Börtönre támadtak a tálibok

Az utóbbi idők legnagyobb horderejű támadását hajtották végre hétfőn hajnalban az afganisztáni tálib felkelők. A terroristák hajnali 2 óra 30 perc körül csaptak le Ghazniban egy börtönre, ahol társaikat tartották fogva. 

A hat fős tálib kommandó rendőregyenruhákba öltözve közelítette meg a szigorúan őrzött létesítményt, majd a börtön kapujánál egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, majd társai kilőttek egy RPG rakétát és a zűrzavar leple alatt azonnal kinyitották a cellák ajtóit. A támadásban több rendőr életét vesztette, számuk egyelőre nem ismert, és három támadó is meghalt, írja a Reuters és az AFP. A kormányzó-helyettes bejelentése szerint 352 fogoly szökött meg, de a belügyminisztérium 400-ra becsüli számukat. A tálibok azonnal megerősítették, hogy ők követték el a támadást, szóvivőjük, Zabihullah Mujahid azt közölte, hogy a börtön összes foglyát kiszabadították.

Ilyen nagyméretű börtön elleni támadásra legutóbb 2011-ben került sor. Akkor a kandahari börtönt támadták meg azt követően, hogy először kívülről egy több száz méter hosszú alagutat ástak a menekülők számára. Kandaharból 500 fogoly szökött meg akkor, legtöbbjük tálib terrorista volt. 

Afgán hivatalos jelentés szerint a mai támadás kapcsán egyelőre nem tudni kik voltak a foglyok között és hogy hová menekültek el.

Szerző

Havi 2,7 millió forintért bérel irodát Áder János ötfős alapítványa

Publikálás dátuma
2019.02.22 18:51
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/ Mateusz Wlodarczyk
A kormány által évi másfél milliárd forinttal támogatott klímavédelmi alapítvány a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványától bérli a kitűnő fekvésű Duna-parti ingatlant.
2 millió 700 ezer forintért bérel irodát havonta Áder János alapítványa - írja az RTL Klub híradójának információira hivatkozva az Index. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány, amelyet a köztársasági elnök 2016-ban alapított, azt közölte, hogy a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványától bérli a Duna-parti ingatlant. Az iroda impozáns helyen fekszik, panorámával a Dunára és a Várkert Bazárra. A hírek szerint a 350 négyzetméteres irodában öt főállású munkatárs dolgozik. A szervezetet, amelynek célja felhívni az emberek figyelmét a klímaváltozás veszélyeire, évi másfél milliárd forinttal támogatja a kormány. A szervezet tavaly ősz óta aktívabb, amikor Csepreghy Nándor volt államtitkár lett az igazgatója.

RTL Híradó: meghalt a Nyugati-pályaudvarnál összeeső fiatal, akihez lassan ért ki a mentő

Publikálás dátuma
2019.02.22 18:41
Ezúttal lassan érkezett a segítség.
Fotó: Kállai Márton
A 17 éves férfi kedden lett rosszul mindössze pár száz méterre a mentősök budapesti központjától. Győrfi Pál korábban elismerte, volt olyan szabad kocsijuk, ami hamarabb elérte volna a beteget.
Az RTL Klub péntek esti híradója szerint meghalt az a 17 éves férfi, aki a kedden esett össze a Nyugati-pályaudvarnál - írja az Index. A fiatalemberhez akkori beszámolók szerint 25 perccel a bejelentés után érkezett meg az első mentő (közben civilek próbáltak küzdeni az életéért) - holott néhány száz méterre onnan, a Markó utcában található a Központi Mentőállomás.

Ahogy azt mi is megírtuk, Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője péntek délelőtt egy sajtótájékoztatón bejelentette, az első vizsgálatok alapján emberi mulasztás miatt érkezett későn az ellátás.
"Az első vizsgálat szerint a riasztás pillanatában volt olyan szabad mentőautó, amely a beteget gyorsabban elérhette volna, mint a helyszínre irányított egység, mégsem riasztották. A hanganyagok és a számítógépes adatok elemzése alapján a mentésirányító és a mentésvezető hibázott, ezért őket a belső vizsgálat lezárulásáig az OMSZ főigazgatója felmentette a munkavégzés alól."
- mondta Győrfi.
A szóvivő az eseményen még nem közölte, hogy kedd óta változott-e a fiatalember állapota, most viszont úgy fest, bekövetkezett a legrosszabb. "Az OMSZ megteszi a szükséges lépéseket, hogy hasonló mentésirányítói hiba ne fordulhasson elő" - mondta még péntek délelőtt Győrfi Pál.