MTI hír: Nagy lendülettel zajlik a határkerítés építése (ütemes taps)

Publikálás dátuma
2015.09.11. 15:07
MTI Fotó: Molnár Edvárd
Nagy lendülettel zajlik a határkerítés építése, a magyar-szerb határnak a migráció által leginkább érintett pontján, Röszke térségében - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója. 

A távirati iroda hírét szöveghűen közöljük. A dátum 1952 2015 szeptember 11

"Miközben csütörtökön még csak a gyorstelepítésű drótakadály jelentett fizikai korlátot a szántóföldön, péntek délelőtt már felkerült a pengehuzal a 3 méteres oszlopok Szerbia felé hajló úgynevezett hattyúnyakára is, illetve a drótháló az oszloptestekre. Ugyanakkor az MTI tudósítója a Szeged-Szabadka vasútvonal és a határ metszéspontjában tanúja volt annak, amint a MÁV szakemberei felmérték a területet, a vasúti kapu építését előkészítendő. Ugyanis jelenleg a vasútvonal mentén áramlik Magyarország felé a migránsok legnagyobb tömege.   Az ottani beszélgetésből kiderült, hogy szombaton megkezdik a vasút által a határkerítésen ütött rést elzáró kapu tartóoszlopainak a betonozását, és hétfőn a helyére is kerül a kapu.  Eközben folyamatosan érkeznek a migránsok a szerb oldalról, ám a hét elején tapasztaltakkal szemben - amikor 4-5 óránál tovább is a szabad ég alatt várakoztak - most szinte azonnal buszokra szállítják őket. A járművek a határ közelében kialakított idegenrendészeti előállítókba viszik a migránsokat, ahol ellátást kapnak.   Ez azt jelenti, hogy amint odaérnek a vasút és a közút metszéspontjában létrehozott gyűjtőponthoz, azonnal buszokra kerülnek. A gyűjtőponthoz vezető úton, több száz méter hosszan várakoznak a buszok, közöttük sok, a budapesti közösségi közlekedést kiszolgáló jármű. Ugyanakkor már megérkezésükkor étellel, itallal kínálják a migránsokat a gyűjtőpontnál tevékenykedő segélyszervezetek, illetve szükség szerint ruhával is ellátják őket. Az esős időben igen kelendőek voltak a gumicsizmák, illetve nagy igény mutatkozott a gyerekcipőkre.  Az MTI tudósítója a rendőrségi járművek mellett honvédségi terepjárókat és katonai szállítójárműveket is látott a gyűjtőpontnál."

Sejhaj.

Szerző

Kiderült! A 71 menekült már Magyarországon megfulladt

Az osztrák A4-es autópályán augusztus 27-én megtalált hűtőkocsiban összezsúfolódott menekültek minden bizonnyal már a magyarországi útszakaszon meghaltak - ismertette a lezárult orvos szakértői vizsgálat hivatalos szakvéleményét pénteken a kismartoni (eisenstadti) ügyészség.

Az A4-es autópályán történt, 71 migráns halálával járó tragédia áldozatai közül 59 férfi, nyolc nő, négy pedig gyermek volt.

Az orvosszakértői vizsgálat eredményei szerint az áldozatoknál oxigénhiányos állapot lépett fel, és megfulladtak. A műszaki körülményeket vizsgáló szakértői vélemény szerint a hűtőkocsi légmentesen záródott, a belső térbe nem jutott be friss levegő. 

Az áldozatokat először az osztrák autópálya-üzemeltető (Asfinag) pándorfalui (Parndorf) telephelyére, majd Miklóshalmára (Nickelsdorf) egy hűtőházba és végül Bécsbe szállították. A halottak vizsgálatát egy 27 tagú orvosszakértői csapat végezte az osztrák fővárosban, a bécsi egyetem arabszakértője az áldozatoknál megtalált dokumentumok fordításáért felelt. 

A helyszínelést végző szakértők a burgenlandi, alsó-ausztriai és bécsi bűnügyi hatóságoktól kaptak segítséget. 

A bűnügyi helyszínelők munkája, valamint az áldozatok azonosítása jelenleg is nagy erőkkel folyik. A hatóságok továbbra is keresik az áldozatok hozzátartozóit, akik a rendőrség által már a tragédia másnapján létrehozott forródróton, a burgenlandi rendőrségnél vagy a tartományi nyomozóhivatalnál jelentkezhetnek.

A 71 halálos áldozattal járó tragédiáról korábban a burgenlandi rendőrkapitány elmondta: a hűtőkocsiban utazók feltehetőleg szíriai, afgán és iraki menekültek voltak. Tájékoztatása szerint összesen 350 tárgyra, hátizsákokra, ruhadarabokra, mobiltelefonokra és egyéb tárgyakra bukkantak a jármű rakterében.

Szerző
Témák
menekültek
Frissítve: 2015.09.11. 16:28

Orbán: "fellázadtak a magyar jogrend ellen"

Publikálás dátuma
2015.09.11. 14:30
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője sajtótájékoztatót MTI Fotó: Koszticsák Szil
Ha Görögország nem képes megvédeni saját határait, akkor az EU-nak jogot kellene biztosítani ahhoz, hogy valós, rendészeti erővel, határőrizettel megvédje az ország határait - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az Országházban újságírók előtt, miután megbeszélést folytatott az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának vezetőjével. Manfred Weber közölte: támogatja, hogy az uniónak közbe kell avatkoznia a külső határok védelmére, ha egy ország nemzeti erői kudarcot vallanak.

Ha Görögország nem védi meg a határait, akkor "nekünk kell megvédeni" azokat - érvelt a kormányfő. Hozzátette, ma ennek hiányoznak a jogi alapjai, ezért ezeket gyorsan meg kellene teremteni; ez az első és legfontosabb feladat, amelynek végrehajtását javasolni fogja európai kollégáinak. Megjegyezte, ez a kezdeményezés része annak az ötpontos javaslatának, amellyel a jelenlegi európai helyzetet kezelné, és amelyet a későbbiekben ismertet majd.

Orbán Viktor szerint az, hogy Görögország nem tartja be a schengeni szabályokat, nem jogosítja fel Magyarországot arra, hogy ő is felmondja a schengeni előírásokat. "Ezért a görögök nyilvánvaló jogsértéseitől függetlenül mi (...) a schengeni szabályok betartására fogunk törekedni az előttünk álló időszakban is" - húzta alá, majd újból nyomatékosította: Magyarország szigorúan az európai értékek és jog talaján áll, és azon is marad.

Manfred Weber elmondta: aki a schengeni eszmét fenn akarja tartani, annak gondoskodnia kell az EU külső határainak megfelelő őrizetéről.

A néppárti politikus arról is beszélt, hogy Magyarország törekszik az európai határőrizeti és regisztrációs szabályok betartására. A menekültek figyelmét is fel kell hívni arra, hogy nincs joguk Európában szabadon választani maguknak lakhelyet és együtt kell működniük a hatóságokkal - rögzítette. Hozzátette: fontos mindenki megóvni mindenkinek a méltóságát.

Orbán Viktor közölte azt is, a Manfred Weberrel folytatott tárgyaláson sürgette, hogy európai lépések történjenek a bevándorlóválság kezelése érdekében, a döntéseknek pedig szerinte sokkal gyorsabban kell megszületniük.

A bevándorlás kérdése minden nemzetnek az alapvető, legfontosabb kérdések közé tartozik - jelentette ki a miniszterelnök, akinek ezért meggyőződése, hogy nem lehet úgy európai szintű döntéseket hozni, hogy abból kihagyják a választott nemzeti vezetőket, az uniós kormányfőket.

Mint mondta, nem vitatják az Európai Bizottság jogát, hogy az EP támogatásával új szabályokat alkosson, amelyek mindenkire érvényesek, de az EB nem bonthatja meg az eddigi politikai konszenzust, amely szerint a miniszterelnökök egyetértése nélkül nem indul jogalkotás az unióban. A bizottság elnöke felrúgni készül ezt a konszenzust, aminek messze ható következményei lehetnek az EU belső életére nézve a későbbiekben - hívta fel a figyelmet Orbán Viktor.

A kormányfő kérdésre úgy fogalmazott: az elmúlt néhány napban szabályos lázadás volt az illegális bevándorlók között, "fellázadtak a magyar jogrend ellen", nem hajlandóak együttműködni a magyar hatóságokkal, sőt megdobálják, megtámadják őket.

"Ahhoz képest, hogy egy illegális bevándorlók általi lázadással állunk szemben, a rendőrség fizikai erőszak alkalmazása nélkül kiválóan tette a dolgát" - mondta, köszönetet mondva újból a rendőröknek.

A szeptember 15-étől hatályos új szabályokról úgy nyilatkozott: a magyar hatóságok nem lehetnek elnézőek az illegális határátlépéssel szemben. Hozzátette, az illegális határátlépési szándékkal érkezőket minderről folyamatosan tájékoztatják. Szeptember közepe után azokat, akik törvényellenesen lépik át a határt, azonnal őrizetbe kell venni - közölte, arra kérve a bevándorlókat, ne tegyék ki magukat és családjukat ilyen bűncselekménynek.

A kormányfő arról is beszélt - nemzetközi szabályokra hivatkozva -, hogy a migránsoknak a határnál igazolniuk kell, hogy Szerbiában adtak be menekültkérelmet. Szerbia a magyar törvények szerint biztonságos ország, és biztonságos országból csak akkor fogad Magyarország menekültet, ha ő beadta a menedékkérelmét, és nyilvánvaló, hogy a szerb hatóságok azt nem fogadták be, nem tárgyalták meg fair módon - részletezte.

Manfred Weber kiemelte: Magyarország arra törekszik, hogy megfeleljen az európai jognak, és Orbán Viktor joggal utalt arra, hogy először Görögország feladata lenne az EU külső határainak biztosítása. Magyarország a menekültek regisztrációja esetében is igyekszik teljesíteni a kötelességét, vagyis mindenkit próbál regisztrálni. Hozzátette, Magyarország az EU szabályainak végrehajtása tekintetében jobban áll, mint Görögország vagy Olaszország.

A politikus hangsúlyozta: az EU segíteni akar Magyarországnak. Jean-Claude Juncker javaslatait Manfred Weber a néppárt szemszögéből kiegyensúlyozottnak nevezte. Fontos célként említette a határok megvédését és a fedél nyújtását az üldözötteknek.
    

Segítenünk kell a szükséget szenvedőkön

Tévedések elkerülése végett, ezt nem Magyarország miniszterelnöke, hanem a vendég, a Fidesznek is "otthont" adó pártcsalád frakcióvezetője mondta még szerdán, az Európai Parlamentben a menekültkérdés kapcsán lezajlott megbeszélés előtti sajtótájékoztatóján, amikor kiegyensúlyozott megközelítést is szorgalmazott az ügyben.  Weber szerint nem pártpolitikai kérdés, hogy ki támogatja a kvótákat, mint szerdán leszögezte: egyszerűn elfogadhatatlan, hogy valaki azt mondja, nem akar muszlimokat Európában. Ezen a földrészen nem keresztény jogok vannak, hanem az emberi jogokat kell tiszteletben tartani. A bajor politikus szerint most arra van szükség, hogy a Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök által ismertetendő javaslathoz mindenki gyakorlatias és konstruktív módon álljon hozzá. Ez a kérésem Orbán Viktorhoz és Robert Ficóhoz egyaránt - fogalmazott akkor az Európai Néppárt frakcióvezetője. 

Szerző
Frissítve: 2015.09.11. 17:20