Gyerekeket erőszakolnak meg a menekülttáborokban?

Publikálás dátuma
2015.09.15. 22:49
Illusztráció: Christopher Furlong/Getty Images
Jelentős veszély fenyegeti a nőket és a gyermekeket a giesseni befogadóállomáson. Menekült férfiak bántalmazzák és erőszakolják meg menekülttársaikat, legyen szó akár nőkről, akár gyerekekről - írta a The Huffington Post című lap német internetes kiadása. 

A lap birtokába jutott információk szerint drámai  hangú levelet kapott a hesseni parlament.  Az aláírók a helyi jóléti szervezet, a ProFamilia Hessen, a tartományi nőtanács és a tartományi nőiroda munkaközössége. A levél állítása szerint menekült férfiak bántalmazzák és erőszakolják meg menekülttársaikat, nőket és gyerekeket egyaránt. 

A cikk utal arra, hogy a nőknek alárendelt szerepük van, különösen azoknak, akik egyedül keltek  útra. Ezekre a nőkre gyakran "szabad prédaként" tekintenek a táborban, ennek következménye nemi erőszak és szexuális bűncselekmények sokasága. Egyes források kényszerített prostitúcióról is beszámoltak - áll a levélben. 

A nők többsége zárt utcai ruhában alszik, és éjjel nem mer egyedül WC-re sem menni. Sok nő számára még nappal is félelmetes átmenni a tábor egyik feléből a másikba - áll a The Huffington Post által ismertetett levélben. A giesseni eset nem egyedülálló. Más befogadóközpontok is jelentettek hasonló eseteket - írta az újság, hangsúlyozva: nem tűrhető, hogy a menekültek legsebezhetőbb csoportjai, a nők és gyermekek áldozatokká váljanak.

'"Angela Merkel kancellárnak inkább a giesseni nőket kellene meglátogatnia ahelyett, hogy menedékkérő férfiakkal szelfizik" - fogalmazott a The Huffington Post.

Szerző

Ismét Disznótoros Kolbászfesztivál Budapesten

Publikálás dátuma
2015.09.15. 22:26

2015. október 16-18-ig kerül megrendezésre a budapesti kolbászfesztivál a Magyar Vasúttörténeti Parkban. Nappal családi programok, folklór műsorok, disznóvágás bemutatók és óriási kolbászvásár várja a látogatókat. A 10 hektáros rendezvényterületen egész nap neves fellépők szórakoztatják a közönséget: 3 színpadon 50 együttes 200 fellépővel. 

Ebben az évben másodjára rendezik meg Magyarország legújabb gasztro-fesztiválját, a budapesti Disznótoros Kolbászfesztivált. A pénteki napon főleg a nyugdíjasokra gondoltak a szervezők. Nekik és a mulatós stílus kedvelőknek a Fásy Mulató nyújt kikapcsolódást 17 órától este 10-ig. Szombaton már 09:00-kor nyitja kapuit a fesztivál, rengeteg ingyenes szolgáltatás lesz a családosoknak: népi játszótér, ugráló vár, arcfestés, íjászat, kézműves foglalkoztató, furulya oktatás, állat simogató, vasútmodell és terepasztal kiállítás, mesés és zenés színpadi programok, táncház, kukorica morzsoló és hagyományőrző termelő eszköz interaktív kiállítás, stb…

Ingyenes programok felnőtteknek: oldtimer autó és motor kiállítás, veterán traktor és stabil motor bemutatók, gőzmozdony és vasúti kocsi kiállítás, fordítókorongozás, tájház múzeum és folklór zenei programok. 

A kolbászválaszték egyedülálló lesz Magyarországon! A medvekolbásztól a Csabai Csípősig mindenféle háztáji kolbász megvásárolható lesz, közvetlenül a termelőktől. A kolbászokon kívül mindenféle disznótoros finomság lesz a tepertőtől a cigánkáig. Ezen kívül kézműves sajtok, méz, lekvár, fűszerek és egyéb ételkülönlegességek lesznek kaphatók. Italokból is óriási lesz a választék. A minőségi borok, kézműves sörök és a minőségi pálinkák közül kedvére válogathatnak.

A fesztivál két fő területből áll. A kisebbik terület a Víztorony Park, ahol a szabadtéri színpad, az állatsimogató, népi játszótér, veterán traktorok, Csabai Tájház és a vékonykolbász utca található. A nagyobbik park a Vasúttörténeti Park, ahová a Víztorony Parkon keresztül vagy a főbejáraton át lehet eljutni. Itt lesz a vastagkolbász utca és a disznótoros utca, valamint a kézműves utca és a vásártér. A Vasúttörténeti Parkban számos Vasutas interaktív program lesz: gőzmozdonyozás, kerti vasú 5 szerelvénnyel, hajtányozás, sínautó és lóvasút.

A második színpad a „Disznótoros sátor”-ban lesz felállítva, ahol folklór zenei programok, valamint este koncertek lesznek. Délutánonként a Disznótoros sátorban hagyományőrző disznó feldolgozás bemutató is lesz. A mozdony fűtőház, más néven Orient csarnok 3.000 négyzetméteres helységben lesz megrendezve a „kolbászgyúró verseny” meghívásos és nyílt kategóriákban, valamit itt fogják elkészíteni a „világ leghosszabb kolbásza”-t is. Az Orient csarnok színpadán 3 napon keresztül folyamatosan folklór, nosztalgia és neves zenei előadók váltják egymást.

A helyszínen felépített Csabai Tájház udvarán fogják elkészíteni a világhírű Csabai Kolbászt és mindenféle egyéb disznóságot. Természetesen a programban résztvevő aratók, a böllér és a mészáros mind hagyományőrző viseletben mutatják be, hogyan történet 100 évvel ezelőtt egy „disznóvágás.”

Szerző

Meghalt Oláh Zoltán

Életének 56. évében szeptember 9-én Pakson elhunyt Oláh Zoltán költő - tájékoztatott a Magyar Írószövetség kedden.

Oláh Zoltán 1959. október 18-án született Szekszárdon. 1982 és 1989 között a Népszava külső munkatársa volt, majd a Szigetszentmiklósi Újság főszerkesztőjeként dolgozott 1992-ig. Ezt követően visszatért Paksra, a helyi hetilap szerkesztőjeként dolgozott a TelePaks szerkesztő-riporteri státusza mellett. 1995-től rokkantnyugdíjas volt.

Első kötete 1989-ben jelent meg Verssortüzek címmel. Fontosabb művei között szerepel az 1991-ben kiadott A pillanat ravatalán, a 2002-ben megjelent Leltár, valamint a 2003-as Éneklő kopjafák című kötet is. 2004-ben Háromszög címmel írt közös verseskönyvet Kuti Horváth Györggyel és Szarka Józseffel, ezt követően 2011-ben jelent meg Csipkecsillagok című kötete.

Utolsó két könyve, a szerelmi lírájának legjavát felvonultató Virágom, virágom és a gyermekverseket tartalmazó Fecskeforgó 2013-ban és 2015-ben jelent meg a Napkút Kiadó gondozásában. Előkészületben volt Napélű időm című verseskötete. Oláh Zoltán munkásságát 1986-ban A Kilencek Díjával, 1992-ben pedig Hidas Antal-díjjal ismerték el.

Szerző