Schmidt Mária kormánybiztos lehet

Publikálás dátuma
2015.09.17. 07:06
FOTÓ: Vajda József/Népszava
Rövidesen kormánybiztossá nevezhetik ki Schmidt Máriát - értesült a Népszabadság. A lap szerint kormánykörökben megfogalmazódott az elképzelés, hogy az 1956-os forradalom 60. évfordulója, 2016 legyen ’56-os emlékév - ezt koordinálná kormánybiztosi rangban a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

Nem volna meglepő, ha a Sorsok Háza körüli erős konfliktushelyzet feloldása az lenne, ha erre tekintettel Schmidt lemondana a projekt irányításáról. A főigazgatót formálisan nem Orbán Viktor delegálta a Sorsok Háza élére, hanem a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány, ám mivel Schmidt a kormányfő bizalmi köréhez tartozik, vélhetően Orbán akaratának megfelelően került a vezetői székbe. A lap megkeresésére a főigazgató elmondta, hivatalosan még nem értesítették kormánybiztosi kinevezéséről. A Sorsok Házával kapcsolatban pedig kifejtette: "nem gondolom, hogy a Sorsok Házával vagy bármi mással kapcsolatos kormánypolitikát a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vagy Heisler András igényei szerint kellene alakítani". Heisler, a Mazsihisz elnöke augusztusban a zsidó közösségi kerekasztal után nyilatkozott úgy, hogy a Sorsok Házát Schmidt vezetésével nagyon nehéz lenne létrehozni, váltásra van szükség. Ugyanitt Lázár János pedig sokadszorra szögezte le, hogy az emlékközpont akkor fog megvalósulni, ha a zsidó közösségek támogatni tudják. Heisler a lapnak azt mondta, patthelyzet alakult ki, hónapok óta semmilyen kapcsolatban nem állnak a Terror Háza vezetőjével.

A lap a Miniszterelnökségről úgy értesült, hogy az emlékhely jövő áprilisban, két évvel az eredeti határidő után sem nyílhat meg - pedig az építkezés az idén tavasszal már befejeződött. A kiállításhoz egy-másfél milliárd forint hiányzik, amely nem szerepel a költségvetésben. Ha esetleg létrejönne az egyhamar nem várható megállapodás, akkor is közbeszerzési eljárást kell kiírni, amely hónapokig elhúzódhat. Nehezen lenne kivitelezhető egy ideiglenes kiállítás megnyitása is. A Miniszterelnökségen legalábbis úgy vélik, az intézmény speciális kialakítása ezt nem teszi lehetővé, így nem kizárt, hogy a Sorsok Háza átadására még éveket kell várni.

Szerző

Rogán kabinetfőnök lett, de mit szól ehhez Lázár?

Publikálás dátuma
2015.09.17. 07:05
FOTÓ: Népszava
Mégis távozhat posztjáról Lázár János. Vagy mégsem. Tegnap a Fidesz velencei frakcióülése előtt Rogán Antal maga jelentette be, hogy október 1-től a miniszterelnök politikai kabinetfőnöke lesz. A parlamenti frakcióvezető azt is közölte, utódára Orbán Viktor tesz javaslatot késő este. 

Forrásaink szerint a keddi kormányülésen informálisan mindez már szóba került. A Miniszterelnökség vezetője ott állítólag egyértelművé tette, ha a frakcióvezető Orbán közvetlen közelébe kerül, ő feláll, akkor pedig saját emberei is távoznak a kancelláriáról, mert ragaszkodnak hozzá. Kormányzati forrásunk szerint Rogán kinevezését azért erőlteti a miniszterelnök, mert őt tudja a legerősebben kézben tartani, míg Lázár több megnyilatkozása szembement Orbánnal. 

FOTÓ: Népszava

FOTÓ: Népszava

Augusztus közepén már megjelentek hírek, hogy Lázár karrierjében meglepő fordulat következhet be. A Figyelő akkor azt írta: az Orbán után legerősebb kormánytag egy időre kiszállhat a politikából, és német barátai tanácsára átnyergelhet az üzleti életbe. Hónapokkal korábban is arról lehetett hallani, hogy a miniszterelnök ősztől "előlépteti" Rogánt és politikai kabinetfőnököt (ami új pozíció) csinál belőle, nem a Miniszterelnökségen dolgozna, nem a tárcát vezető Lázár, hanem közvetlenül Orbán Viktor beosztottja lenne. "Ha változtatni akar, akkor az az ő dolga" - reagált az egyik akkori csütörtöki tájékoztatóján a hírekre Lázár, de hozzátette, ő maga is fenntartja a változtatás jogát. Ezzel jelezte, ha Rogán kabinetfőnök lesz, nem biztos, hogy tovább akarja vezetni a Miniszterelnökséget. 

A kabinet létrehozása azért hozhat teljesen új rendszert, mert így Orbán alatt közvetlenül dolgozik majd egy olyan csapat, amely végigviszi a kormányon a miniszterelnök akaratát. A kabinetfőnök alatt komoly apparátus működhet, főosztályokkal, osztályokkal, így az államigazgatás minden területének lehet majd felelőse. Lázárnak állítólag nem Rogánnal van baja, hanem a felelősségek megkettőzésével, ami a miniszter szerint a működés rovására mehet. A Fidesz két "erős" politikusa korábban háborúzott egymással, sokak szerint erre a konfliktusra vezethető vissza, hogy tavaly egymás után kerültek nyilvánosságra kellemetlen ügyek róluk.A két politikus arra gyanakodott, hogy a másik szivárogtat róla, végül kiegyeztek egymással. Rogán a Magyar Időknek adott szeptemberi interjújában rendkívül tehetséges, jó vezetőnek nevezte Lázárt, akivel kiválóan együtt lehet működni, ha az ember erre törekszik. "Én pedig erre törekszem" - fogalmazott. 

Lapunk Rogán bejelentése után írásban megkérdezte a Miniszterelnökséget, távozik-e posztjáról Lázár, hiszen korábban utalt rá, hogy ez esetben elgondolkodik a jövőn. Lapzártáig nem kaptunk választ. Rogán egyébként tegnap azt mondta: "Lázár Jánossal több mint öt éve kiválóan dolgozom együtt, biztos vagyok abban, hogy ez most is zökkenőmentes lesz".

Szerző

Milliárdokból épül a kormány „janicsárképzője”

Publikálás dátuma
2015.09.17. 07:05
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Campusának új hallgatói kollégiuma. Tervező: Finta és Társai Építész Stúdió FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Nem garasoskodik a kormány, ha saját janicsárképzőjéről, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről van szó, a hallgatók múlt hétvégén már be is költözhettek a 4,5 milliárdból épült új kollégiumba. A Ludovika campus fejlesztése még nem fejeződtek be, s miközben az egész magyar felsőoktatás forráshiánnyal küszködik, a kormányegyetem újabb épületekkel bővül, a beruházás továbbra sem kíméli a központi költségvetést.

Elkészült a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) új, hatszáz férőhelyes kollégiuma az Orczy-parkban, az épületbe már be is költöztek az intézmény közigazgatás-tudományi, valamint nemzetközi és európai tanulmányok karának hallgatói. Az épületet elnézve kétség sem fér ahhoz, hogy a kiváltságos jogokat élvező, az utóbbi időben a kormány janicsárképzőjeként elhíresült egyetem diákjainak igyekeznek minden olyan feltételt biztosítani tanulmányaikhoz, amelyekről egy hétköznapi bölcsész kollégista álmodni sem mer. Az NKE weblapján olvasható kommüniké szerint a kollégium tervezése és építése során a hallgatók véleményét is figyelembe vették, így "a létesítmény az ország egyik legmagasabb színvonalú kollégiumi szállása lett." Az épület ötemeletes, minden szintjén kétágyas szobák vannak saját vizesblokkal, emellett modern felszerelésekkel berendezett konyhák, a kikapcsolódást segítő közösségi terek is a diákok rendelkezésére állnak, a kollégium földszintjén pedig egy multifunkciós konferenciaterem is helyet kapott a hallgatói szervezetek és a szakkollégiumi irodák mellett.

Az NKE-t 2012-ben alapította meg az Orbán-kormány a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem és a Rendőrtiszti Főiskola összeolvasztásával, valamint - nyilvánvalóan az oktatás, az egyetem színvonalának javítása céljából - a Budapesti Corvinus Egyetemtől elvették és az NKE alá rendelték a közigazgatás-tudományi kart. A kormány ugyancsak 2012-ben döntött úgy, hogy az egyetemet a Ludovika Akadémiába, valamint az Orczy-parkban található más épületekbe költözteti, így az épülő campusról nemes egyszerűséggel einstandolták a Bárka Színházat és a Raoul Wallenberg Szakközépiskolát. Annak érdekében, hogy még egy biztos lökéssel segítsék ennek a hatalmas újszülöttnek az első lépéseit, a 2015. évi XIII. törvény értelmében az NKE új szak indítása esetén felmentést nyer a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) szakértői véleménye alól, így nyugodtan indíthat olyan képzéseket is, amelyeket a MAB nem hagyna a jóvá. A többi egyetemre "természetesen" ez nem vonatkozik.

A janicsárképző a költségeket tekintve is kivételes helyzetben van. Miközben az elmúlt években az egész magyar felsőoktatást megrengető forráskivonások történtek, a kormány nem sajnálja a milliárdokat, ha az NKE-ről van szó. A Ludovika Campus Projektet kiemelt állami beruházássá nyilvánították, az NKE korábbi közleménye szerint a munkálatok összesen nettó 30 milliárdot emésztenek fel - ugyanakkor Horváth József, az NKE főtitkára még tavaly novemberben a Napi Gazdaságnak azt nyilatkozta, a Ludovika mintegy 38 milliárdból születik újjá. A fejlesztés első lépése a főépület felújítása volt, ez nettó 4,7 milliárdból készült el tavaly márciusra. A most átadott Orczy Úti luxuskollégium 4,5 milliárd forintból épült meg. Megszületett a szerződés egy új, nyolcszintes, mélygarázzsal és étteremmel rendelkező oktatási épület megépítésére is, ennek értéke mintegy 7 milliárd forint.

Az NKE új sportcsarnokának és az ahhoz tartozó épületek létrehozására 5,3 milliárdért írtak ki közbeszerzést, ezt tavaly júliusban nyerte meg a kormányközeli Market Építő Zrt. Bár a kormány szándékában áll, hogy a beruházásokra uniós forrásokat is fordítsanak, az építkezéseket eddig csak a központi költségvetésből finanszírozták, a 2016-os büdzsében újabb 12,5 milliárdot biztosítanak. A költségek pedig egyre csak nőnek: a Magyar Közlöny július végi számában megjelent kormányhatározat szerint a Ludovika campus további, 2015-2018 közötti fejlesztéseire több mint bruttó 30 milliárd forintot kell elkülöníteni a központi költségvetésben.

Szerző