Továbbra is több kilométeres a kamionsor Tompánál

A magyar oldalon 2,5, a szerb oldalon pedig 4 kilométeres kamionsor alakult ki péntek délelőtt a tompai határátkelőnél. 

A "migrációs válság" miatt ugyanis zárva tart a Röszke 1 és Röszke 2, illetve az ásotthalmi határátkelő - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. Ugyanakkor a személyautóknak csupán néhány percet kell várakozniuk a ki- és belépésre, a forgalomban csupán az okoz fennakadást, hogy a kamionsor miatt egy sávra terelődik a forgalom.

Szerző

Terjed a "válsághelyzet" - Már hat megye érintett

Csongrád és Bács-Kiskun után újabb négy megye, Baranya, Somogy, Zala és Vas megye területére hirdette ki a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet a kormány.

A péntek reggel nyolc órától - legfeljebb 2016. március 18-ig - hatályos döntés a Magyar Közlönyben jelent meg. Baranya és Somogy megye esetében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már csütörtök este jelezte, hogy válsághelyzetet hirdetnek ki, mivel egy nap alatt összeomlott a horvát bevándorlási rendszer. Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban közölte, hogy már az éjszaka meg is kezdődött az ideiglenes műszaki határzár építése a magyar-horvát határon.

Másik két megyére, Bács-Kiskunra és Csongrádra kedden hirdette ki a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet a kabinet. A most közzétett rendelet - hasonlóan a három nappal ezelőttihez - az idegenrendészetért és menekültügyért is felelős belügyminiszter feladatául szabja, hogy haladéktalanul gondoskodjon a rendelet és a válsághelyzettel összefüggő jogszabályi rendelkezések tartalmáról való tájékoztatásról. A tájékoztatást a közszolgálati műsorszolgáltatók, valamint - lehetőség szerint - a körzeti, helyi műsorszolgáltatók és legalább egy országos napilap közreműködésével, a lehető legrövidebb időn belül közzé kell tenni.

Az országos rendőr-főkapitány és a menekültügyi hatóság vezetője a válsághelyzet elrendelését követően legalább 15 naponként közösen tájékoztatja az idegenrendészetért és menekültügyért felelős minisztert a válsághelyzet elrendelését megalapozó feltételek fennállásáról.

Szerző

Rendőrök őrzik az elfogott "migránsokat"

Publikálás dátuma
2015.09.18. 11:39

Nincs olyan homokbucka, vakondtúrás, ami mögé el lehetne bújni úgy, hogy azt remélhetné valaki, hogy törvénytelen módon bejuthat Magyarország területére - ezt Magyarország miniszterelnöke szögezte le péntek reggel a Kossuth rádióban elmondott beszédében.  Orbán Viktor beszélt arról is, hogy péntekre virradó éjszaka megkezdődött az ideiglenes műszaki határzár építése a magyar-horvát határon, a kerítést 41 kilométeren építik ki, és az első védvonal még a nap folyamán el is készül.

Kelemen Zoltán Gergely MTI-fotós felvételein embereket látunk a fűben üldögélni, a lenti képen arcokat is látni, azokon: szomorúság, beletörődés, kézbe temetett fej, az arcok mögött pedig sorsok, amilyenekről az állami média rendre mélyen hallgat, a távirati iroda fotói azonban időnként - talán a szándék ellenére is - beszédesek. A képen amúgy az látható, amint a Készenléti Rendőrség munkatársai elfogott határsértőket őriznek a Csongrád megyei Mórahalom közelében 2015. szeptember 17-én

 

Szerző