Előfizetés

Liza, a rókatündér további nemzetközi fesztiválokra megy

Publikálás dátuma
2015.09.18. 15:33

Ujj Mészáros Károly Liza, a rókatündér című filmjét Helsinki, Tel-Aviv, a texasi Austin, Kolozsvár, Bécs, Luxemburg, Brassó és Koppenhága filmfesztiváljain vetítik számos sikeres nemzetközi fesztiválszereplés után - közölte pénteken a Magyar Filmunió.

Ujj Mészáros Károly első mozifilmje is műsoron lesz a finn főváros nemzetközi filmünnepén a hétvégén. Az idén 28. alkalommal megrendezendő Szerelem és Anarchia című helsinki filmfesztivál Finnország elsőszámú nemzetközi seregszemléje, mely minden októberben felvonultatja a világ filmtermésének javát. Helsinkit követően több finn városban is látható lesz az idei filmválogatás. A Liza, a rókatündér szeptember végén bemutatkozik a tel-avivi Icon című összművészeti fesztiválon, majd a texasi Austin fantasztikus filmeknek szentelt seregszemléjén. 

Kolozsvárott a Filmtettfeszt, Bécsben a régió filmjeit felvonultató Let's CEE fesztivál mutatja be október elején Ujj Mészáros Károly filmjét, majd Brassóban a Drakula filmfesztivál, Luxemburgban a CinÉast és a mexikói Pueblában tartandó Morbido filmfesztivál versenyprogramjában is indul. A közlemény kitér arra is, hogy a film október közepén a Tomy Tani japán slágerénekest alakító dán főszereplő, David Sakurai hazájában is bemutatkozik: a dán filmintézet közép-európai filmeket bemutató East by Southeast elnevezésű seregszemléjén tartják a premiert Koppenhágában - a kísérőfilm Bucsi Réka animációs filmje, a Symphony no.42 lesz.

A Liza, a rókatündért korábban Portugália, Belgium, Hollandia, Spanyolország, Brazília, Amerika és Szerbia rangos filmfesztiváljain vetítették és több nemzetközi díjat is kapott. A Balsai Móni főszereplésével készült produkció a Magyar Nemzeti Filmalap 220,36 millió forintos gyártási támogatásával forgott a Filmteam produkciójában, producere Major István. Eddig több mint 120 ezren váltottak rá jegyet.

Itt A Játékkészítő új slágere

Publikálás dátuma
2015.09.18. 15:04
Fotó: Molnár Ádám
Decemberben új köntösben jelentkezik a tavalyi év szuperprodukciója, A Játékkészítő című pop-show-musical. A zenés-akciómese új dalokkal is bővül, közülük itt már hallható az első.

Régi és új szereplőkkel, egyedi látványtechnikával és újabb dalokkal kiegészülve kerül színre december végén A Játékkészítő című mese-musical. Az Orbán Tamás, Rakonczai Viktor szerzőpáros öt dallal bővíti az eddigi repertoárt, köztük itt hallható már az első, a Képzeld el és megkapod!, című A Játékkészítő „ars poeticájának” is tekinthető szerzeményt négy kiváló énekes, a Hajasbabát alakító Radics Gigi, immár a darab történetében is szerepet kapó Hien, és két újonnan csatlakozott „játékkészítő”, Vastag Csaba és Vastag Tamás adja elő.

Ars Sacra Fesztivál

Pénteken kezdődik és jövő hét vasárnapig tart az Ars Sacra Fesztivál, amely csaknem 400 ingyenes zenei, irodalmi, művészeti programmal várja vendégeit országszerte. A fesztivál keretében szombaton lesz a Nyitott templomok napja: országszerte és a határon túl összesen 112 templom nyitja meg kapuit és szervez kulturális programokat, a templom művészeti kincseit bemutató előadásokat, illetve filmvetítéseket, koncerteket.

A fesztivál szombati kiemelt programjai között szerepel Szokolay Dongó Balázs népzenész koncertje a Bakáts téri templomban, Dobozy Borbála csembalóművész és az Anima Musicae Kamarazenekar hangversenye a MOM Kulturális Központban, a Misztrál együttes koncertje a Fasori Evangélikus Templomban, valamint a Káldi-biblia kéziratos töredékei című kötet bemutatója az Esztergomi Hittudományi Főiskola Könyvtárában.

Vasárnap délután rendezik meg a budapesti Szent István-bazilikában a négy nagy történelmi egyház közös zenei áhítatát, amelyen a mind a négy egyház zenei életében központi szerepet betöltő zsoltárok hangzanak el katolikus, református, evangélikus és zsidó együttesek előadásában. Az áhítaton vendégként fellép egy anglikán kórus is, a koncert zárásaként pedig közösen énekelnek a felekezetek. A fesztivál vendége lesz Ránki Dezső Kossuth-díjas zongoraművész, aki szintén zongorista feleségével, Klukon Edittel és fiával, Ránki Fülöppel, valamint a JSB vonóskarral adja elő Johann Sebastian Bach mindkét háromzongorás versenyművét jövő hétfőn a Budapest Music Centerben.

Lackfi János szintén hétfőn a MOM Kulturális Központban tart zenés irodalmi estet Herczku Ágival és Sinha Róberttel. A Kaláka együttes Kányádi Sándor-estjével lép fel a fesztiválon jövő csütörtökön a Klebelsberg Kultúrkúriában. A fesztivál záróeseménye Bogányi Gergely koncertje lesz a budapesti Avilai Nagy Szent Teréz-templomban.