Előfizetés

Lezárják fél Budapestet - Ma inkább ne üljön autóba!

Publikálás dátuma
2015.09.13. 12:37
Illusztráció: Thinkstock
Vasárnap 14 óráig futóverseny miatt kell időszakos forgalomkorlátozásokra számítani a fővárosban - közölte a BKK. A lezárások nyolc kerületet is érintenek, így aki ma autóba ül, annak szinte lehetetlen lesz kikerülnie a dugókat. Délután 16 órától a Belvárosban rendezett demonstráció is bénítja a forgalmat, emiatt szintén korlátozásokra kell majd számítani.

Szeptember 13-án,vasárnap rendezik a 30. Wizz Air Budapest Félmaratont. A rendezvény miatt reggel 7 óra és 13.30 között a I., II., V., VI., IX., XI., XIII., XIV. kerületekben kell forgalmi változásokra, terelésekre számítani - közölte a Budapest Sportiroda. 

A BKK Facebook-oldalán közölte a forgalmi változásokat a délelőtti futóverseny miatt:  a 70-es trolibusz terelve közlekedik, nem érinti a Dvořák sétány és az Olof Palme sétány megállókat, a 75-ös trolibusz terelve közlekedik, nem érinti a Zichy Géza utca, az Ötvenhatosok tere, a Dvořák sétány, az Olof Palme sétány és a Hősök tere M megállókat, a 105-ös autóbusz nem közlekedik a Clark Ádám tér és a Hun utca között. A kimaradó szakaszon az M1-es metró igénybevételét ajánlották.
A BKK kéri, hogy indulás előtt tájékozódjanak a közlekedési változásokról.

Már lezárva

Lezárták már a forgalom elől a Kós Károly sétányt (13 óráig), a Hősök terét, a Dózsa György utat (13:00-ig), az Andrássy utat (9:40-ig), a József Attila utcát (9:40-ig), a Budai és a Pesti alsó rakparton (11:20-ig). Szintén lezárják a Lánchidat (9:25-10:55-ig) és a Szabadság hidat (9-10:20-ig), a Bajcsy-Zsilinszky utat (9:30-10:20-ig), a Váci utat a Nyugati tér közelében (9:30-11:30-ig), a Széchenyi felső rakpartot, a Műegyetem rakpartot (9:05-10:25-ig).

Vasárnaptól a Széll Kálmán téren a Szilágyi Erzsébet fasor felé két sávot lezártak a Dékán utcától. A Dékán utcát egyirányúsították a Fillér utca felé. A Fillér utca irányából az Ezredes utcán keresztül lehet kijutni a Szilágyi Erzsébet fasorba. A 149-es autóbusz módosított útvonalon közlekedik (Fillér utca - Ezredes utca - Szilágyi Erzsébet fasor - Széll Kálmán tér - Dékán utca - Retek utca), és a Dékán utcában lesz az ideiglenes Széll Kálmán téri megállóhelye.

Tüntetések is bénítják a forgalmat

Vasárnap 16 órától a Belvárosban demonstrációt tartanak az Erzsébet híd pesti hídfőjétől a Szabad sajtó út-Március 15. tér-Pesti alsó rakpart-Garibaldi utcai felhajtó-Kossuth Lajos tér útvonalon várhatóan 17 óráig. Lezárják várhatóan 15.30-tól 16 óráig az Erzsébet híd Pestre vezető oldalát, 16 órától 17 óráig pedig a Pesti alsó rakpartot (Közraktár utca és a Szent István park között). Várhatóan 16.40-től várhatóan 19.30-ig a 2-es villamos rövidített útvonalon, a Közvágóhíd és a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) között közlekedik.

Elárasztották az országot a migránsok - Riadót rendeltek el a rendőrségen

Publikálás dátuma
2015.09.13. 10:44
MTI Fotó: Mohai Balázs
Becslések szerint a tízezret is meghaladhatta a magyar-osztrák határra érkezett migránsok száma vasárnap. A Horgos-Szeged vasútvonal mentén folyamatosan érkeznek a migránsok a zöldhatáron keresztül Röszkére, a szerb-magyar határon több ezer menekültre lehet számítani, miután a bevándorlók értesültek arról, hogy keddtől lezárják a vasúti átkelőket. Münchenben már olyan sok menekült van, hogy sokakat nem tudtak elszállásolni, ezért Németország határellenőrzést jelentett be az osztrák-magyar határon. Ezután vasárnap este riadót rendeltek el négy megyei rendőr-főkapitányságon és a Készenléti Rendőrségen. A képre kattintva galéria nyílik!

Kétezer-ötszáz menekült várakozott vasárnap este Nickelsdorfnál (Miklóshalmánál) arra, hogy különbuszokkal Bécsbe vigyék őket. Helmut Marban burgenlandi rendőrségi szóvivő szerint a hatóságok azon fáradoznak, hogy elszállásolják a határhoz érkező menekülteket, és hogy hatékony információcsere alakuljon ki a következő napokban. A Miklóshalmán lévő menekültek egy része attól fél, hogy nem tud eljutni Németországba, és mivel Magyarországon már regisztrálták őket, tartanak attól, hogy visszatoloncolják őket. 

4000 migráns délig

Vasárnap délig négyezer migráns érkezett az osztrák-magyar határhoz, a rendőrség tájékoztatása szerint tudják kezelni az emberáradatot. Az APA osztrák hírügynökség közlése szerint a nagy migránsáradat azzal függhet össze, hogy kedden Magyarországon megszigorodik a menekültügyi szabályozás. Az embereket a határtól különvonatokkal és buszokkal viszik a bécsi Westbahnhofra, ahonnan Németország fele utaznak tovább. Szombaton 6600, pénteken csaknem 7000, csütörtökön pedig 7500 menekült érkezett Nickelsdorfba.

Lezárják az osztrák határt

Németország átmenetileg ismét határellenőrzést vezet be déli határain - értesült vasárnap délután internetes kiadásában a Der Spiegel. Ez nem csak azt jelenti, hogy az ország ideiglenesen felfüggeszti a schengeni megállapodást, de azt is, hogy lezárják az osztrák-magyar határt. A Bild szerint az ideiglenes határellenőrzés bevezetése csak a német-osztrák határt érinti.

A bővebb információkért kattintson ide!

Vasárnap délelőtt a felső-ausztriai A8-as autópályán Aistersheim település közelében 42 menekültet, köztük nyolc gyereket szállító embercsempészeket fogtak el. A két férfi Linz fele vitte a migránsokat, akik a rendőrség közlése szerint a körülményekhez képest jól viselték az utat. Arról egyelőre nem közöltek részleteket, hogy a migránsok és az embercsempészek milyen állampolgárságúak voltak.

Nem áll meg a menekültáradat

Folyamatosan érkeznek Röszkére a menekültek, a rendőrség buszokkal viszi őket, az érkezőknek minimális időt kell várakozniuk a gyűjtőpontnál. A néhány kilométerre található szegedi virágpiac parkolójában depót alakítottak ki, ahol vasárnap délelőtt tucatnyi jármű - többségében sötétkék csuklós BKV-busz - várakozott.

Riadót rendeltek el a rendőrségen

Riadót rendelt el Papp Károly országos rendőrfőkapitány a Készenléti Rendőrség egyes szervezeti elemei és négy megyei rendőr-főkapitányság hivatásos állománya számára - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap késő este.

A rendőrség honlapján megjelent közleményben azt írták: "A német kormány 2015. szeptember 13-án bejelentett intézkedéseire tekintettel az országos rendőrfőkapitány riadót rendelt el a Készenléti Rendőrség alárendeltségébe tartozó Határrendészeti Igazgatóság és Rendészeti Igazgatóság, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság hivatásos állománya számára". 

Döbbenetes videó cáfolja az MTI tudósítását

Miközben az MTI arról tudósít, hogy Röszkén az út és a vasútvonal metszéspontjánál az elmúlt hetekben spontán kialakult táborban fokozatosan javulnak a körülmények, újabb döbbenetes videó érkezett a helyi menekülttáborból. Egy olyan felvétel szivárgott ki, melyben a rendőrök minősíthetetlen hangnemben ordibálnak a tábor lakóival. A Youtube videómegosztó csatornára feltöltött képsorok alá azt írták: ezért nem engedi be a kormány a sajtót a röszkei menekülttáborba. 

A felvételt időközben letörölték a Youtube-ról.

Keljél már fel, a k**va anyádat! - ordítja egy rendőr a menekültnek a röszkei táborban. A számos megpróbáltatás után, ami a több ezer kilométer megtétele során érte a menekülteket, még azzal is szembesülniük kellett, hogy minősíthetetlen módon keltik fel őket, az amúgy borzasztóan kényelmetlen raklapokon alvó migránsokat.

Az önkéntesek segítenek, nem a kormány

Mindeközben az MTI arról számol be, hogy az önkéntesek (nem a kormány!) enni- és innivalót, a gyermekeknek bébiételt, tápszert osztanak és meleg ételt főznek. Az elmúlt napokban sok civil és segélyszervezett hozott ruhákat, lábbeliket, takarókat Röszkére. Az adományokból sok holmi a szemétben végezte, a káosz elkerüléséért az egyik fóliasátorban raktárt alakítottak ki, a ruhákat itt tárolják és szortírozzák, majd viszik ki az érkezőknek.

A röszkei gyűjtőponton sem úgy tűnik, hogy tökéletes lenne a menekültek ellátása... MTI Fotó: Mohai Balázs

A röszkei gyűjtőponton sem úgy tűnik, hogy tökéletes lenne a menekültek ellátása... MTI Fotó: Mohai Balázs

Az önkéntesek közül többen is nap mint nap nekilátnak annak a reménytelennek tűnő feladatnak, hogy úrrá legyenek a mindet ellepő szeméten. Bár vasárnap is sok helyütt eldobált ruha, élelmiszer-csomagolás borította a földet, egyre több volt a zsákokban összegyűjtött szemét, amelyet kukásautókkal szállítanak el.

A győri vasútállomás a cél

Több mint száz migráns vár a vámosszabadi befogadó állomás előtt arra, hogy taxival, vagy gyalog a győri vasútállomásra jusson - közölte a település független polgármestere vasárnap. Lizákné Vajda Lívia elmondta, hogy szombatról vasárnapra virradó éjszaka több busz is érkezett tele migránsokkal a befogadó állomáshoz. Egy részük már taxival, vagy mintegy száz fős csoportokban rendőri kísérettel gyalogolt a győri vasútállomásra a 14-es úton. 

Közben továbbra is folyamatosan érkeznek a migránsokkal teli vonatok a hegyeshalmi vasútállomásra - mondta a település független polgármestere. Szőke László hozzátette: éjszaka nyugalom volt a városban, de hajnal óta, ahogy érkeznek a vonatok, mintegy ötszázas csoportokban rendőri kísérettel gyalogolnak a migránsok a határra.

2000-en szálltak vonatra a Keletinél

Vasárnap délig több mint kétezer migráns hagyta el vonaton a Keleti pályaudvart a köztévé tudósítása szerint. Ma többen voltak a pályaudvaron, illetve az aluljáróban, mint szombaton, az aluljáró tele van, de a rendőrség és az önkéntesek két sorba állították őket, hogy rendben közelíthessék meg a vonatokat.

6600 határátkelő Nickelsdorfnál

A burgenlandi rendőrség vasárnap reggeli közlése szerint 4-500 menekültet várnak délelőtt a határhoz, a nap folyamán pedig nagyjából annyit, mint szombaton. Pénteken csaknem 7000, csütörtökön pedig 7500 menekült érkezett Miklóshalmára. 

Szombaton csaknem ötezer embert négy különvonattal és számtalan buszjárattal vittek Bécsbe, a járatok még az esti órákban is közlekedtek. Szombat délután a bécsi Westbahnhofon 700, a Hauptbahnhofon 300 menekült tartózkodott. 

Több százan érkeztek Körmendre

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a gyűjtőponton ismét  nagyobb létszámú migránscsoport tartózkodik, az éjszaka érkezettek reggel kilenc óra előtt néhány perccel már továbbindultak Ausztria felé, ezután szinte váltotta őket egy hasonló létszámú csoport. Az MTI szerint a migránsok létszáma jelenleg 300 körül van a 760 ember befogadására képes gyűjtőponton. Kazmar Enikő elmondta: a szentgotthárdi gyűjtőpontra eddig még nem érkeztek migránsok, a sátrak felállításával a katasztrófavédelem munkatársai már szombat délután végeztek.

Ettől félnek a legjobban a migránsok

A tudósító tapasztalatai szerint - a rájuk váró eljárással kapcsolatos bizonytalanság mellett -  a legkomolyabb félelmek amiatt élnek az emberekben, hogy az út során elvesztik szeretteiket. A buszra szálláskor a rendőrök kiemelten odafigyelnek arra, hogy egyben tartsák a családokat, de olyan is előfordult, hogy egy kórházba szállított várandós nő után vitték családtagjait. A táborban több helyen is lapokra írták föl azt a telefonszámot, amelyet hívni kell, ha valaki nem találja családtagjait.

Kövér: nincs még egy olyan politikus, mint Orbán

Publikálás dátuma
2015.09.13. 10:16
Kövér és Orbán, a kivételes politikus a Házban. FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Az Országgyűlés elnöke szerint Európa "krízisponton van", de ez csak másodlagosan migrációs válság, elsődlegesen egy mély szellemi, erkölcsi és ebből fakadó politikai válság.

Kövér László a Magyar Rádió Vasárnapi újság című műsorában sugárzott interjúban - utalva Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szavaira - azt mondta: Európa és az unió nem a megoldás, hanem maga a probléma, de ezt "rajtunk kívül kevesen ismerik fel és ismerik be".  

Magyarország újabb támadás kereszttüzében

Arra a kérdésre, hogy Barack Obama amerikai elnök szerint Európa még elbírja a migránsokat, kitért az ottani sajtóhírekre, és azt mondta: Magyarország újabb támadás kereszttüzébe került, teljesen indokolatlanul és méltánytalanul. Amerika nagyobb, erősebb és hosszabb falat emelt mexikói határán, mint amilyet Magyarország tud vagy szándékozik a magyar-szerb határon építeni, és Amerikának van felelőssége a világ azon részében kialakult káosz előidézésében, ahonnan most ezek migránsok Európa felé elindultak - közölte Kövér László. 

Amerika is felelős

Hivatalosan nem kívánta kommentálni az amerikai álláspontot, mindössze annyit mondott: nem túlságosan érzékelhető belőle a részvét, vagy az együttérzés az európai szövetségesekkel.     Szerinte az Amerikai Egyesült Államoknak is van felelőssége, de az ügy mégis európai, nemcsak azért, mert Nagy-Britannia és Franciaország egymással versenyezve bombázta szét Líbiát, amely addig elszigetelte a kontinenstől az afrikai migrációt, hanem azért is mert Európának el kellene döntenie, miként tekint a migrációra: a népességfogyásból adódó munkaerő-hiány pótlását, vagy a biztonsági kockázati tényezőt látja benne. 

Terroristák a menekültek között?

A házelnök szerint a közelmúltbeli londoni, párizsi merényletek az eddig Európába érkezett, eltérő kultúrával rendelkezők integrálhatatlanságáról árulkodtak. Az Iszlám Állam - amely ennek a migrációnak az egyik közvetlen kiváltó oka - maga is több ezer európai születésű muszlim vagy nem is muszlim fiatalt tudhat soraiban. Ez azt jelzi, Európa maga beteg - mondta Kövér László.     Hozzátette: nehéz lenne megmagyarázni, hogyan gondolják az európai államok, ha eddig nem tudták integrálni saját társadalmukba azokat a milliókat, akiket önként befogadtak, behívtak mint olcsó munkaerőt, akkor hogyan fogják megoldani a mostani beáramlók integrálását. 

A Fidesszel minden rendben

Egyelőre nem lehet pontosan tudni, hol van ennek a folyamatnak a vége, és az európai politikusok nyilatkozatai nem lassítják, éppen fordítva, gyorsítják azt - állapította meg. Semmilyen ellentét, szakadás a Fideszen belül nincs - jelentette ki Kövér László, hangsúlyozva, hogy a rendszerváltozáskor indult és azóta színre lépő pártok közül a Fidesz a legsikeresebb, nemcsak Magyarországon, hanem az egész volt szocialista táborban. 

Nincs még egy olyan politikus, mint Orbán

Nem találni még egy olyan pártot, amelyik 1990-ben elindult, mind a mai napig létezik, és immár harmadik kormányzati ciklusát tölti. Nincs még egy olyan politikus, mint Orbán Viktor - mondta. Nem ismerik a Fideszt, akik azt gondolják, ilyen egyszerűen el lehet őket távolítani. Ez egy politikai közösség a szó legszorosabb értelmében, és erejét éppen a nemzet iránti elkötelezettség adja - fejtette ki Kövér László. A parlamenti elnökök közelmúltbeli negyedik, New Yorkban tartott világkonferenciájáról elmondta: a fenntarthatóság kérdése mellett szó volt a migrációról, demokráciák helyzetéről és a parlamentek szerepéről is. Felidézte, hogy köszönetet mondott az ottani magyarságnak a segítségért, amelyet a magyar kormány kapott az elmúlt években politikai álláspontjának védelmében, amikor az Egyesült Államok hivatalos köreiből, vagy az unióból méltatlanul támadták.  

Ez a fellépés, ha nem is változtatta meg a sajtó politikáját, de nagyon mérséklőleg hatott rá - mutatott rá a házelnök, aki szerint ezzel az ottani magyarság is nyert, mert megérezhette saját erejét, az anyaországgal való együttélést, ami fontos a nemzetépítés szempontjából.