Lezárták a legfontosabb szerb-horvát határátkelőt

Vasárnap éjféltől Zágráb lezárta a Szerbia és Horvátország közötti legforgalmasabb határátkelőhelyet a bejövő teherforgalom előtt - számolt be a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) hétfőn.

A Belgrádot Zágrábbal összekötő E70-es úton fekvő, Batrovci-Bajakovo átkelőnél Szerbia irányából már körülbelül 10 kilométeres sorban állnak a kamionok - nyilatkozta az RTS-nek a határőrség egyik képviselője. A két nyugat-balkáni országot nyolc átkelőhely köti össze, hetet már korábban lezártak a migránsáradat miatt, és a teljes forgalmat a Batrovci-Bajakovo átkelőhöz irányították.  

Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter az RTS reggeli híradójában kifejtette: "inkorrekt lépésnek" tartja a határzárat, amely nem használ a jószomszédi kapcsolatoknak. Hozzátette, hogy egyelőre nem tárgyalt horvát kollégáival a lépésről, a határt ugyanis éjszaka zárták le, így nem volt erre módja.

Véleménye szerint Horvátország nem tudja kezelni a migránshelyzetet, de reményét fejezte ki, hogy Zágráb fogékony lesz a probléma orvoslására, mert Magyarországgal is gyorsan meg lehetett találni a megoldást. Hozzátette: nem tartja lehetségesnek, hogy a migránsokat Szerbiába küldjék vissza, az ország biztosíthatja a megfelelő tranzitot, de a migránsok tartós elszállásolását nem - szögezte le a szerb belügyminiszter.

Szerző

Rogán cáfol: nincs Lázár-Rogán vita

Publikálás dátuma
2015.09.21. 11:45
FOTÓ: Népszava
A Tv2 Mokka című műsorában cáfolta hétfőn Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke, hogy vitában állna Lázár Jánossal, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel.

A "sajtóhisztériát" néhány sajtómunkatárs mellett a bürokraták keltik, én nem úgy ismerem Lázár Jánost, mint aki hisztérikus alkat lenne - fogalmazott. Rogán Antal jelezte, évek óta jó munkát végeznek egymás mellett, jól bevált és működőképes munkakapcsolat van közöttük, és ez így is marad. Rogán Antal október 1-jétől tölti be a politikai kabinetfőnöki posztot Orbán Viktor miniszterelnök mellett.

Szerző

Kiderült: Lázár marad, Rogán külön folytatja

Publikálás dátuma
2015.09.21. 11:10
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Úgy tudjuk, hogy a miniszterelnök és a kancelláriaminiszter ma már többször beszélt egymással, de csak kora este született döntés az Orbán-Lázár-Rogán egyeztetésen.

Forrásaink szerint marad a posztján Lázár János, azonban a megállapodás szerint nem a kancelláriaminiszter kötelékében folytatja tovább kabinetfőnökként a frissen kinevezett Rogán Antal, külön "portfóliót" kap, vagyis Lázárnak nem kell felelnie a volt frakcióvezető tevékenységéért. 

Lázár János: nem vagyok "lemondós típus"

Ezt nyilatkozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn újságíróknak a Parlament épületében azzal kapcsolatban, betölti-e a posztját azt követően is, hogy Rogán Antal a Fidesz leköszönő frakcióvezetője Orbán Viktor miniszterelnök politikai kabinetfőnöke lesz. 

Mint mondta, az ezzel kapcsolatos megbeszéléseken világossá tette, mást nem szeretne, csak azt, hogy ha változnak a személyi feltételek, akkor a felelősségi viszonyok tiszták legyenek. Kijelentette: Rogán Antal tudására, felkészültségére a miniszterelnöknek szüksége van. "Ez nem egy választható kategória", a döntéssel egyetért, és maximálisan támogatja a miniszterelnököt - fűzte hozzá. 

A kormányfő ehhez meg tudja teremteni azokat a munkafeltételeket, amely számára és Rogán Antal számára is ideális a munkavégzéshez - folytatta. Olyan megoldás született, amely mindkét félnek megfelelő lesz - jelentette ki.

Kérdésre megjegyezte: Rogán Antallal - akit munkatársának nevezett - együtt fog dolgozni, de nem lesz a beosztottja. 

"Sikeres páros lesz" - jegyezte meg.

Rogán: nincs Lázár-Rogán vita

A Tv2 Mokka című műsorában cáfolta hétfőn Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke, hogy vitában állna Lázár Jánossal, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel. A "sajtóhisztériát" néhány sajtómunkatárs mellett a bürokraták keltik, én nem úgy ismerem Lázár Jánost, mint aki hisztérikus alkat lenne - fogalmazott. Rogán Antal jelezte, évek óta jó munkát végeznek egymás mellett, jól bevált és működőképes munkakapcsolat van közöttük, és ez így is marad. 

Korábban írtuk: Lázár János még nem döntötte el, marad-e posztján. A Miniszterelnökség vezetőjével Orbán Viktor hétfőn közli, milyen kompetenciát szán Rogán Antalnak, hogy ez a munkamegosztás működik-e, majd ezt követően derül ki. A miniszterelnök a Fidesz képviselőcsoportját már tájékoztatta arról, hogy Rogán október 1-től politikai kabinetfőnökként dolgozik mellette. A Miniszterelnökség vezetője, bár napi kapcsolatban van a kormányfővel, még nem tudja, melyiküknek milyen feladatot szán Orbán, ahogyan azt sem, hogyan fog ez működni. Lázár János ezeket lapunk kérdésére válaszolva mondta el a múlt heti Kormányinfón.

Rogán szerdán maga jelentette be új pozícióját, akár Kósa Lajos azt, hogy ő követi Rogánt a frakció élén, ami a korábbi gyakorlathoz képest szokatlan. A Miniszterelnökség vezetője csütörtöki tájékoztatóján a személyét, jövőjét illető kérdésekre először annyit mondott, "minden politikai szappanopera fontos, de a menekültkérdés a legfontosabb". Azután elárulta, Orbán a velencei frakcióülésen jelentette be, hogy szüksége van a kormányzati munkában Rogánra. Lázár pedig közölte, "minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy Rogán Antal sikeres legyen". Sejtelmesen hozzátette, "ha megkérdezi a véleményemet a miniszterelnök, azt tudom mondani, amit tőle tanultam: a végrehajtó hatalomhoz felelősségnek is kell társulnia".

Forrásaink szerint Lázár hétfőn dönti el, hogy posztján marad, vagy távozik. Fideszes körökben arról beszélnek, bár a miniszter olykor még Orbánnak is ellentmond, a Miniszterelnökséget kevesen képesek nála megfelelőbben megfelelőbben irányítani és ezt a kormányfő tudja. Ennek ellenére rendre igyekszik megregulázni Lázárt. Rogánt pedig azért emelte magához, mert számára a volt frakcióvezetőt könnyű kézben tartani. 

Szerző
Frissítve: 2015.09.21. 20:40