Előfizetés

Több fokkal megdőltek a hajnali melegrekordok

Csütörtökre virradóra több fokkal megdőltek a napi fővárosi és országos hajnali melegrekordok - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

Tájékoztatásuk szerint az ország felett lévő, igen meleg légtömeg, az élénk légmozgás és a fátyolfelhős ég miatt magas volt az éjszakai hőmérséklet. A szeptember 17-ére vonatkozó országos legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord "jócskán megdőlt". Mostanáig ezen a napon 1947-ben Pannonhalmán volt a legmelegebb a hajnal, akkor 21,2 fokot mértek. Most viszont a Mátra nyugati lábánál fekvő Hasznos településen a leghűvösebb órákban is 23,6 fok volt.

Több fokkal megdőlt a fővárosi minimumhőmérsékleti rekord is. A korábbi, a Széchenyi-hegyen 1982-ben regisztrált 18 fokhoz képest csütörtökre virradóra Budapest belterületen mindössze 21,3 fokig süllyedt a hőmérséklet - írta a meteorológiai szolgálat. A hőség miatt három megye - Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Heves - kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. E szerint az ország nagy részén 25 fok felett alakul a napi középhőmérséklet. A maximumok 30-35 fok között valószínűek.

A meteorológiai szolgálat szerdán azt jelezte: a következő napokban is mintegy 10-12 fokkal magasabb lesz a hőmérséklet az ilyenkor szokásos átlagnál, így több napi melegrekord is megdőlhet. Várhatóan péntekre virradóra gyengül a légmozgás és a Dunántúlra már kissé hűvösebb levegő érkezik - tette hozzá.

Európa meg van mentve - Szijjártó javaslatot tett a válság megoldására

Publikálás dátuma
2015.09.17. 12:43
Menekülők Görögországban Fotó: Eric Thayer/Getty Images Hírek
AZ EU-nak haladéktalanul létre kell hoznia egy olyan európai erőt, amely képes Görögország határainak megvédésére, továbbá az uniónak kellene finanszíroznia egyes közel-keleti országokban lévő menekülttáborokat - ezt Szijjártó Péter Magyarország külgazdasági és külügyminisztere üzente az Európai Unió vezetőinek.  

A tárcavezető Budapesten Pintér Sándor belügyminiszterrel és Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős biztossal tartott sajtótájékoztatót, ahol jelezte, hogy a fenti javaslatot a magyar kormány nevében tette.

Szijjártó azt is közölte: ha az EU létrehoz egy európai erőt a görög határok megvédésére, akkor ennek érdekében Magyarország kész a nemzeti szerepvállalásra, rendőröket, katonákat és pénzt is adna. A háborús zónából menekülők érdeke, hogy az otthonukhoz legközelebb várják ki, amíg a háború véget ér, ezért az uniónak át kellene vennie a törökországi, jordániai és libanoni menekülttáborok finanszírozását, és itt új táborokat is létrehozhatna, ha kell. Ezekben az esetekben kell kvótákat alkalmazni, mert itt van értelme - hangoztatta Szijjártó Péter.

A migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős biztos arra kérte Magyarországot, hogy folytassa az együttműködést az EU-val, hogy közös és tartós megoldást találjanak a jelenlegi válságra, mert az nem fog rövid időn belül megoldódni. Dimitrisz Avramopulosz ismét hangsúlyozta: Magyarország nincs egyedül. Nehéz időket él át minden európai ország, és az nem jelent megoldást, ha a probléma egyik országból a másikba tevődik át. Megjegyezte: nem mindig értenek egyet a Magyarország által alkalmazott módszerekkel, a "falak" ideiglenes megoldást jelentenek, mert azt a célt szolgálják, hogy más irányba tereljék a bevándorlók áramlatát.

PM: Orbán azonnal egyeztessen a szomszéd kormányfőkkel!

Publikálás dátuma
2015.09.17. 12:26
Menekülők - Illusztráció/Getty Images
A szerdán kitört röszkei konfliktus, egy sok hetes és intenzív kormányzati menekültellenes gyűlöletkampány eredménye. Az ellátás teljes hiánya, a humanitárius segítség kormányzati elutasítása, a köztereken, majd a röszkei szabad ég alatti „elszállásolás”, a rendőrök és katonák magára hagyása, s végül a kerítés felhúzása meghozta azt az eredményt, amelyet az Orbán-Habony gyűlöletgyár eltervezett - írja közleményében a Párbeszéd Magyarországért. 

"Orbánék terve nem állt több-ből, mint menekültek és rendőrök konfliktusának vágóképszerű megjelenítése a lakájmédiaként működő MTVA híradójában, a menekültek kriminalizációja, a kimerült és a kormányzat által magára hagyott rendőrök beavatkozásra kényszerítése. 

Ezt a határ teljes lezárásával szerda délután el is érte Orbán, és az sem zavarja, ha nőket, gyermekeket, és a békés többséget is eléri a könnygáz. A PM nem csak elutasítja az erőszak minden formáját, hanem ha már az emberségességre hivatkozva hiába is tesz, úgy a racionalitásra apellálva kéri Orbán Viktort, hogy ahogyan a plakátkampány indítógombját meg tudta nyomni, úgy most a „stop” gombra tenyereljen rá. A magyar kormány, ha akarja, meg tudja akadályozni az erőszak elszabadulását, mint ahogyan annak megelőzésére is lett volna eszköze.

A PM felszólítja Orbán Viktort, a határ menti konfliktus kezelése végett azonnal kezdeményezzen miniszterelnöki találkozót Szerbia, Horvátország, Románia és Szlovénia részvételével a közös megoldás és együttműködés érdekében" - zárul a dokumentum.