Eldőlt: nem konténerekben tárgyalják a menekültek ügyeit

Nem konténerekben, hanem a Szegedi Törvényszék, illetve a Szegedi Járásbíróság Széchenyi téri épületében fogják tárgyalni az illegális határátlépők és a kerítésrongálók büntetőügyét, illetve plusz két tárgyalót alakítanak ki a rendőrségen - jelentette ki a Szegedi Törvényszék elnöke keddi sajtótájékoztatóján a csongrádi megyeszékhelyen.

Tárkány-Szűcs Babett közölte: ugyanakkor a menedékkérelmek elutasítására benyújtott fellebbezések elbírálására illetékes Szegedi Munkaügyi és Közigazgatási Bíróság, ha azt szükségesnek tartja, távmeghallgatás, illetve távtolmácsolás keretében hallgatja meg az érintett migránsokat. Az ehhez szükséges technikai feltételeket megteremtették, mind a röszkei, mind a tompai belépési pontokon, ott, ahol a migránsoknak meg kell várniuk a menekültügyi kérelmük elbírálását - tette hozzá.

Szerző

Az Európa Tanács főtitkára levelet írt Orbánnak

Levelet ír Orbán Viktor miniszterelnöknek Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára, hogy megkaphassa és megvizsgálhassa a migrációs válság miatt módosított magyar jogszabályok végső, hatályos szövegét. Ezt a norvég politikus jelentette be kedden Strasbourgban. 

A főtitkár emellett garanciákat vár a miniszterelnöktől arra, hogy Magyarország a tömeges bevándorlás miatti válsághelyzet idején is elkötelezett marad az Emberi Jogok Európai Egyezményéből  fakadó kötelezettségei mellett.

Szerző

Románia reagált a készülő kerítés ötletére

A román külügyminisztérium szerint az Európai Unió két stratégiai partnerségben levő tagállama közé kerítést építeni "nem helyes lépés politikai szempontból, az európai szellemiség szerint".

A minisztérium kedden honlapján közölte, hogy Magyarország külügyminisztériuma kevéssel a nyilvános bejelentés előtt tájékoztatta a román külügyminisztériumot a két ország határára tervezett kerítés építésének előkészületeiről. Azt is közölte, hogy Bogdan Aurescu külügyminiszter azonnal tájékoztatta a román döntéshozókat a helyzetről.

Szijjártó Péter külügyminiszter kedden bejelentette, hogy a magyar-román határon, a magyar-szerb-román hármashatártól "ésszerű távolságig" húzódó kerítés megépítésének előkészítéséről döntött a kormány. Hozzátette: az intézkedésre azért van szükség, mert a magyar-szerb határon épített kerítés hatására az embercsempészek megváltoztathatják útvonalukat, így a bevándorlási nyomás egy része áttevődhet Románia irányába.

A külügyminiszter elmondta, előkészítő munkáról van szó, a határvonaltól négy méterre, magyar területen kezdik meg a földmunkálatokat, amelyek szükség esetén ideiglenes biztonsági határzár, kerítés felépítését teszik lehetővé. Hozzátette, az "ésszerű távolság" azt jelenti, hogy a hármashatártól a Maros folyóig, majd onnan még pár kilométer hosszan kezdik meg az előkészítő munkálatokat.

Lásd még: Bejelentették - Kerítés lesz a magyar-román határon is

Szerző
Frissítve: 2015.09.15. 19:43