Kiderült! Megölték az eltűnt amerikai zarándokot

Hónapokig tartó kutatás után holtan találták meg azt az amerikai nőt, aki még áprilisban tűnt el észak-spanyolországi zarándokútján. A holttestet kedden azonosították a hatóságok, a feltételezett gyilkost pedig előzetes letartóztatásba helyezték.

A 41 éves Denise Pikka Thiem tavasszal a világhírű Camino de Santiago zarándokutat teljesítette egyedül. Április 4-én küldött egy e-mailt a barátnőjének, beszámolva arról, hogy Astorga felé folytatja útját. Ezután nyoma veszett. 

Öt hónapon keresztül kutattak utána a hatóságok, a nyomozásba az FBI is bekapcsolódott. A család az interneten osztotta meg a nő fotóit, hátha valaki tud róla valamit, de hiába.

Egy astorgai farmon a múlt hétvégén megtalálták a nő holttestét, és őrizetbe vették a gazdaság tulajdonosát, egy 39 éves férfit, aki bevallotta a gyilkosságot. Vallomása szerint az áldozatot egy darabig kísérte útján, majd leütötte. A nő az eséskor beverte a fejét egy kőbe, és meghalt - állítja a gyilkos, aki rablás miatt volt már büntetve.

A hatóságok most nyilvánosságra hozták, hogy régóta ez a férfi az ügy fő gyanúsítottja, mivel több mint ezer dollárt váltott be egy közeli bankban. A környéken több támadás is történt nők ellen, de az elkövetőt nem sikerült azonosítani, most ezekkel is a zarándok gyilkosát gyanúsítják.

Szerző

Válsághelyzet, új kerítés, éhségsztrájk - Ez történt ma

Publikálás dátuma
2015.09.15. 21:34
Fotó: Tóth Gergő/Népszava
Kissé nehéz eligazodni abban a hírözönben, ami ezekben a napokban elönti a nyilvánosságot a menekültkérdésben. Alább ez Magyar Távirati Iroda híreiből válogattunk éjféltől ma estéig. A főbb hírek ma: Kovács Zoltán kormányszóvivő délben bejelentette: életbe léptetik a válsághelyzetet a menekültválság miatt. Szijjártó bejelentette, hogy a magyar-román határon is kerítés épül, Németország és Ausztria pedig rendkívüli EU-csúcs összehívását kezdeményezte. Röszkén ezrek szorultak a magyar és szerb határ közé, a "senki földjére", ezért éhségsztrájkba kezdtek a menekültek.

MTI szeptember 15., kedd 0:01

Jogi határzár lépett hatályba kedd nulla órától Magyarországon, amely bűncselekménynek minősíti, ha valaki a már elkészült határkerítés illegális átlépésével jut az országba.

MTI, 0:07.

Az uniós tagállamok többségének belügyminiszterei elvi megállapodásra jutottak az eddigi negyvenezren túl további 120 ezer menedékkérő elosztásáról a tagországok között, bár a tervet nem támogatta mindenki - tudatta hétfő este a miniszterek tanácsának soros elnökségét ellátó Luxemburg uniós nagykövetsége. A tanácsülésen elnöklő Jean Asselborn luxemburgi miniszter közölte, hogy kétségkívül nem minden tagállam támogatja további 120 ezer menedékkérő szétosztását a tagállamok között, de a lisszaboni szerződés értelmében erre nincs is feltétlenül szükség, a kérdésben minősített többséggel meg lehet hozni a döntést, az elvi egyetértés pedig mind a tagállamok számát, mind lakosságuk arányát tekintve nagyon széleskörű. A javaslatot hivatalosan az október 8-ai belügyi tanács alkalmával fogadhatják el. Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős biztos ezzel szemben úgy fogalmazott, hogy a 120 ezer menekült elosztásáról nem lett meg a remélt megállapodás. "A tagállamok többsége kész továbblépni, de nem mind" - húzta alá. Asselborn azt mondta, hogy egyes országoknak szerinte még egy kis időt kell hagyni. Mint mondta, az apró Luxemburg is képes arra, hogy néhány száz nem keresztény és eltérő bőrszínű embert befogadjon. "Ezt a félelmet le kell győzni, és ez pár országban még nem sikerült" - hangoztatta. Asselborn leszögezte, hogy működniük kell a menekültstátusra jogosultakat kiválogatni hivatott, úgynevezett hotspotoknak Olaszországban és Görögországban is. Elmondása szerint Róma erre ígéretet is tett, Athén pedig segítséget kért az uniós intézményektől és a tagállamoktól, és meg is fogja kapni azt. A biztonságos országok közös, uniós listájával kapcsolatban a luxemburgi politikus tudatta, hogy Törökországot nem fogják biztonságos országnak nyilvánítani az ottani, főleg a kurdokat érintő helyzet miatt. Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke szerint szolidárisnak kell lenni Görögországgal, Oroszországgal és Magyarországgal, javítani kell a határok ellenőrzését és a jogosulatlan menedékkérők hazajuttatását is. A politikus arra is kitért, hogy szerinte a menekültek befogadása is része kell legyen a megoldásnak

MTI, 7:20

Továbbra is zárva az M1-es Hegyeshalomnál.

MTI, 7:43

Migránsok megrongálták a műszaki határzárat kedden reggel, a röszkei átkelőhöz közel - hangzott el az M1 aktuális csatorna műsorában. A 16 tagú csoport tagjai először a gyorstelepítésű drótakadályt, majd a három méter magas drótkerítést is átvágták, és átmásztak azon. Az ott járőröző rendőrök elfogták, majd előállították őket.

MTI, 7:59

Minden eddiginél több, 9380 embert fogtak el a rendőrök tiltott határátlépés miatt hétfőn - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata a rendőrségi honlapon. A tájékoztatás szerint 5 emberrel szemben közokirat-hamisítás 13 emberrel szemben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.

MTI, 8:14

A Fidesz frakcióvezetője szerint a lehető leggyorsabban ki kell hirdetni a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet; Rogán Antal erről a Kossuth rádió 180 perc című műsorában beszélt kedden reggel, órákkal azt követően, hogy hatályba lépett az e kategóriát bevezető jogszabály-módosítás. "Az elmúlt hetek egyértelműen rámutattak arra, hogy rendkívüli migrációs veszélyhelyzet van Magyarországon és értelemszerűen az Európai Unió többi országában is" - fogalmazott, hozzátéve, "meg kell tenni azokat a lépéseket, amelyek segítik megvédeni az országhatárt".

MTI, 8:18

Mintegy kétszáz migráns várt arra hajnali fél 1 óta, hogy megnyíljon a határátkelő, és átkelhessen Szerbiából Magyarországra. Ők sátrakban, vagy takaróba burkolózva az aszfalton aludtak. Reggel további körülbelül százan csatlakoztak a várakozókhoz. A Horgos 2 nevű határátkelőhelyen 7 és 19 óra között elsősorban az autópályáról letiltott járművek kelhetnek át, a migránsok a határnyitást várják, és abban bíztak, a hétfő este érkezettekhez hasonlóan ők is beléphetnek az Európai Unióba. A határátkelőnél rögtönzött tábor alakult ki, olyan információkat is lehetett hallani, hogy hamarosan mobilvécéket is felállítanak az út mentén. Az átkelőt nem sokkal éjfél után zárták le, előtte azonban a hatóságok beengedték Magyarországra az átkelő kapuja előtt várakozó több száz embert. Hétfő este a magyar határőrség közölte a határátkelőhelyen tartózkodó migránsokkal: a zöldhatáron 35 méterenként egy-egy rendőr vagy katona áll, ezért ne próbáljanak meg ott átjutni Magyarországra.

MTI, 9:20

Szüneteltetik a röszkei és az ásotthalmi közúti határátkelő működését kedd reggel 7 órától - jelentette be Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) határrendészeti főosztályvezetője sajtótájékoztatón, Budapesten. A rendőr ezredes ismertette: erre az intézkedésre a szerb oldalon kialakult helyzet miatt került sor, mivel a határellenőrzés feltételei nem biztosítottak. A határátkelőhelyek működésének szüneteltetéséről a szerb hatóságokat értesítették.

MTI, 10:13

A rendőrség vaskordonokkal időről időre lezárja az M5-ös autópálya mindkét oldalát a magyar, illetve a szerb határellenőrzési pont közötti területen, amíg a határ szerb oldalán táborozó menekülteket átirányítják a határátkelő előtt az áteresztő pontra - tapasztalta az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója kedd délelőtt. Több száz migráns "torlódott fel" beengedésre várva. Időközben a Röszke és Horgos közötti, az 5-ös számú főúton található úgynevezett régi átkelő szerb oldalán spontán kialakult menekülttábornál arab nyelven hangosbeszélőkkel tájékoztatják a menekülteket arról, hogy az áteresztő pont érintésével nyújthatják be menedékkérelmüket. Az autópályán hosszú sorokban torlódnak a kamionok és a személygépkocsik.

MTI, 10:28

A rendőrök vezetik a honvédekkel közös őr- és járőrszolgálatokat a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetése esetén, és ők lesznek a felelősek a meghatározott feladatok teljesítéséért, valamint a kényszerítő eszközök alkalmazásának jogszerűségéért is - olvasható Pintér Sándor belügyminiszter és Simicskó István honvédelmi miniszter kedden hatályba lépett együttes utasításában.

MTI, 10:39

Megkezdték a menekültek beeresztését Röszke közelében, az autópályánál található határátkelő mentén a magyar hatóságok által kialakított áteresztő pontba. A NATO-kerítéssel körbevett és lakókonténerekkel berendezett tábor az a terület ahol a migránsok beadhatják menedékkérelmüket, és megvárhatják annak elbírálását is. Az áteresztő pont bejárata körül tumultuózus jelenetek alakultak ki, ugyanis az egyetlen, normál szobaajtó méretű bejáraton lehet bejutni a területre, az ajtó előtt pedig több száz migráns gyűlt össze. Egy-egy embernél a hivatalos procedúra akár fél órát is igénybe vehet. A rendőrök élelmiszercsomagot osztanak a várakozóknak.

MTI, 11:00

Beszélni kell a nyomásgyakorlás eszközeiről - jelentette ki Thomas de Maiziere német belügyminiszter kedden a menekültkvóták ügyével kapcsolatban a ZDF német országos köztelevízióban. Az uniós tagállamok belügyminisztereinek hétfői brüsszeli üléséről szólva Thomas de Maiziere kiemelte: "messze van" a megállapodás a menekültek tagországok közötti elosztására szolgáló, nem szükséghelyzeti, hanem állandó, "tartós elosztási kvótáról". Hozzátette: az elképzelést elutasító országokkal "nem történik semmi, hiszen a menekültek elkerülik őket, és ezért beszélnünk kell a nyomásgyakorlás eszközeiről". Kiemelte: "gyakran olyan országokról van szó, amelyek sok strukturális támogatást kapnak az Európai Uniótól". A menekültválság kezelése "Magyarországon, Ausztriában és Németországban természetesen már túl késő", mert a "problémák a válságövezetekben, Törökországban és Görögországban vannak". Véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy a "görögök egyszerűen továbbterelik" a menekülteket Európa belseje felé.

MTI, 11:08

Hétfőn 4500 menedékkérő érkezett Németországba vonattal, szeptember eleje óta pedig csaknem 92 ezer - ismertette a szövetségi rendőrség kedd délelőtti összesítését a Spiegel Online hírportál.

MTI, 11:23

Szijjártó Péter szerint a jelenlegi helyzetben a diplomáciai finomkodásoknak nincs helye, hiszen a bevándorlási válság miatt az Európai Unió fennállása egyik legnagyobb kihívásával néz szembe. Szijjártó a Pesti Srácok portálnak adott, kedden megjelent interjúban arról is beszélt, hogy szerinte nem túlzóak a 30-35 millió potenciális migránsról szóló nemzetközi elemzések.

MTI, 11:29

Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet hirdetett a kormány Bács-Kiskun és Csongrád megyében - jelentette be Kovács Zoltán kormányszóvivő kedden Szegeden. A rendelkezés kedden 12.30-13 óra körül lép hatályba - közölte.

MTI, 12:15

Egyre több migráns várakozik a régi horgos-röszkei határátkelőhelynél, kedd délelőtt többször "freedom, freedom", azaz "szabadság, szabadság" felkiáltásokkal tiltakoztak és azt követelték, a hatóságok engedjék be őket Magyarországra. A szerb-macedón határ mellett fekvő Presevóba az éjszaka folyamán a nem hivatalos adatok szerint körülbelül háromezren érkeztek, egyelőre nem lehet tudni, hogy ők a magyar határ felé indultak-e vagy már valamilyen alternatív útvonalat választottak.

MTI, 13:21

Hétfőn csaknem hatezren, vasárnap ötezren, szombaton pedig háromezren töltötték az éjszakát Bécsben, ahol ideiglenes szálláshelyekkel készültek fel az emberek fogadására.

MTI, 13:26

Orbán Viktor miniszterelnök jogos kérdéseket vet fel az Európai Unió külső határainak védelméről, akinek pedig vannak a magyar megoldásnál jobb javaslatai, terjessze elő azokat - mondta keddi berlini tájékoztatóján Manfred Weber, az Európai Parlament (EP) néppárti frakciójának vezetője.

MTI, 13:27

Németország "nem konzisztens" politikája jelenleg a migrációs válság megoldásának a legnagyobb problémája - vélekedett Milan Chovanec cseh belügyminiszter a Twitter közösségi hálón kedden nyilvánosságra hozott bejegyzésében. Német kollégája, Thomas de Maiziere keddi nyilatkozatára reagált, miszerint az Európai Uniónak csökkentenie kellene a támogatási pénzek kifizetését a strukturális alapokból azon országok esetében, amelyek elutasítják a kompromisszumot a menekültkvóták ügyében.

MTI 2015. szeptember 15., kedd 13:45

Az M5-ös autópályán és a régi 5-ös úton lévő röszkei, valamint az ásotthalmi határátkelőhelyen is szünetel a forgalom, mert a szerb területen kialakult helyzet miatt a határátlépés feltételei nem biztosíthatók.

MTI, 13:48

Az LMP szerint a kormány intézkedései nem oldják meg a menekültválságot, és nincs olyan lépés, amellyel a kabinet megfékezhetné az országon átvonuló bevándorlóáradatot. A párt a honvédség bevetését nemcsak feleslegesnek, de alaptörvény-ellenesnek tartja.

MTI, 13:52

Horvátországon keresztül vezető új útvonalat javasló térképeket osztanak a migránsoknak Macedóniában - közölte az N1 horvát hírcsatorna kedden. Az Avoid Hungary - Migration news (Kerüljétek el Magyarországot - Migrációs hírek) elnevezésű Facebook-csoport térképeket készített alternatív útvonalakkal, amelyeket szórólap formájában is osztanak az illegális bevándorlóknak a görög-macedón határ macedón oldalán. A térkép szerint az új útvonal a Vukovártól délre fekvő Tovarnikon keresztül vezet egyenesen Zágrábba, majd Szlovénián keresztül Ausztriába.

MTI, 13:57

Az MSZP szerint a kormány a saját maga idézte elő azt a helyzetet, hogy a tömeges bevándorlás miatt kedden válsághelyzetet kellett kihirdetnie.

MTI, 14:12

Az Együtt szerint ellentétes a genfi egyezménnyel az, ami a déli határon most történik.

Szerző
Frissítve: 2015.09.15. 22:38

Ezrek a "senki földjén" - Életbe lépett a válsághelyzet

Publikálás dátuma
2015.09.15. 21:16
Benn és kinn: rendőrök és menekültek a déli határon FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Bács-Kiskun és Csongrád megyében kedden délben életbe lépett a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet. Erről a kormány döntött és a rendelet szinte azonnal meg is jelent a Magyar Közlönyben. A déli határon a rendőrök vezetésével a katonák is járőröznek. Tompán, valamint Röszkén megnyíltak a tranzitzónák, ám mert a menekültek rájöttek, hogy Magyarország vissza akarja őket toloncolni Szerbiába, éhségsztrájkba kezdtek a határon. Eközben Szijjártó Péter külügyminiszter bejelentette, a magyar-román határon szintén kerítés épülhet.
Fotó: Tóth Gergő/Népszava

Fotó: Tóth Gergő/Népszava

Humanitárius katasztrófa fenyeget Röszkén, ahol délben éhségsztrájkba kezdtek a menekültek, akik a magyar szabályozás ellen tiltakozva gyermekeiknek sem adtak ételt, vizet. Melita Sunjiccel, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) helyi sajtósa figyelmeztette erre a Délmagyar.hu tudósítóját. A szakember szerint európai válasz szükséges, mert nem várható el Macedóniától és Szerbiától, hogy megoldják a problémát. Délelőtt ugyan megkezdték a migránsok regisztrálását a két, konténerben működő tranzitzónában, ám mert csak nagyon lassan lehetett ezekbe bejutni, több ezren a két határ közötti "senki földjén" rekedtek. Később a menekültek között elterjedt, hogy akár órákon belül visszaküldhetik őket Szerbiába, kitört a pánik. A Magyar Helsinki Bizottság formanyomtatványokat osztott, amiket a migránsok saját nevükre kitöltve arról nyilatkozhattak, miért nem tekintik Szerbiát biztonságos harmadik országnak és miért nem tudtak ott menedéket kérni. A szervezet egyébként "tömeges kriminalizálás okozta válsághelyzetet" emleget.

Fotó: Tóth Gergő/Népszava

Fotó: Tóth Gergő/Népszava

Éjfélkor többen átvágták a gyodát, illetve a kerítést és így jöttek Magyarországra. A rendőrök mindenkit elfogtak, majd előállítottak. Rájuk már az új, szigorú szabályok vonatkoznak. A határ szerb oldalán a sínekre szórt szórólapon figyelmezteti a migránsokat a magyar kormány arra, hogy a legsúlyosabb büntetést foganatosítják azokkal szemben, akik illegálisan próbálnak meg átlépni a határon. Kedden már nem csupán visszaküldték Szerbiába, hanem egy évre ki is tiltották a schengeni övezet államaiból az egyik menekültet, aki már az új magyar szabályok alapján kért menedéket a déli határnál - derült ki a Kettős Mérce blog által közzétett kitoloncolási határozatból. Délután Bakondi bejelentette, hogy addig 48 kérelemből 16 esetében döntöttek, mindenkit visszaküldtek Szerbiába. Azt nem tudni, a menekültek hogyan élhetnek a fellebbezési jogukkal, ha már kitiltották és kitoloncolták őket az országból, így a szegedi bíróságra nem tudnak eljutni.

Felelősséget kell vállalnia Magyarországnak

Szerbia nem biztonságos harmadik ország, mivel ott nincsenek meg azok a garanciák, amiket Európa elvár. Sem az uniós tagállamok, sem a strasbourgi bíróság szerint nem az. Emberjog-sértést követ el Magyarország, ha migránsokat oda visszaküldi. Lattmann Tamás nemzetközi jogász lapunknak azt mondta, hogy az alaptörvény értelmében annak, aki más államtól nem kap nemzetközi védelmet, de arra jogosult, ezt a státuszt meg kell adni. Lattmann szerint Magyarországnak felelősséget kell vállalnia azokért, akik nálunk adták be a menedékkérelmet. Ez akkor is igaz, ha az eljárás nem felel meg a nemzetközi sztenderdnek. Márpedig nem felel meg. Abból a helyzetből sem jöhet ki jól az ország, ha azok a migránsok, akik már kiléptek Szerbiából, de Magyarországra még nem tudtak belépni, a "senki földjén" rekednek. A nemzetközi jogász nem gondolja, hogy Szerbia akár a katonaságot is beveti, hogy így állja útját a visszatoloncolt menekültáradatnak. "Mi senkit nem fogunk erőszakkal az országban tartani, és nem engedjük meg, hogy bármelyik ország erőszakkal, a megfelelő törvényes előírások és a toloncegyezmény betartása nélkül bárkit is az ország területére visszaküldjön" - fogalmazott tegnap Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter. Kijelentette, a kiutasítani kívánt migránsok Magyarország területén vannak, a szerb kormány pedig azt várja a szomszédos országtól, hogy illő módon viszonyuljon hozzájuk. A miniszter szerint Szerbia nem utasíthatja Magyarországot. hogy "humánusak legyen, és viselkedjen úgy, mintha az Európai Unió tagja lenne". Arra figyelmeztetett, hogy a migránsok a hivatalos átkelőt akarják használni.

Scheppele: Orbán rendőrállamot épít

Összefoglaló cikket közölt a magyarországi menekülthelyzet legújabb fejleményeiről a Politicón Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem szociológusa és külpolitikai szakértője, a magyarországi helyzet ismerője és a kormány gyakori kritikusa. Scheppele fő állítása, hogy a menekültkrízis farvizén Orbán Viktor rendőrállamot épít ki Magyarországon – ennek megfelelően az írás címe is Orbán rendőrállama. A migránsok elleni "brutális fellépés" tovább sorvasztja a demokráciát Magyarországon – írja Scheppele, aki szerint az eddig látott szörnyű képeknél is rosszabbakra kell készülni. Scheppele a cikkben arra figyelmeztet, hogy a szeptember 15-re tervezett válsághelyzet, amely "drákói hatalommal" ruházza fel a katonaságot és a rendőrséget (kutyák, gumilövedék, könnygáz és háló szabadon bevethető), nemcsak a menekültek, hanem a magyar állampolgárok szabadságjogainak korlátozására is felhatalmazza az erőszakszervezeteket. A legrémisztőbb változás: válsághelyzetben a rendőrség és a katonaság "erővel léphet fel" és "korlátozhatja a személyes szabadságot".

A szociológus kijelentette: a menekültügyi módosítások arra szolgálnak, hogy maximális mérlegelési jogkörrel ruházzák fel Orbán Viktor miniszterelnököt, aki ötéves regnálása óta "szinte diktátori hatalmat" szerzett, sorra felszámolva a demokratikus fékeket.

Hogy tartóssá tegye rendőrállamát, a kormány további törvényeket készített elő: így például azt, hogy arcképes adatbázist épít a magyar állampolgárokból, biometrikus azonosítóikat összekapcsolva az adott személyekkel. Emellett a kormány bejelentése szerint arra is készül, hogy "a fél országot" lefedő térfigyelő kamera-rendszert épít.

Ugyanennek a csomagnak a része az is, amely előírja a telekommunikációs és internetszolgáltatóknak, hogy biztosítsanak hálózataikban belépési pontot a hatóságoknak, hogy lehallgathassák az állampolgárok üzeneteit. Arról nem szól a jogszabály, hogy mi igazolhatja ezeknek a lehallgatásoknak a jogszerűségét. Természetesen már most is van erre lehetősége az államnak, csak ennek érdekében a szolgáltatóhoz kell fordulnia: az új szabályozás viszont lehetővé teszi, hogy a kormány a cégek kihagyásával hatoljon be a rendszerbe. Ezeket a módosításokat ősszel fogadhatják el. Az, hogy a magyar kormány semmibe veszi a menekültek jogait, előrevetíti, hogy figyelmen kívül hagyja a magyar állampolgárok jogait is. A magyar kormány arra használja a menekültkrízist, hogy válsághelyzetet vezessen be és felgyorsítsa azt a folyamatot, amelynek a végén Magyarországból "megfigyelt állam" lesz.

Orbán "lopakodó diktatúrát" hozott létre Magyarországon, óa magyar kormány elhalványítja a demokratikus értékeket, az emberi jogokat és jogállamot – azokat a fogalmakat, amelyeken az európai közösség alapul. Scheppele a cikk végén arra sürgeti az EU-s döntéshozókat, hogy ha Orbánék bevezetik a válsághelyzetet, léptessék életbe az Európai Unió szerződésének 7. cikkelyét, és az alapján fosszák meg Magyarországot szavazati jogától EU-s ügyekben. Ez a legkevesebb, amit az unió megtehet nemcsak a menekültekért, hanem a magyar állampolgárokért – zárta elemzését Kim Lane Scheppele.

Szerző