Paks II. - Kezdődnek a nemzetközi konzultációk

Szakmai párbeszédre, de tiltakozásra is számítanak a Paks II. beruházás környezeti hatásairól kezdődő nemzetközi konzultációkon, a felmerülő kérdéseket azonban megnyugtatóan meg tudják válaszolni - mondta Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos csütörtök este az InfoRádió Aréna című műsorában.

A kormánybiztos közölte, a jövő héten kezdődnek a hazai közmeghallgatáshoz hasonló lakossági fórumok a Paks II. beruházás környezeti hatásairól azokban az európai országokban, amelyek jelezték, hogy szeretnének ebben a folyamatban részt venni. Ahol az ország környezetvédelmi minisztériuma kéri, ott szakértői konzultáció is lesz, hogy a tárcák és az általuk bevont szervek feltehessék szakmai kérdéseiket - tette hozzá.

Aszódi Attila hangsúlyozta, számos más európai országhoz hasonlóan Magyarország épít az atomenergiára, de más energiahordozókra is. Ugyanakkor nemzetközi példákat ismertetve kifejtette, a klímavédelmi célkitűzéseket nem lehet teljesíteni atomenergia nélkül, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez szükség van erre a technológiára.

Szerző

Válsághelyzetet hirdettek Baranyában és Somogyban is

Publikálás dátuma
2015.09.17. 22:16
MTI FOTÓ: Kallos Bea
Szijjártó Péter külügyminiszter szerint a horvát hatóságok elvesztették a kontrollt a bevándorlás felett. Bevetik a hadsereget, már bevetették a rendőrséget, gyakorlatilag egy nap alatt csődöt mondtak, ezért a veszélyhelyzetet a magyar kormány kiterjeszti Baranya és Somogy megyére is.

Horvátországban a menekülteket nem regisztrálják, nem látják el, hanem Magyarország és Szlovénia felé irányítják. A miniszter bejelentette, hogy megkezdik a fizikai akadály kiépítését a horvát határ egyes szakaszain is, erről az osztrák külügyminisztert is tájékoztatta.

Szijjártó Péter élesen kritizálta a horvát miniszterelnököt, aki véleménye szerint az elmúlt napokban és még ma is minősíthetetlen megjegyzéseket tett Magyarországra, ahelyett, hogy készült volna a menekültek fogadására. Emiatt bekérették Horvátország budapesti nagykövetét. Szijjártó szerint Horvátország még hosszú évekig nem lesz alkalmas arra, hogy a schengeni övezet tagja legyen, ezt bizonyítja a mai nap is. A miniszter pénteken Belgrádba utazik, hogy szerb kollégájával tárgyaljon az új helyzetről. A találkozó demonstrálni fogja, hogy nem két állam problémájáról van szó, hanem európai problémáról, továbbá, hogy Magyarország és Szerbia együttműködése kifogástalan, közösen próbálnak megfelelni a kihívásoknak.

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter hozzátette: a román-magyar-szerb hármas határszakaszon egyelőre csak a fizikai határzár előkészítése van napirenden. Románia még nem áll bevándorlási nyomás alatt, még nem tesztelik a bevándorlók.

Szerző

Szinte kiürült a röszkei átkelő

Publikálás dátuma
2015.09.17. 21:51
MTI FOTÓ: Ruzsa István
Tanácstalanság, csendes tiltakozás, pakolás és útra kelés jellemezte a csütörtöki napot a röszkei határátkelő szerb oldalán, amely estére szinte teljesen kiürült. Az MTI tudósítójának becslése szerint körülbelül 300 migráns tartózkodhat még a helyszínen.

Az M5-ös autópályán fekvő átkelő teljesen kihalt volt, és csupán egy tucatnyian voltak még a két - az autópályán fekvő új és a régi - határátkelőhely közötti füves területen, ahol az előző éjszakát még körülbelül háromezren töltötték. Azok a migránsok, akik még nem indultak el, hogy más útirányt keressen az Európai Unióba, a régi határátkelőhelynél gyűltek össze. Délután 20-50 fős csoportok ülősztrájkot tartottak, majd emberi jogi aktivisták felhívására "Nyissátok ki a kapukat", "Szabadság", "Testvériség, egység" és "Köszönjük, Szerbia" felkiáltásokkal követelték, hogy engedjék be őket Magyarországra.

Az aktivisták próbálkozásai akkor értek véget, amikor megérkezett Bratislav Gasic szerb védelmi miniszter, aki a szerb hatóságok eddig tanúsított magatartását méltatta. Kiemelte, hogy Szerbia továbbra is tartja magát a nemzetközi elvárásokhoz és konvenciókhoz, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a migránsoknak továbbra is elfogadható körülményeket biztosítson.
A politikus távozása után az addig a határkaputól, illetve a migránsok által szerdán megostromolt kapu helyett állított gyorstelepítésű drótakadálytól alig 20 méterre álló szerb rendőrsorfal is feloszlott, és csak néhány szerb rendőr maradt a helyszínen.

Szerző