Tragédia a mecsetben - Magyarország gyászolja a halottakat

Magyarország részvétét fejezte ki a mekkai nagymecsetben történt pénteki balesettel kapcsolatban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium azt közölte, hogy Magyarország együttérzését fejezi ki és erkölcsi támogatását ajánlja a balesetben elhunytak családjának és mihamarabbi felépülést kíván a sérülteknek. Különösen tragikus, hogy a baleset a Hádzsot, az Iszlám zarándoklatot megelőző héten történt - írták.

Pénteken legalább 87 ember meghalt és 187 megsérült, amikor leomlott egy - a burkolat restaurálásához és a mecset bővítéséhez használt - daru a mekkai nagymecsetben. Az al-Arabíja hírtelevízió jelentése szerint a szerencsétlenséget a heves viharok okozták.

A szokásos mekkai zarándoklatra készülő építkezésnél történhetett a baleset. A zarándoklat még később lesz, több százezer zarándokat várnak majd a következő hetekben, de a mecsetben most is sokan voltak.

Szerző
Témák
mecset daru
Frissítve: 2015.09.12. 14:24

Tizennégy évet kapott a venezuelai ellenzéki

Hosszú letöltendő börtönbüntetésre ítélték a venezuelai ellenzék egyik vezéralakját, Leopoldo Lópezt. A Voluntad Popular ellenzéki tömörülés koordinátora a tavaly februári nagy kormányellenes tüntetések után önként adta fel magát a rendőrségen, azóta a Ramo Verde katonai börtönben raboskodik. 

Susana Barrientos bíró mondta ki a bűnösségét, valamennyi vádpontban bűnösnek találták, összeesküvés szervezésével, gyújtogatással, köztulajdon rongálásával, erőszakra való uszítással egyaránt megvádolták. A 2014 februári tüntetésekben 43 ember meghalt, többszázan megsebesültek. Az ellenzéki vezetőre 13 év és 9 hónap börtönt szabtak ki. A Human Rights Watch emberi jogi szervezet szerint koncepciós per folyt López ellen, s a bizonyítékokkal alá nem támasztott ítélet a jogállamiság súlyos megsértését jelenti.

Az ítélethirdetés előtt López felesége, Lilian Tintori üzenetet küldött a VP támogatóinak, a nyugalom megőrzésére szólított fel. López 2000-től 2008-ig Chacao város polgármestere volt, a város főterén többszázan várták az ítélet kihirdetését. Tegnap estére az ellenzék nagy tiltakozó megmozdulást hirdetett a caracasi José Martí térre, ahol Lópezt őrizetbe vették tavaly február 18-án.

Tiltakoztak az ítélet ellen az Egyesült Államokban, Roberta Jacobson, a latin-amerikai ügyekben illetékes külügyi államtitkár aggodalmát fejezte ki Leopoldo López sorsa miatt. John Kerry amerika külügyminiszter épp múlt héten sürgette venezuelai kollégájánál, Delcy Rodrígueznél az ellenzéki vezetők, köztük López szabadon engedését. A politikus nemrégiben egy hónapos éhségsztrájkkal tiltakozott bírósági ítélet nélküli fogvatartása ellen. A venezuelai ellenzéki vezető a Harvard Egyetem Kennedy School of Government-en szerzett mesterdiplomát.

Szerző

Európa utolsó diktátora újra elnök lehet

Publikálás dátuma
2015.09.12. 07:34
FOTÓ: Sergey Guneev/Host Photo Agency/Ria Novosti/Getty Images
Benyújtotta az elnökválasztási részvételhez szükséges jelentkezését Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök. A volt szovjet tagköztársaságban október 11-én rendezik meg az államfőválasztást.

A voksolás nem ígér különösebb izgalmakat, Európa utolsó diktátorának pozícióit semmi sem veszélyezteti. A jelöltséghez minimum 100 ezer támogató aláírásra van szükség, Lukasenko 1,76 milliót gyűjtött össze. A 61 éves vezér 1994 óta áll az ország élén, minden választást megnyert, az alkotmányt pedig egy népszavazás révén 2004-ben úgy módosította, hogy az ne korlátozza többé az elnöki mandátumok számát, ezzel is biztosítva magának az „örökös elnökséget”. Az október 11-i megmérettetés is színháznak ígérkezik, borítékolhatóan Lukasenka ötödik mandátumát hozza. A jelöltek között ott van Szergej Gajdukevics, aki az elnökválasztások elengedhetetlen szereplője, de nem titok és nem is titkolja az elnök iránti lojalitását. Indul még Mikola Ulajovics kozák vezető valamint Tatjana Korotkevics aktivista. Korotkevics az első nő, aki részt vesz fehérorosz elnöki kampányban, ugyanakkor ő az egyetlen nem kamu jelölt, a demokratikus ellenzék támogatottja.

Demokratikus ellenzék gyakorlatilag nincs az országban, Lukasenka rezsimje szétverte azt, vezetőit vagy börtönbe zárták vagy kiutasították. Szeptember 8-án a határon tartóztatták le Alesz Mihajlevicset, aki a 2010-es elnökválasztáson Lukasenka ellen indult. Két hónap börtön és kínzás után külföldre menekült. Bár érvényes letartóztatási parancs volt ellene, azért döntött a visszatérés mellett, mert már korábban jelezte, hogy ha a 2010-es elnökválasztás után letartóztatott ismert politikai foglyok visszanyerik szabadságukat, akkor ő is hazamegy. Múlt hónapban a fehérorosz hatóságok szabadon engedték a legismertebb hat ellenzéki aktivistát, köztük Mikolaj Sztatkevicset, Lukasenka 2010-es legerősebb kihívóját.

A fehérorosz elnök az amnesztiával gesztust tett a Nyugat felé, akárcsak azzal, hogy Minszk lett a kelet-ukrajnai tűzszüneti egyeztetések színhelye. Lukasenka e porhintéssel próbál enyhíteni elszigeteltségén.

Szerző