Horgosnál a menekülők még reménykednek az átjutásban

Publikálás dátuma
2015.09.16. 11:40
Illegális bevándorlók állnak sorba a Horgos-Röszke áteresztő pontnál, a magyar-szerb határ szerbiai oldalán 2015. szeptember 15-
Reggel többen is azt mondták az MTI tudósítójának, reményt adott nekik, hogy egy szerb politikus a helyszínre látogatott, és ígéretet tett arra, hogy beszél magyar kollégáival. Kedd este Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter járt a horgosi átkelőnél, a menekülők elbeszélése alapján pedig voltak, akik le tudták fordítani a többieknek, amit a politikus mondott.

A jelek szerint azonban a menekülők  túl optimistán értelmezték a szerb belügyminiszter szavait. Stefanovic annyit mondott, hogy szerdán tárgyal magyar kollégáival a Horgoson kialakult helyzet kezeléséről, illetve arról, hogy mikor nyithatják meg az átkelőt a forgalom előtt. Kiemelte, azt reméli, csupán 48 órás lezárásról van szó, ami után normalizálódhat a közlekedés. Szerinte korai még a megváltozott útvonalakról beszélni, egyelőre nem lehet tudni, hogy Magyarország helyett Románia vagy Horvátország felé indulnának-e az emberek. Ugyanakkor kiemelte: Szerbia nem fogadhatja el azt, hogy a területére szállítsák vissza mindazokat, akiket nem fogadnak be az Európai Unióban, hiszen ezek a csoportok  csak áthaladtak Szerbián. 

Nebojsa Stefanovic kiemelte: országa semmiféle erőszakot nem fog alkalmazni a menekülőkkel szemben, ellenkezőleg, élelmiszerrel és vízzel, valamint minden szükséges eszközzel segíti majd őket.  A helyszínen dolgozó önkéntesek úgy tudják, hogy szerdán vízcsapot állítanak fel a horgosi határátkelőnél, valamint arra is kaptak ígéretet, hogy mobil WC-ket visznek a sátortábor közelébe.

Szerző

Kitört a káosz - vízágyú Horgoson, áttörték a kaput Röszkénél (galéria)

Publikálás dátuma
2015.09.16. 11:24
FOTÓ: TÓTH GERGŐ, NÉPSZAVA
Megelégelték a várakozást a menekültek Horgosnál és Röszkénél is. Utóbbinál bedöntötték az átkelőkaput és kövekkel, beton-és fadarabokkal, palackokkal dobálták meg a rendőrséget. Horgosnál a "senki földjén" ragadt migránsok hangos tiltakozással követelték, hogy nyissák ki előttük az ajtókat, páran neki is támadtak a kerítésnek, ezért a rendőrség könnygázt és vízágyút is bevetett, rohamrendőrök, TEK-esek és harckocsik jelentek meg, miközben rendőrségi helikopter köröz Horgos felett. A migránsok gumiabroncsokat gyújtottak fel, ezért  sűrű, fekete füst borította a határátkelőt. A menekültek támadása során húsz rendőr sérült meg, a köztévé szerint a hatóságok egy azonosított terroristát fogtak el a magyar határnál. Szijjártó a szerb külügyminiszterrel egyeztetve azt kérte, hogy az ország azonnal lépjen fel az agresszív menekültekkel szemben, Szerbia szerint azonban elfogadhatatlan a vízágyú bevetése a menekültek ellen. A képre kattintva további fotókat láthat!

Lenyugodtak a kedélyek

Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter és a rendőrök az átkelőnél tolmács segítségével azt mondták a migránsoknak, hogy vonuljanak vissza, ne erőszakoskodjanak, ne legyenek agresszívek, mert akkor nem tudnak nekik segíteni.

A helyzet 18 óra után nem sokkal lenyugodott, több migráns is megindult az autópálya felé, azaz távolodni kezdett a szerb-magyar határtól, ők feltehetőleg más útvonalat keresnek. A rendőrök migrációs utakat mutató térképeket osztanak a migránsoknak, ezeken az áll, hogy Magyarország le van zárva, ezért menjenek Horvátország és Szlovénia felé, arra felé "nyitva áll az út".

Terroristát fogtak el Röszkén?

A köztévé tudósítója azt jelentette, hogy a magyar-szerb határnál egy azonosított terroristát fogott el a rendőrség. A tudósító szerint az óriási nagy tömegből sikerült kiemelnie a rendőrségnek a férfit, ezt az információt azonban még senki nem erősítette meg, így a rendőrség sem. A tudósító azt is elmondta, nem tudják, hogy az azonosított terroristát a határnál hallgatják ki, vagy már elvitték máshová.

Húsz rendőr sérült meg

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint a rendőrség minden törvényes eszközzel szavatolni fogja Magyarország biztonságát. Közölte, az összecsapásokban fél hatig húsz rendőr sérült meg. 

A támadás előtt a migránsok ultimátumot intéztek a rendőrséghez, azt követelték, engedjék be őket magyar területre, egyébként erőszakot fognak alkalmazni. A főtanácsadó kijelentette, a magyar rendőrség semmilyen ultimátumnak nem enged. A rendőrség higgadtan reagált, könnygázt és vízágyút alkalmazott a támadás visszaveréséhez - mondta Bakondi György. A főtanácsadó megjegyezte: nem látszik, hogy a tömeghez mások is csatlakoznának, de az sem, hogy a szerb rendőrség bármit is tenne, noha a migránsok a szomszédos ország területén vannak.

Visszaszorították a migránsokat

A magyar rendőrök visszaszorították a kaput áttörő migránsokat a Röszke 2 határátkelőnél a magyar-szerb határon szerda délután. A tudósító azt tapasztalta, hogy a migránsok mintegy ezer fős tömege hátrálni kezdett, és eközben több gyermek, illetve felnőtt megsebesült. Nem sokkal később egy körülbelül ötven fős csoport folytatta a kövek dobálását a rendőrök felé. A magyar rendőrök vízágyút és könnygázt vetnek be.

DK: ne támadjanak nőket és gyerekeket a rendőrök!
Vadai Ágnes, az ellenzéki párt alelnöke szerdai közleményében azt követelte, hogy"egy tucatnyi valóban erőszakos menekült" miatt a rendőrök ne támadjanak könnygázzal ártatlan nőkre és gyermekekre. A politikus az eseményeket "embertelen kormányzati politika mára beérett gyümölcseként" jellemezte. A DK alelnöke a helyzetet úgy értékelte: több ezer kilométert végiggyalogolt, háborúból elmenekült emberek és éhséggel küzdő, kimerült rendőrök állnak egymással szemben az elhibázott menekültpolitika miatt.

Kovács: valami átszakadt

Kovács Zoltán elmondta: az elmúlt napokban sokat kértük az országon átutazni kívánókat, hogy tartsák be az alapvető szabályokat" - hangsúlyozta a kormányszóvivő. Kovács Zoltán szerint úgy tűnik, szerdán délután valami átszakadt, s látszik, nem békés tömegről van szó, hanem kimondottan olyanokról, akik az erőszaktól sem riadnak vissza, ha át akarnak jönni.

FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava

FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava

Átdobták a gyerekeket a kapun

A köztévé tudósítója arról számolt be, hogy két gyereket dobták át a kapun a magyar oldalra abban a reményben, hogy majd megsajnálják őket a magyar rendőrök, a gyerekeket sérülésekkel szállították kórházba.

Gumiabroncsokat gyújtottak fel

Gumiabroncsokat gyújtottak fel a migránsok a régi horgos-röszkei, úgynevezett Horgos 2 határátkelőnél szerda délután a magyar rendőrökkel való összetűzések részeként, a határátkelőt sűrű, fekete füst borítja. A magyar rendőrök vízágyúkkal és könnygázzal igyekeznek távol tartani a migránsokat az átkelőhelytől. A szerb rendőrök ugyanakkor továbbra sem avatkoznak közbe, viszont észrevehető, hogy ők is megerősítették jelenlétüket.  A migránsok felmásztak a határátkelőn található melléképületek, egyebek mellett a régi Duty Free Shop, azaz a vámmentes termékeket árusító épületre, onnan is dobálják a rendőröket, illetve minden gyúlékony anyagot az átkelőhöz visznek. 

Mentőautók is érkeztek

MTI Fotó: Sóki Tamás

MTI Fotó: Sóki Tamás

A vízágyúkkal is védekező rendőrök időről időre könnygázgránátokat dobnak a tömeg felé, akik erre menekülni kezdenek Szerbia irányába, ám amikor a könnygázfelhő kissé eloszlik, újabb és újabb rohamra indulnak a magyar határ ellen. Eközben azt skandálják, hogy "Allah akbar!" A határt rohamozók vízzel átitatott kendőkkel védekeznek a könnygáz hatása ellen. Több szerb jelzésű mentőautó érkezett Szerbia felől a határátkelőhelyre, ahol a mentőorvosok folyamatosan látják el a sérülteket. 

Tétlenek a szerb rendőrök

Szijjártó: azonnal lépjen fel Szerbia

Szijjártó Péter külügyminiszter bejelentette, hogy a szerb kollégájával való egyeztetés után arra kérte fel Szerbiát, hogy azonnal lépje fel az agresszív menekültekkel szemben. A magyar külügyminisztérium a hivatalos kérést is elküldte Szerbiának. 

Szijjártó bejelentéséről bővebben itt olvashat!

 A szerb rendőrök, illetve határőrök továbbra is tétlenül szemlélik az eseményeket. A határ magyar oldalán az látszik, hogy folyamatosan érkeznek a TEK, illetve a készenléti rendőrség munkatársai a helyszínre. Az átkelő végénél a TEK egy páncélozott járműve látszik. A pajzsokkal, sisakokkal, testpáncéllal felszerelt rendőrök több sorban állnak, a határvonal környékéről pedig sűrű fekete füst száll fel.

Megsérült egy TEK-es?

Az MTI Röszkén tartózkodó tudósítója azt látta, hogy a TEK egyik munkatársát egy mentőautóhoz kísérték.

MTI Fotó: Sóki Tamás

MTI Fotó: Sóki Tamás

Vízágyút is bevetettek

A köztévé tudósítása szerint amivel a rendőrök fenyegettek, megtörtént: bevetették a vízágyút. Korábban a rendőrség hangosbeszélőn tájékoztatta a migránsokat arról, hogy ha nem hagynak fel az áttörési kísérletekkel, vízágyút fognak bevetni. 

TEK-esek, rohamrendőrök

A felvételek szerint a rendőrség jelentős erőket vetett be, köztük pajzsokkal és harci járművekkel a Terrorelhárítási Központ egységeit is odavezényelték a határ védelméhez. A rendőrség és a honvédség helikopterei is ott köröznek a környéken. A magyar rendőrök vízágyúk alkalmazásával, illetve könnygáz bevetésével próbálják hátrálásra kényszeríteni a több száz fős tömeget. Ugyanakkor a védőfelszerelésbe öltözött rohamrendőrök pajzsokkal is védekeznek a dobálás ellen. 

Horgosról Horvátország felé indultak

Egyre több Horgoson várakozó migráns dönt úgy, hogy inkább elindul Horvátország felé, és megpróbál ott bejutni az Európai Unióba. Szerdán öt-hat busz indult a magyarkanizsai pihenőhely felé, a migránsok úgy értesültek ugyanis, hogy onnan indulnak járatok a szerb-horvát határon fekvő Sid irányába. 

Több ezer migráns gyülemlett fel

Eközben szerb oldalon a szerb rendőrök, illetve határőrök tétlenül szemlélik az eseményeket. A helyszínre több mentőautó is érkezett. Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy több ezer migráns torlódott fel a Röszke 2 határátkelő felé vezető úton, ahol tábort vertek. A határ szerb oldalán az utak mentén, illetve Magyarkanizsáról további migránscsoportok tartanak a magyar határ felé. A tudósító azt mondta: a migránsok között vannak nők és gyerekek is, de egy nagyjából 300 emberből álló "kemény mag" folyamatosan agresszívan lép fel a magyar rendőrök ellen: vizes palackokkal, égő fáklyákkal dobálják a rendőröket.

Bedöntötték a kaput Röszkén

A magyar-szerb államhatár szerb oldalán feltorlódott tömeg bedöntötte a Röszke II. közúti határátkelőt lezáró kaput szerda délután - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata a rendőrség honlapján. A közlemény szerint a tömeg fél három körül agresszívvé vált, kövekkel, fadarabokkal, palackokkal dobálta meg a magyar oldalon álló rendőröket, majd kitörte az átkelőt lezáró kaput. A rendőrség azonnal jelentős erőket sorakoztatott fel a "magából kivetkőzött emberek" megfékezése érdekében, a ledöntött kaput többsoros rendőrsorfal helyettesíti. Azt írták: a rendőrség a magyar államhatár és az Európai Unió külső határának védelme érdekében jogszerűen és arányosan intézkedik.

A Blikk felvételt is készített a kapu bedöntésének pillanatáról:

Könnygázt vetettek be, betondarabokkal dobálnak

Huszonöt-harminc fős csoportokban érkeznek a rohamrendőrök, könnygázzal próbálják megfékezni a tomboló tömeget, azonban ellenszél nehezíti a dolgukat, túloldalról a migránsok pedig műanyag palackokkal és betondarabokkal dobálják a magyar egyenruhásokat. A tudósító szerint a migránsoknak egyszer már sikerült kilökniük a kerítést a helyéről, de a rendőrök visszatették azt.

FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava

FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava

"Kinyitni, kinyitni!"

A migránsok "Kinyitni, kinyitni" felkiáltásokkal igyekeznek őket meggyőzni, hogy nyissák ki a kapukat. A migránsok több száz fős csoportja indult el az új horgos-röszkei átkelőről a régi átkelő felé, mert úgy értesültek, hogy ott kinyitották a határt. A rohanás közben hátrahagyták csomagjaikat, sátraikat, élelem- és vízkészleteiket.

Szerző
Frissítve: 2015.09.16. 22:25

A rendőr magánya - Hajnali járőrözés Röszkén (fotó)

Publikálás dátuma
2015.09.16. 11:11

A távirati iroda remek fotósai közül ezúttal Újvári Sándor "lőtte" azt a beszédes pillanatfelvételt, amint "egy rendőr járőrözik napfelkeltekor az ideiglenes biztonsági határzár mellett a magyar-szerb határon, Röszke térségében 2015. szeptember 16-án."  Meg azt is, amin négyen baktatnak a csípős hajnalban.

Kedden délutánra pattanásig feszült a helyzet a településnél, a röszkei áteresztőpont szerbiai oldalán mintegy háromezer menekülő várakozott. Többen időről-időre  megdöngették az átjárót lezáró vaskaput, és azt kiabálták: "kinyitni, kinyitni, kinyitni" és "Németország, Németország". A menekülők egy része éhségsztrájkkal tiltakozik az ellen, hogy nem folytathatja útját Németországba, mert Magyarország lezárta határait. 

Szerző