Előfizetés

Kifulladt az építőipar - Kevés lakás épül

Publikálás dátuma
2015.09.17. 07:21
A céges beruházások üteme is alábbhagyott, ami az ágazati válság elmélyülését vetíti előre FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/THINKSTO
Már hónapok óta tart építőipar vergődése. Júliusban ugyan stagnált az ágazat, ám az év hátralevő részében a folyamatosan csökkenő megrendelések miatt további visszaesés várható.Eddig alapvetően az állami megrendelések húzták az építőipart, de az ezt tápláló uniós források az év végével átmenetileg elfogynak.

Mélypontra került az építőipar termelése, júliusban az előző hónaphoz képest 3 százalékkal csökkent. A havi alapon jelentős visszaesést az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) előre jelezte, miként azt is, hogy az év hátralévő részében csökkenhet az ágazat teljesítménye - mondta Koji László az ÉVOSZ elnöke. Ezt jelzi a szerződésállomány fokozatos csökkenése, amelynek július végi mennyisége 46,9 százalékos elmaradást mutat az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 11,6, az egyéb építményeké 54,2 százalékkal kisebb.

Amennyiben a mostani visszaesés egy tartós folyamat kezdetét jelzi, akkor az úgy értelmezhető, hogy korán megszakadt az építőipar válság utáni fellendülése. Az ágazat teljesítménye az év első felében a 2013-as és 2014-es nagy értékű szerződéseit teljesítve tovább bővült, majd ezek kifutásával lassulni fog. A közbeszerzési hatóság első féléves statisztikái szerint is nagyjából 35 százalékkal kevesebb beruházási szerződést kötöttek, mint az előző év azonos időszakában - ismertette Koji, hozzátéve, hogy ezt "hiányt" a lakossági oldal nem tudja pótolni. Az év hátralévő része kevés lesz ahhoz, hogy a 2016-os év ne visszaeséssel induljon - tette hozzá.

A KSH adatai azonban nem tökéletesek, ugyanis a hivatal nem látja a lakosság részére számla nélkül végzett kisebb-nagyobb építési, felújítási feladatokat. Erre a magánmegrendelők kényszerítik rá az építőipart azért, hogy a 27 százalékos áfát, vagy annak egy részér ne kelljen megfizetniük. Több, a lakásépítést és felújítást felkaroló civil szervezet is az áfacsökkentésben látná a megoldást. Például Románia az 5, Lengyelország a 8, Csehország pedig a 10 százalékos lakásáfával is arányaiban több költségvetési bevételt könyvelhet el, mint Magyarország a 27 százalékos áfával.

Csalódást keltőnek nevezte az építőipar júliusi stagnálását Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzője. Az építőipar ágazatai közül az épületeket építő ágazat termelése 11,1, az egyéb építményeké 5,9 százalékkal csökkent tavaly júliushoz képest. Rámutatott, az új szerződések állományának hónapok óta tartó csökkenése ugyan jelezte, hogy lassulni fog az építőipari termelés növekedése, de az elemző az év végéig még stabil egy számjegyű növekedésre számított. Az épületek építése 0,5 százalékkal mérséklődött, az egyéb építmények építése 0,9 százalékkal nőtt, ami szintén azt mutatja, hogy alapvetően az állami megrendelések "húzzák" az építőipart. A magánszektorból még mindig nem látszik az a szükséges impulzus, ami ahhoz kellene, hogy az építőipari termelés növekedése fenntartható maradjon - mondta.

A júliusi adat egyértelműen mutatja a lassulást az ágazatban, a 0,2 százalékos éves növekedés eddig a leggyengébb idei adat. A látható kis növekedés főként az állami beruházásoknak köszönhető, az új szerződések volumene is csökken, nem látszik jele annak, hogy az ingatlanpiac fellendülne - közölte Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. A szakember szerint az év hátralévő részében és a jövő év elején sem várható számottevő bővülés. Idén az év egészében az építőipar 5 százalék körüli növekedést érhet el - jelezte.

A lendületvesztés első számú oka, hogy az állami megrendelések már nem képesek ugyanazt a dinamikát követni, mint amit az elmúlt években láthattunk, hiszen az uniós források már a csúcson pörögnek, a tempót nem lehet tovább fokozni. Ugyanakkor a Portfolio értékelése szerint figyelemre méltó, hogy a visszaesés nem a klasszikus állami, infrastrukturális beruházások terepén, az úgynevezett "egyéb építmények" alágazatban történt, hanem az építmények körében, ahol feltehetően az ipari, kereskedelmi célú építkezések, azaz a beruházások hagytak alább.

311 forint az euró árfolyama

Publikálás dátuma
2015.09.16. 20:36
FOTÓ: Thinkstock
Enyhén erősödött a forint szerda estére a vezető valutákhoz képest.

Az eurót 18 óra tájban 311,63 forinton jegyezték a reggeli 312,28 forinttal szemben. A dollár árfolyama 276,49 forintról 275,76 forintra, a japán jené 2,2991 forintról 2,2860 forintra morzsolódott le. A svájci frank reggeli kurzusán, 284,65 forinton forgott.

"Megdöbbentő" az Ab döntése a Férfi 40-ről

A férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásáról szóló népszavazás támogatói szerint megdöbbentő az Alkotmánybíróság (Ab) keddi döntése, amelyben a testület alaptörvény-ellenesnek nyilvánította a Kúria korábbi, népszavazást engedélyező döntését - hangzott el a népszavazási aláírásgyűjtéshez csatlakozott Liga Szakszervezetek szerdai sajtótájékoztatóján. A kezdeményezők valószínűleg nemzetközi jogi útra terelik az ügyet az Ab részletes indoklása ismeretében.

A népszavazást magánemberként kezdeményező Bodnár József a sajtótájékoztatón elmondta: megütközött az Alkotmánybíróság döntésén. A Vasutasok Szakszervezetének tisztségviselője várja az Ab érvelését, mivel véleménye szerint puszta költségvetési szempontok nem írhatják felül az egyenlő bánásmód elvét. Bodnár József hozzátette: példa nélküli, hogy az Ab csak később teszi közzé a meghozott határozatot, ezzel is erősítve a jogbizonytalanságot.

Gaskó István, a népszavazási kezdeményezéshez csatlakozott Liga elnöke kiemelte: az esélyegyenlőség kötelező uniós alapelv, ezért minden egyes fórumot megragadnak, hogy keresztülvigyék az ügyet.