Meghalt egy munkás - Vádat emeltek a cégvezető ellen

Vádat emelt az ügyészség egy bajai cégvezető ellen, aki felelős egy munkavállalóját ért halálos munkahelyi balesetért - tájékoztatott a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivője.

A cég végezte a szennyvízcsatorna-hálózat építését Bácsalmáson. A munkálatok során a vádlott az idén március 11-én az általa kiásott munkagödör körül nem alakított ki olyan padkát, ami megakadályozta volna a föld visszaomlását. Később a gödörben dolgozó munkavállalóra ráomlott a kiásott föld, ennek következtében a munkás megfulladt.  A kivitelezést végző cég vezetőjeként a vádlott irányította a munkálatokat, emellett a munkaárok gépi kiásását is ő végezte. A munkavédelmi előírások betartásáért a vádlott volt felelős - olvasható a közleményben.

A vizsgálat megállapította, hogy a munkálatokat irányító és részben személyesen végző cégvezető nem alakította ki a biztonságos munkavégzés feltételeit. A Bajai Járási Ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja, amely a törvény szerint 1 évtől 5 évig terjedő fogházbüntetéssel büntethető. 

A büntetlen előéletű cégvezető bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

Szerző

Ma 3 év börtönt kapott egy embercsempész

Három év letöltendő börtönbüntetésre ítélt embercsempészés bűntette miatt gyorsított eljárásban a Nagykátai Járásbíróság egy férfit, akinek négy szír "migránst" találtak az autójában, amikor Tápiószecsőn elfogták - tájékoztatott a Pest Megyei Főügyészség szóvivője.

Gyugyi Csilla elmondta, hogy a négy szír állampolgár több embercsempész közreműködésével augusztusban érkezett Magyarországra. Budapesten egy arabul beszélő férfival megállapodtak abban, hogy az fejenként 500 euróért sofőrt szerez számukra, aki Németországba viszi őket. Előlegként összesen 500 eurót adtak át a szervezőnek, ő ebből 400-at továbbított a sofőrnek, mondván: a többit majd a célnál kapja meg.

A szóvivő közlése szerint a férfi vállalta, hogy a határsértőket Németországba viszi, és augusztus 17-én el is indult velük a fővárosi Keleti pályaudvarról, de nem Ausztria felé, hanem Tápiószecső irányába. A településre érő járművet rendőrök akarták megállítani, hogy ellenőrizzék a benne ülőket, ám a sofőr elhajtott, és csak akkor állt meg, amikor a szirénázó rendőrautó utolérte.

A szír utasok nem tudták igazolni magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, ezért a sofőrt a rendőrök embercsempészés alapos gyanúja miatt őrizetbe vették, majd előzetes letartóztatásba helyezték.A Nagykátai Járási Ügyészség gyorsított eljárásban állította bíróság elé a vádlottat, megbízójának nyoma veszett. A vádlottat a Nagykátai Járásbíróság három év letöltendő börtönre ítélte és öt évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától - tette hozzá Gyugyi Csilla.

Csütörtökön szintén gyorsított eljárásban hat év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy olasz embercsempészt Budapesten.

Szerző

Szén-monoxid ölt meg egy embert Budapesten

Feltehetően szén-monoxid-mérgezésben halt meg egy férfi Budapest XXIII. kerületében pénteken - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Kisdi Máté elmondta: a tűzoltókat a Grassalkovich útra egy lakóházhoz riasztották, amelynek a pincéjéből egy halott férfit hoztak ki. A pincében egy benzinmotoros aggregátort találtak, amely miatt szén-monoxid gyűlt fel, feltehetően ez okozhatta a férfi halálát - tette hozzá.

Szerző