Éjfélkor sem állt meg a menet - 400 migráns gyalogolt Magyarországra

Migránsok újabb csoportja érkezett a barcsi Dráva-hídon át Magyarországra Horvátországból. A köztévé tudósítója arról számolt be, hogy mintegy 400 ember éjfél körül gyalog jött át a határon, és hajnalban újabb csoport érkezése várható.

A migránsokat a Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai várják, akiktől ételt, italt és meleg ruhát is kapnak. Ezután gyalog teszik meg az utat a Dráva partján a barcsi vasútállomáig.

Az első csoport vasárnap este érkezett meg. Az M1 tudósítójának információja szerint Horvátországból négy óránként indítják útnak a migránsokat, így hétfőn hajnali négy óra körül újabb csoport várható.

Szerző

Lezártak egy határátkelőt a menekültek

A javarészt Közel-Keletről érkező menekültek teljesen lezárták a Bregana határátkelőt Horvátország és Szlovénia között, akadályozzák az autók áthaladását, és emiatt végeláthatatlan kocsisor alakult ki a határnál - jelentették hétfőre virradóra horvát lapok internetes felületükön.

Több újság is azt írta, hogy vasárnap késő éjszaka mintegy 300 menekült zárta le a Zágrábot Ljubljanával összekötő autópályán lévő Bregana határátkelőt a horvát oldalon, és követelik, hogy engedjék át őket a túloldalra. Egyesek közülük leültek, mások lefeküdtek az úton, és senkinek sem engedik az átkelést a határon. A határátkelőn emiatt összeomlott a közlekedés, a Vecernji List című napilap szerint több kilométeres kocsisor alakult ki. 

A migránsok előtt élő pajzsot alkotott mintegy 60 rohamrendőr. Rendőrkutyákkal érkeztek oda. Helyszíni jelentések szerint helikopterek köröznek a határátkelő felett, és reflektoraikkal pásztázzák a környéket. Egyes értesülések szerint a határátkelőhöz érkeztek olyan szlovén aktivisták, akik helyeslik a migránsok áthaladását Szlovénián keresztül, és arra buzdították a menekülteket, hogy zárják le a határt, ezzel gyakoroljanak nyomást a szlovén rendőrségre, amely nem engedi be őket az országba. A menekültek fogadkoznak, hogy addig tartják lezárva a határátkelőt, amíg át nem engedik őket Horvátországból Szlovéniába.

Szerző

"Ez itt az én hazám..." - Nem szűnik az áradat

Publikálás dátuma
2015.09.21. 08:29
Fotó: MTI/Varga György
Fotó: MTI/Varga György

Fotó: MTI/Varga György

Ha nem jöhetnek Szerbiából, hát jönnek másfelől. Több ezer menekült érkezett a hétvégén Magyarországra. Közülük sokat vonattal szállították Szentgotthárdra. A Horvátországból érkezőkre megerősített rendőri jelenléttel ügyeltek. Már csak azért is, hogy az ideiglenes gyűjtőpontokra kísérhessék őket. Sokan azonban ebből nem kérnek, hanem azonnal, gyalogosan elindulnak Ausztria felé. Európa 2015 őszén...

Szerző