Börtönre támadtak a tálibok

Az utóbbi idők legnagyobb horderejű támadását hajtották végre hétfőn hajnalban az afganisztáni tálib felkelők. A terroristák hajnali 2 óra 30 perc körül csaptak le Ghazniban egy börtönre, ahol társaikat tartották fogva. 

A hat fős tálib kommandó rendőregyenruhákba öltözve közelítette meg a szigorúan őrzött létesítményt, majd a börtön kapujánál egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, majd társai kilőttek egy RPG rakétát és a zűrzavar leple alatt azonnal kinyitották a cellák ajtóit. A támadásban több rendőr életét vesztette, számuk egyelőre nem ismert, és három támadó is meghalt, írja a Reuters és az AFP. A kormányzó-helyettes bejelentése szerint 352 fogoly szökött meg, de a belügyminisztérium 400-ra becsüli számukat. A tálibok azonnal megerősítették, hogy ők követték el a támadást, szóvivőjük, Zabihullah Mujahid azt közölte, hogy a börtön összes foglyát kiszabadították.

Ilyen nagyméretű börtön elleni támadásra legutóbb 2011-ben került sor. Akkor a kandahari börtönt támadták meg azt követően, hogy először kívülről egy több száz méter hosszú alagutat ástak a menekülők számára. Kandaharból 500 fogoly szökött meg akkor, legtöbbjük tálib terrorista volt. 

Afgán hivatalos jelentés szerint a mai támadás kapcsán egyelőre nem tudni kik voltak a foglyok között és hogy hová menekültek el.

Szerző

37 milliárd forint átcsoportosításáról döntött a kormány - majdnem mind a Miniszterelnöki Kormányirodánál landol

Publikálás dátuma
2019.04.19 13:53
Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterjelölt érkezik a kinevezés előtti meghallgatás
A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter 26,3 milliárdhoz jutott. De bőven jut sportra, és még az egyházaknak is cseppen valamennyi.
A Magyar Közlönyben megjelent határozat 37 milliárd 279 millió forint átcsoportosításáról rendelkezik, a pénz forrása a központi maradványelszámolási alap - szúrta ki a Napi.hu. Ebből
  • 2 milliárd 995 millió jut a Kiemelt Nemzetközi Sportesemény Stratégia és a sportesemény pályázatokra;
  • 157 millió az egyházak az alapintézményeik működtetésére (az szja kiegészítéseként);
  • 525 millió az Európai Tett és Védelem Ligával kapcsolatos kiadásokra;
  • 1 milliárd 396 millió forint jut az Országgyűlés Hivatalának dologi kiadásaira;
  • 1 milliárd 409 millió a Steindl Imre program támogatására;
  • 1 milliárd 680 millió a Miniszterelnökségnek felhalmozásra és még 720 millió működésre; és
  • még 1 milliárd 368 millió a Miniszterelnökségnek, szakpolitikai feladatok támogatása;
  • 1,5 milliárd fordítható a közúthálózat fejlesztésére.
A Miniszterelnöki Kormányiroda költségvetési fejezetben szereplő nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter 26 milliárd 291 millió forinthoz jutott.

Börtöncéggel és fürdővel lepné meg a kormány a közmunkában jól teljesítő településeket

Publikálás dátuma
2019.04.19 12:31

A kormányhatározat alapján a fejlesztés megszervezését azokra a településekre kell koncentrálni, amelyek a közfoglalkoztatás során biztosított forrásokat hatékonyan használták fel.
Azok a leszakadó települések, amelyek hatékonyan használták fel a közmunkára kapott pénzt, támogatásra számíthatnak, valamint a börtöncégek is létesíthetnek ott telephelyet - egyebek mellett ezt tartalmazza a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat, amit a Napi.hu szúrt ki.
A belügyminiszter feladatul kapta, hogy (településekre lebontva) határozza meg, a büntetés-végrehatási intézeteknek gazdasági társaságai - a termelésük kihelyezésével - mely településeken, milyen tevékenység kitelepítését vállalják. A miniszternek ezt április 30-ig kell megtennie.
Az innovációért és technológiáért felelős miniszter pedig azt a feladatot kapta, hogy július elsejéig készítsen javaslatot az Északkelet-Magyarországon található melegvíz-bázis - turisztikai, ipari, mezőgazdasági - hasznosítására.
Mindez egy olyan fejlesztési program része, ami az ország különböző területei közt meglévő gazdasági egyenlőtlenséget hivatott csökkenteni. A kormányhatározat alapján a fejlesztés megszervezését elsősorban azokra a településekre kell koncentrálni, amelyek a közfoglalkoztatás során biztosított forrásokat hatékonyan használták fel.
Frissítve: 2019.04.19 12:36