Előfizetés

Előzetesben a volt monoki polgármester

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság Szepessy Zsolt volt monoki polgármestert, élettársát és annak fiát, mert azzal gyanúsítják őket, hogy több száz ukrán állampolgárnak ígértek pénzért közbejárást a magyar állampolgárság megszerzésében - írja az Origo.

Harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság Szepessy Zsolt volt monoki polgármestert, az Összefogás Párt elnökét, valamint élettársát és annak fiát - erősítette meg a portál kérdésére a volt politikus ügyvédje, Futó Barnabás.

A gyanú szerint Szepessy 2013-ban megismerkedett két ukrán állampolgárral, akikkel megállapodott abban, hogy hivatali kapcsolatai révén segít a honosítás révén állampolgárságot szerezni olyan ukránoknak, akik egyébként törvényesen nem kaphatnák meg az állampolgárságot.

Az "ügyintézésért" fejenként mintegy 1000 eurót kért. Szepessy élettársa és annak fia a pénz és az okiratok átvételében segített. Az ügyészség szerint 2013 végéig a társaság mintegy 600 ukrán személy honosítását "vállalta", és 200 millió forint körüli összeget szereztek meg.

A három gyanúsítottat üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt hallgatták ki.

Hétfőn temetik Jankovszky Jánost

Jankovszky Jánost, a Népszava külpolitikai rovatának egykori munkatársát szeptember 14-én hétfőn, 10 óra 30-kor helyezik örök nyugalomra a Farkasréti temető főbejárati ravatalozójából. Hajdani kollégánk élete 84. évében augusztus 12-én hunyt el. 

.

Hivatalos! Szabó Tünde államtitkár lett

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Dr. Szabó Tündét kérte fel sportért felelős államtitkárnak, aki a felkérést elfogadta - közölte az Emmi. 

Szabó Tünde jelenleg a Magyar Úszó Szövetség alelnöke, 2004-től az Országgyűlés ifjúsági és sportbizottságának tanácsadója, később a Főpolgármesteri Hivatal sportügyosztályának munkatársa.

Szabó Tünde egyetemi végzettségei alapján: sportjogász, egészségügyi szakjogász, valamint úszó szakedző. Az 1992-es barcelonai olimpián hátúszásban ezüstérmet szerzett, 2011-től 2015-ig a Magyar Úszó Szövetség főtitkáraként dolgozott. 2012-ben bekerült a Magyar Olimpiai Bizottság tagjai közé, és jelentős érdeme volt abban, hogy Magyarország az utóbbi években az úszósport egyik legfőbb versenyrendezője lett világszinten.

Az új sportért felelős államtitkár a honvédelmi miniszternek kinevezett Simicskó Istvánt követően látja el az államtitkárság irányítását.    

Szabó Tünde az MTI-nek elmondta, ügyvédi tevékenységét szüneteltetni fogja, mivel erre törvény is kötelezi.

"Jelenleg a Magyar Úszó Szövetségnél alelnöki pozíciót, a Magyar Olimpiai Bizottságnál pedig elnökségi tagságot töltök be. Meg fogjuk nézni, hogy az államtitkári feladatokkal összeférhetőek-e ezek a titulusok, de nyilván hasznos, ha közvetlenül belelátok az ügyek menetébe, más kérdés, hogy nem szavazhatok vagy hozhatok döntéseket egy elnökségi ülésen, de akár véleményezhetek anyagokat, vagy napirendeket" - nyilatkozott Szabó Tünde.  

Hozzátette: a megtisztelő felkérésnek azért is örül, mert egyik szakterülete a sportjog, amely elengedhetetlen része a mai élsportnak. 

"A közeljövőben nagyon sok komoly feladat vár ránk, és nekem is vannak terveim, amelyeket szeretnék mint államtitkár megvalósítani" - mondta, jelezve, ezekről majd a jövő heti kinevezése után kíván részletesebben beszélni.