Vádat emeltek Victor Ponta ellen

Vádat emelt Victor Ponta román miniszterelnök ellen csütörtökön a korrupcióellenes ügyészség (DNA), a politikust többrendbeli okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnrészesség vádjával állítják bíróság elé.

A DNA szerint 2007-2008-ban Ponta ténylegesen el nem végzett ügyvédi szolgálatokért vett fel havi 2-3000 eurós honoráriumot Dan Sova szenátor cégétől, az összeg igazolásául pedig 17 teljesítési igazolást hamisított úgy, hogy más ügyvédek teljesítési igazolását lemásolta. Az ügyben Sova ellen és két olténiai hőerőmű (Rovinari-Turceni) vezetői ellen is vádat emeltek. Sovát adócsalással, okirat-hamisítással, pénzmosással és hivatali visszaélésben való bűnsegédlettel vádolják.

A vádemelésről szóló közlemény szerint az állami tulajdonban lévő hőerőművek vezérigazgatói hivatali visszaélést követtek el, amikor a közbeszerzési eljárások megsértésével a piaci árnál jóval magasabb díjszabással 2007-ban és 2008-ban jogi tanácsadói megbízásokat adtak Dan Sova ügyvédi irodájának, és ezek alapján több millió lejnyi honoráriumot és sikerdíjat fizettek ki. A DNA szerint Sova ügyvédi irodája csaknem 3,5 millió lejjel, akkori árfolyamon közel egymillió euróval károsította meg az államot.

A vádhatóság szerint Sova irodájának alvállalkozójaként Victor Ponta 181 ezer lejt kapott a pénzből anélkül, hogy valós munkavégzés történt volna. Ponta állítólag 17 teljesítési igazolást hamisított a havi rendszerességgel felvett 2-3000 eurós honoráriuma igazolásaképpen.

Ponta ügyvédként állt üzleti kapcsolatban Sovával, de ebben az időszakban már annak a választókerületnek a parlamenti képviselője volt, amelyben a két állami hőerőmű működik. A DNA szerint Sova ügyvédi irodája nem jutott volna ilyen előnyös állami megrendeléshez, ha nem tudták volna róla, hogy Victor Ponta parlamenti képviselő támogatását élvezi.

A román miniszterelnököt személy szerint nem vádolják korrupciós bűncselekményekkel, de a Romania Libera című ellenzéki lap szerint valójában Victor Ponta volt az, aki - politikai befolyását felhasználva - előnyös állami megbízatáshoz segítette barátját: a lap szerint ezzel magyarázható az, hogy Sova neki is juttatott a pénzből. A Romania Libera azt állította, hogy Ponta Gorj megyei parlamenti képviselőként jutott hozzá a választókerületében működő két hőerőművel kapcsolatos bizalmas információkhoz. Mivel parlamenti mandátummal rendelkező politikusok szerepelnek az ügyben, a DNA a legfelső bíróságra küldte a vádiratot.

A vádlottak - köztük a miniszterelnök - szabadlábon védekezhetnek, Dan Sova szenátor esetében pedig bírósági felügyeletet is elrendeltek.

Szerző

Zokogó gyerekek a magyar határnál - Ellenünk fordul a világ

Publikálás dátuma
2015.09.17. 14:17
Ezt a fotót Peter Lane újságíró tette fel a Twitterre.
Az ENSZ-főtitkára is kifejezte döbbenetét amiatt, ami szerda este történt a szerb-magyar határnál, hogy a karhatalom könnygázt és vízágyút vetett be a menekültek ellen, akik között  asszonyok és gyerekek is voltak. Ban Ki Mun leszögezte: elfogadhatatlan a magyar hatóságok részéről tanúsított fellépés. 

"Sokkoló volt látni, hogyan bántak velük. Ez elfogadhatatlan" - fogalmazott Ban Ki Mun. 

A Klubrádió lapszemléje szerint a Deutsche Welle cikke arról ír: felháborodást váltott ki a magyar rendőrség fellépése a menekültek ellen, miután gyerekek is szenvedő alanyokká  váltak.  Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár emlékeztetett arra, hogy más országban akarnak élni olyan emberek, akik a saját hazájuk primitív, de nagy hatású bombákkal és brutalitással kénytelenek szembenézni. A szerb miniszterelnök elítélte a magyar hatóságok kíméletlen közbeavatkozását és sürgette, hogy az unió lépjen közbe, mielőbb még a helyzet teljesen kicsúszik az ellenőrzés alól. Hozzátette: ha az EU nem segít, akkor Szerbia megtalálja a módját, hogy megvédje saját határait és egyben az európai értékeket. A horvát kormányfő pedig károsnak és veszélyesnek nevezte a magyar rendőrök eljárását, hozzátéve, hogy az rettenetes üzenet az európai hozzáállásról. 

Előre megfontolt támadás érte Magyarországot
Ez a kormányszóvivő közölte tájékoztatóján. Kovács Zoltán megfogalmazása szerint  olyan brutális támadás történt, amelyre nincsen semmilyen mentség. A kormányszóvivő hangsúlyozta, a rendőrség arányos választ adott a "felfegyverzett migránsok" támadására, és nem lépte át a szükséges határokat.

Reuters is megírta, hogy a világszervezet menekültügyi főbiztosa döbbenettel fogadta, hogy Magyarország vízágyúkkal és könnygázzal fordítja vissza a menekülteket és ily módon akadályozza meg, hogy belépjenek az unió területére. Guterres felszólította a magyar hatóságok, tegyék lehetővé, hogy a háborúnak és üldöztetésnek kitett emberek szabadon bejussanak az EU-ba. A nyilatkozat szerint a magyar eljárás ellentmond az UNHCR ajánlásának, miszerint Szerbia nem képes megküzdeni ekkora, nemzetközi védelemre szoruló tömeggel.

A New York Times cikke szerint az amúgy is feszült nyár egyik legrosszabb összecsapása zajlott le a magyar-szerb határon. Az eset megmutatta, mi van akkor, ha egy feltartóztathatatlan erő beleütközik egy mozdíthatatlan tárgyba. A menekültügyi szervezetek munkatársai a helyszínen további erőszaktól tartanak, mert a menekülőknek lassan elfogy a türelmük és sokan nem hajlandók mozdulni, hogy más utat találjanak nyugat felé.

Washington Post kiemeli, hogy Horvátországban meleg fogadtatás várta a menekülteket, ami éles ellentétben áll a magyar-szerb határon lejátszódó eseményekkel. Utóbbi fejlemények megmutatják, mennyire elszántak a menekülők, illetve hogy egyre nagyobb törésvonalak mutatkoznak Európában a példátlan emberáradat miatt.. Az amerikai lap szerkesztőségi cikkben sürgeti, hogy az Európai Unió szálljon szembe az intoleráns magyar politikával.

A 444.hu szemlézése a BBC által idézett szemtanúról ír: az iraki Amir Hassan úgy nyilatkozott: "Háborúk és erőszak elől menekülünk, nem számítottunk ilyen brutalitásra és embertelen bánásmódra". A Twittert elárasztották a könnygáztól síró gyerekek fotóit is tartalmazó bejegyzések.

Szerző

Orbán:"mi egy trükk áldozatai vagyunk"

Publikálás dátuma
2015.09.17. 13:10
Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart Brüsszelben, az Európai Tanács épületében 2015. szeptember 3-án. M
A Die Presse című konzervatív bécsi lap Orbán Viktorral készült interjút közölt „Orbán - Ha beengedjük a kontinensünkre a muzulmánokat, hamarosan többen lesznek, mint mi” címmel. Elmondta: eldöntötték, hogy kerítést építenek a román határon, valamint a horvátországi határ bizonyos részein is. Kijelentette, hogy amennyiben az EU rákényszeríti, Magyarország teljesíteni fogja a kötelező kvótákat, de csapdának minősítette, hogy az EU-Bizottságnak jogában áll ezt bevezetni a tanács egyhangú döntése nélkül is. 

Úgy vélte, hogy a menekülteknek a védelmet a polgárháborús országokkal szomszédos államoknak kell biztosítani. Azt mondta, hogy az arab tavasz után Magyarország 1500 családot fogadott be, és megismételte, hogy megállapodást kötött a kopt keresztényekkel. Újra állította: ha a muzulmánokat beengedik a kontinensre, hamarosan többségbe kerülnek majd, mert a százmilliót is elérheti azoknak a száma, akik Európába akarnak jönni.  Magyarország viszont az ezer éve kitaposott ösvényen szeretne tovább haladni - mondta. Arról is szólt: nem veszi komolyan, „a játék részének” tekinti Werner Faymann osztrák kancellár bírálatát, aki azt mondta, hogy a menekültekkel való magyarországi bánásmód „Európa történelmének legsötétebb fejezetére emlékeztet”. „Ez egyszerűen rossz magatartás. Civilizált európaiaknak nem lenne szabad így kifejteni a véleményét” – jelentette ki. 

A kormányfő az interjúban a "Mit tenne Magyarország, ha kötelezik menekültkvótákra?" a távirati iroda szűk közléséhez képest úgy nyilatkozott:

- Azon vagyunk, hogy szövetségeseket találjunk, akik szintén nem értenek egyet a kvótákkal. Az időzítés szörnyű. A kvóták egy racionális vita alapját képezhetnék. De mi egy trükk áldozatai vagyunk. Normális körülmények között az alapvető kérdésekről konszenzussal döntenek a tanácsban. A bizottságnak azonban jogában áll a tanács bevonása nélkül bevezetni kötelező kvótarendszert. Ezért nagy árat fogunk fizetni. De én nem tudom megállítani ezt a jogi folyamatot.

- Magyarország tehát akkor megvalósítaná a kötelező kvótát?

- Én ellene fogok szavazni. De ha törvény lesz, akkor jogilag nem tudunk ellene tenni. Különben Magyarország pert vesztene a bíróság előtt. Ez az intézményes csapda.

http://diepresse.com/home/politik/aussenpolitik/4822692/Orban_Wenn-man-Muslime-in-unseren-Kontinent-laesst-werden-sie?_vl_backlink=/home/index.do

Szerző