Az EU-tagság ellen szavazhat a Labour?

A TUC szakszervezeti szövetség éves kongresszusán szólalt fel tegnap a brit Munkáspárt új vezetője. Jeremy Corbyn a szakszervezetek erősítését szorgalmazta. Mint mondta, a konzervatív kormány minden téren kevesebb szabályozást sürget, egyedül a szakszervezeteket akarja megregulázni. 

Az új pártvezér közölte, számos módosítást nyújtanak be Cameronék jóléti reformtervéhez. Corbyn úgy nyilatkozott, nem minden áron fognak az EU-tagság mellett szavazni a népszavazáson, attól teszik függővé, hogy milyen megállapodást köt a tory kormányfő Brüsszellel. Elődje, Ed Miliband egyértelműen a bennmaradás pártján áll, Corbyn azonban inkább euroszkeptikus, s eddig még nem foglalt egyértelműen állást a 2017-ig esedékes referendum ügyében.Corbyn hétfőn este megtartotta első ülését az új árnyékkormánnyal. A előző ellenzéki kabinet tíz tagja nyújtotta be lemondását a radikális baloldali pártvezér megválasztását követően.

A Labour új árnyékminisztereinek több mint a fele nő, de a legfontosabb posztokat férfiak kapták. Az egyik pártvezér-aspiráns, Andy Burnham lett az árnyék-belügyminiszter. Hillary Benn maradt a külügyi tárca élén, s Lord Falconert, Tony Blair egykori igazságügyi miniszterét is megtartotta Corbyn . A nők háttérbe szorítása miatti tiltakozás lecsillapítására bejelentette, hogy az üzleti ügyek tárcavezetője, Angela Eagle lesz az első helyettese, aki a miniszterelnöki kérdések órájában is szerepelhet helyette.

Árnyék-pénzügyminiszterré volt kampányfőnökét, a még nála is radikálisabb John McDonnellt tette meg. Ez a személyi döntés kapta a legtöbb bírálatot. McDonnell a bankok újraállamosítását, a leggazdagabbak megadóztatását szorgalmazza. David Cameron kormányfő és pénzügyminisztere, John Osborne szerint a Corbyn és McDonnell által képviselt irányvonal gazdasági csődbe vinné Nagy-Britanniát. Corbyn a munkáspárti frakcióval tartott első megbeszélésén bejelentette, hogy megválasztása óta már 28 ezer új tag csatlakozott a Munkáspárthoz. Az új pártvezér szerint van esély arra, hogy a Labour győzzön 2020-ban.

Szerző

Theresa May már biztosra menne

Publikálás dátuma
2019.03.22 22:02

Fotó: AFP/ TOLGA AKMEN
A brit miniszterelnök utalást tett arra, hogy többség nélkül nincs újabb szavazás a megállapodásról.
A brit miniszterelnök egyenes utalást tett pénteken arra, hogy csak akkor terjeszti ismét az alsóház elé szavazásra a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást, ha megvan a többség az eddig kétszer is elutasított egyezmény elfogadásához. Theresa May péntek este közzétett levelében az MTI összefoglalója szerint tájékoztatta az alsóházi képviselőket az EU-csúcsértekezletről, amelyen döntés született a Brexit halasztásáról. A halasztás hossza attól függ, hogy a londoni alsóház a jövő héten elfogadja-e az EU-val tavaly novemberben elért Brexit-megállapodást. May levelének megfogalmazása szerint azonban „ha úgy tűnik, hogy nincs elégséges támogatás az egyezmény jövő heti újbóli beterjesztéséhez”, vagy ha a ház ismét elveti a megállapodást, akkor kérhető a Brexit további halasztása a megállapodás életbe lépésének elmaradása esetére meghatározott április 12-i határidőn túl, de ebben az esetben az Egyesült Királyságnak részt kellene vennie a májusi európai parlamenti választásokon.
A huszonhetek és az Egyesült Királyság által egyaránt elfogadott megállapodás értelmében a korábbi 2019. március 29. helyett 2019. május 22. lesz az új határidő, amennyiben a londoni alsóház jövő héten elfogadja a kétszer már leszavazott kiválási szerződést. Újabb elutasítás esetén pedig a szigetország április 12-ig továbbra is az Európai Unió tagja maradna, de eddig jeleznie kellene, hogy mik a szándékai a továbbiakban.

„Kedveli Kim elnököt” – Észak-Korea elleni szankciókat vont vissza Trump

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:01

Fotó: AFP/ SAUL LOEB
Egyelőre nem világos, hogy az Egyesült Államok elnöke mely büntetőintézkedésekre célzott.
Donald Trump amerikai elnök pénteken elrendelte a kormánya által Észak-Korea ellen életbe léptetett legújabb szankciók visszavonását. Az elnök Twitter-bejegyzésben közölte:
„az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma bejelentette, hogy további, széleskörű szankciókkal bővíti a már érvényben lévő szankciókat Észak-Korea ellen. Utasítást adtam az újabb szankciók visszavonására”.
A Fehér Ház nem válaszolt az újságírók részleteket firtató kérdéseire, így nem világos az sem, hogy az Egyesült Államok elnöke mely szankciókra célzott. Sarah Huckabee Sanders szóvivő csupán annyit mondott: Donald Trump
„kedveli Kim elnököt és nem gondolja, hogy ezek a szankciók szükségesek”.
Az amerikai kormány csütörtökön két kínai hajózási vállalat ellen hozott büntetőintézkedéseket, azzal vádolva a cégeket, hogy segítenek Észak-Koreának kibújni az érvényben lévő szankciók alól. A döntést azzal indokolták, hogy fenn kell tartani a nyomást Észak-Koreára annak érdekében, hogy Kim Dzsong Un feladja atomfegyver-programját.
Szerző