeket kapjon, mint amiket Magyarországon a Nemzetközi Beruházási Bank kaphat. De mindezek fényében egyáltalán nem földtől elrugaszkodott állítást fogalmazott meg egy biztonsági szakértő a New York Timesnak, amikor azt mondta: a magyar kormány és az IIB között létrejött "megállapodás lehetőséget nyújt Vlagyimir Putyinnak, hogy feltöltse kémhadtestét Európában, miután innen és az Egyesült Államokból is orosz diplomatákat utasítottak ki a Szkripal-ügy megtorlásaként".

Kiakadt az állambiztonság: a Soros Alapítvány demokratikus mozgalmakat akar támogatni

Publikálás dátuma
2019.03.25 11:00

Fotó: AFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
A gyanús formációk egyike, amiért a szocialista szolgálat prüszkölt, a Fidesz volt.
Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára tette ki azt a napi operatív információs jelentést, amelyet majdnem napra pontosan 30 éve írt le a Belső elhárítás (BM III/III. Csoportfőnökség): a Soros Alapítvány "demokratikus, alternatív mozgalmakat" akar támogatni - írja a hvg.hu. A Soros Alapítvány honlapjáról kiderül, hogy 1989-ben "Demokratikus szervezetek támogatására" 16 804 000 forintot fordítottak.  A támogatási lista is elérhető, ebből kiderült, hogy a Fidesz helyi csoportjai százezreket kaptak fénymásolóra, a központi pártszervezet pedig 3,2 milliót az infrastruktúra kiépítésére. Ebből lett 5 számítógép szövegszerkesztő programmal, 6 fénymásoló, 6 üzenetrögzítő, 6 telefax és egy lézerprinter.