Előfizetés

Kinevezték az USA magyar "szószólóját"

Magyarország amerikai "szószólójává" nevezték ki és az ország érdekeinek egyesült államokbeli képviseletében való részvételre kérték fel Connie Macket, az amerikai kongresszus korábbi republikánus tagját - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

"Magyarország jó barátja és stratégiai szövetségese az Egyesült Államoknak Közép-Európában" - idézte Orbán Viktor kormányfőt a kinevezés kapcsán Havasi Bertalan, hozzátéve: Mack feladata egy közvetlen kommunikációs csatorna biztosítása lesz az amerikai média és döntéshozók, valamint a Miniszterelnökség között.

Erre Magyarország, valamint a szabadság és a NATO-szövetség iráni elkötelezettségének jobb megértése érdekében van szükség - áll a tájékoztatásban, mely szerint Connie Mack úgy fogalmazott: "Megtisztelő, hogy az Egyesült Államok egyik legfontosabb európai szövetségesének az érdekeit képviselem. Azok a kemény gazdasági és védelempolitikai döntések, amelyeket Magyarország meghozott - és továbbra is nap mint nap meghoz - a szabadság és függetlenség világítótornyává tették Magyarországot abban a térségben, amely jelenleg számos külső fenyegetéssel néz szembe".

A Kormányzati Információs Központ ezzel egy időben arról tájékoztatott, hogy elindítottak egy Hungary Insights (Bepillantás Magyarországra) című angol nyelvű honlapot, amelynek az a célja, hogy felhívja a figyelmet az amerikai-magyar kapcsolatok stratégiai, gazdasági és kulturális fontosságára. Connie Mack lobbista 2005 és 2013 között volt Florida állam egyik kongresszusi képviselője, tagja volt az amerikai képviselőház külügyi bizottságának is.

Merkel: ha bocsánatot kell kérnem, akkor ez nem az én országom

Publikálás dátuma
2015.09.15. 20:06
Fotó: Adam Berry/Getty Images
Elfogadhatatlan az az érvelés, hogy azért erősödött fel a menekülthullám, mert Németországban barátságosan bánnak a menedékkérőkkel - mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben.

"Nagyon őszintén mondom: ha most még bocsánatot is kellene kérnünk azért, mert barátságos arcot mutatunk egy vészhelyzetben, akkor ez nem az én országom" - jelentette ki Angela Merkel az osztrák kancellárral, Werner Faymannal folytatott megbeszélése után, kettejük sajtótájékoztatóján.

A kancellár arra az újságírói kérdésre válaszolt, hogy miként értékeli azokat a vádakat, amelyek szerint hozzájárult a menekülthullám felerősödéséhez több megnyilvánulással, amelyekkel Németország fogadókészségét jelezte az EU-ba igyekvő menedékkérőknek.

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb kihívásáról van szó, amellyel az uniós országok csak közösen birkózhatnak meg, és ez nem sikerülhet, "ha csak azt nézzük, hogy még nem találtuk meg a választ, és azt mondogatjuk a másiknak, hogy miattad van" - mondta a német kancellár.

Orbán után szabadon? A cseh kormány is bevetné a katonaságot

Amennyiben a migrációs válság közepette a cseh-osztrák határ védelmére nem lesz elegendő a rendőrség ereje, a kormány kész a hadsereg bevetésére is - jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök kedden Prágában, a képviselőház ülésén elhangzott beszédében.

A kormányfő a cseh képviselőház rendkívüli, migrációval foglalkozó ülésén ismét elutasította a kötelező menekültkvótákat, és azt hangsúlyozta, hogy nem a migráció következményeit, hanem okait kell kezelni. A jelenlegi migrációs helyzet súlyos és európai megoldást igényel - hangsúlyozta Sobotka. 

"Nem igaz, hogy ne lennénk szolidárisak. Ennek az ellenkezője igaz" - szögezte le Bohuslav Sobotka néhány európai uniós ország vezetőjének bíráló szavaira, miszerint Csehország és az egész visegrádi csoport azzal, hogy elutasítja a kötelező kvótákat, nem szolidáris a menekültekkel.

A cseh miniszterelnök szerint Európának a külső schengeni határok védelmének megerősítésére kell összpontosítania, és ott kell kiválasztani a migránsok közül, ki az igazi menekült és ki a gazdasági bevándorló. Hangsúlyozta: a menekültkvótáknak csak akkor lenne értelme, ha működne a többi intézkedés. Ellenkező esetben a kötelező menekültkvóták elfogadása csak "meghívó" lesz további gazdasági bevándorlók számára.

A migrációs probléma kulcsa - mutatott rá Bohuslav Sobotka - Szíriában és Líbiában van, ezekben az országokban kell megállítani a háborút, stabilizálni a helyzetet, és az eddiginél határozottabb közös fellépésre van szükség az Iszlám Állam ellen is.

Csehország a migránsok számára nem célország, csak átutaznak rajta - ismételte meg a kormányfő. Milan Chovanec belügyminiszter szerint amint a menekülteket a cseh hatóságok kiengedik a táborokból, azok azonnal Németország felé veszik az irányt. Chovanec szerint a menekültválság közepette Európa megfeledkezni látszik Ukrajnáról, ahonnan a helyzet romlása következtében újabb menekülthullám indulhat el. A cseh belügyminiszter szerint mintegy 50 ezer ukrán állampolgár számára ebben az esetben Csehország célország lenne.