Itt a következő menekülthullám - Újabb 30 milliárd válságkezelésre

Publikálás dátuma
2015.09.21. 12:20
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Ismét ezrek özönlöttek Magyarországra a horvát határon át vasárnap éjszaka. Hajnalban pedig 1000 ember is érkezhetett a Dráva-hídon át. Zákányból vonatokkal szállították a pályaudvaron ragadt migránsokat a regisztrációs pontokra, így a sok beteg, lázas gyermeknek nem kellett a szabad ég alatt aludnia. Délután újabb ezerötszáz embert vittek el Zákányból. Újabb menekültcsoport érkezett Beremendre. Vasárnap éjféltől a bejövő teherforgalom előtt Zágráb lezárta a Szerbia és Horvátország közötti legforgalmasabb határátkelőhelyet. Orbán: "Akit lerohannak, az nem tud befogadni" - nyitotta meg a kormányfő a Parlament mai ülésnapját. Benkő Tibor: a honvédség felkészült. Módosítják a költségvetést. A képre kattintva galéria nyílik!

Újabb megyékben épülhet határzár

A kormány ideiglenes biztonsági határzár létesítésének előkészítését és megépítését rendelte el a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetésével érintett megyéknek Magyarország schengeni határával azonos külső határán. A Magyar Közlöny hétfői számában megjelent, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelése érdekében szükséges további intézkedésekről szóló kormányrendelet szerint az intézkedés célja a zöldhatár átjárhatóságának megszüntetése.


Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet hat megyére hirdetett ki a kormány: kedden Bács-Kiskunra, Csongrádra, majd pénteken Baranya, Somogy, Zala és Vas megye területére. Vas megyének nincs külső schengeni határa, mert Szlovénia is tagja a közös uniós határőrizeti rendszernek.

10 busznyi menekült érkezett Barcsra

5-800 főre becsüli az M1 tudósítója az este 8 óra körül befutott migránsok számát. Őket a magyar rendőrök kísérték a hídról az ideiglenes pihenőhelyhez, ahol segélyszervezetektől ital, élelmet, ruhát, takarót kaptak. Rövid pihenő után a rendőrök tovább kísérik őket Dráva-partján lévő sétányon a körülbelül fél kilométerre lévő vasútállomásra, ahol már bent áll egy szerelvény, ami a felszállást követően azonnal elindul. A tudósító információi szerint ma éjjel még további 500-600 migráns érkezésére számítanak a somogyi városban. 

Módosítják a büdzsét -  plusz 30 milliárd a migránsválság kezelésére

Adorján Richárd, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára elmondta: a módosítás során a rendkívüli kormányzati kiadások költségvetési soron lévő összeget 60 milliárd forinttal, 160 milliárd forintra emelik. Hozzátette: lesz egy 1 milliárd forintos módosítás is a migránsválság kezelésére, ez az összeg gyakorlatilag "vésztartalék" lesz. 

Nem vesznek ujjlenyomatot a horvát hatóságok

Azokat, akik nem rendelkeznek személyes okmányokkal, lefotózzák, akiknek van valamilyen igazolványuk, átírják a nevét egy papírra, majd aláíratják velük. A hatóságok azt mondják a migránsoknak, hogy ezzel a papírral elhagyhatják az országot.
A körülmények rendezettek a sátortáborban, amely azonban nem közelíthető meg a magas szögesdrótkerítés miatt. Az újságírókat nem engedik be a tábor területére.

Újabb menekültcsoport érkezett Beremendre

A Horvátország felől 5-8 busszal érkező bevándorlókat a magyar határőrizeti szervek átszállítják, a magyarbólyi vasútállomásra utaztatják, majd, onnan vonattal viszik tovább.

MTI Fotó: Varga György

MTI Fotó: Varga György

Ezerötszáz embert vittek el Zákányból

Az MTI értesülése szerint a 14 kocsiból álló szerelvény 16 óra után elhagyta a zákányi pályaudvart. Hétfőn ez volt a harmadik Zákányból elinduló, migránsokat szállító szerelvény.

Zalában is épül drótakadály a horvát határon

Ezt az indokolja, hogy a horvát kormány közlése szerint életbe léptethetik a "C-tervet", ami azzal jár, hogy az illegális bevándorlókat már nem a határátkelőkre szállítva, hanem a zöldhatáron keresztül is útnak indíthatják Magyarország felé. Letenyén - ahol vasárnap reggeltől hétfő délutánig alig néhány illegális bevándorló érkezett Horvátország felől - most már helikopterrel és honvédségi drónnal a levegőből is felügyelik a horvát határszakaszt.

Szijjártó nekiment Pontának

Victor Ponta a többi között azt mondta: Magyarországnak a menekültkérdésben tanúsított magatartása Európa-ellenes és szégyen Európa számára. Szijjártó Péter közleményében kiemelte: Az ország nehéz helyzetét éppen az okozza, hogy két másik EU-tagállam "szándékosan és demonstratívan" megsérti az uniós szabályokat: Görögország "nem tudja megvédeni határait", Horvátország pedig "regisztráció nélkül ezresével hordja be a bevándorlókat Magyarországra". Európa szégyenének nevezte, hogy egy bűnvádi eljárás alá vont miniszterelnök "folyamatosan, hazug módon rágalmaz egy szomszédos országot".

Benkő Tibor: a honvédség felkészült

Az elmúlt hetekben a Magyar Honvédség az ideiglenes biztonsági határzár építése mellett a Határozott fellépés 2015 elnevezésű gyakorlat keretében intenzív felkészülést folytatott annak érdekében, hogy aktívan vegyen részt a tömeges bevándorlásból adódó válsághelyzet felszámolásában - mondta a vezérkari főnök. 

Mivel Szerbiával kétoldalú megállapodás is van, amely szigorúbb a bécsi egyezménynél, Belgrád és Budapest között megtörtént az egyeztetés a gyakorlat menetéről - tette hozzá. Több mint húsz különböző helyszínen, több mint 570 haditechnikai eszközzel hajtották végre feladataikat. A gyakorlat végrehajtásába több mint 4300 katonát vontak be.

A mindennapi katonai feladatok ellátására a napokban mintegy ötszáz önkéntes tartalékos katonát hívtak be. A részleges behívást a vezérkari főnök úgy jellemezte, hogy az egyáltalán nem rendkívüli eset. A vezérezredes leszögezte: "semmiféle összeírás, mozgósítás nincs", nem tervezik a sorkatonai szolgálat visszaállítását. Békeidőszak van, olyan válsághelyzettel, amelyet kezelni kell - tette hozzá.

Fotó: Tóth Gergő

Fotó: Tóth Gergő

Orbán: "Akit lerohannak, az nem tud befogadni"

A miniszterelnök kezdte az Országgyűlés mai ülésnapját. A kormányfő arról beszélt, miért állunk vitában az Európai Unióval, és mi vár ránk a következő hónapokban. Szerinte a menekültek ránk törik az ajtót, ezért az országot és Európát meg kell védeni, erről döntöttek a magyar emberek is. Úgy tudjuk, Orbán nyitóbeszéde azért kezdődött legalább 25 perccel később, mert Lázár beszélt a miniszterelnökkel. A találkozó részleteiről egyelőre nem lehet tudni, de minden bizonnyal a miniszter távozása vagy maradása volt a fő téma.

A kormányfő szerint Európa képtelen arra, hogy bevándorlók százezreit egy egyszerű regisztrációra rábírja. Nem tudunk mindenkinek munkát adni, és nem is biztos, hogy mindenki dolgozni akar - mondta a kormányfő, aki szerint Európában menekültnek tekintik azt is, aki valójában illegális gazdasági bevándorló, ezért veszélyben vagyunk. "Akit lerohannak, az nem tud befogadni" - emelte ki a kormányfő.

Mind a 28 uniós tagállamnak ki kell vennie a részét a déli határok védelméből. A menekülttáborokat az unión kívül kell létrehozni, segíteni kell azoknak az országoknak, amelyek már eddig is több millió háborús menekültet helyeztek biztonságba - hangsúlyozta Orbán.  Mivel Európa nem tudja megvédeni saját külső határait, újabb és újabb belső határok záródnak le - hívta fel a figyelmet. Bővebben itt!

5 ezer migráns lépett be Szerbiába Macedóniából

A becslések szerint a hétfőn délelőtt tíz óráig körülbelül ötezer közel-keleti migráns érkezett Szerbiába Macedóniából - számolt be a Vöröskereszt legfrissebb migrációs adatairól a szerbiai közszolgálati televízió (RTS). A Szerbiába belépő migránsokat a szerb-macedón határ melletti Presevóból továbbra is a leginkább a szerb-horvát határon fekvő Sidre viszik. A horvát hatóságok ott lezárták ugyan a határt, a migránsok azonban a zöldhatáron, a termőföldeken keresztül jutnak át Horvátországba.

Menekülthullám érkezett Zákányba

MTI Fotó: Balogh Zoltán

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Migránsok újabb, több mint ezerfős csoportja érkezett a gyékényesi határátkelőn át a Somogy megyei Zákányba, a határhoz vonattal hozták őket. Délután egy újabb csoport várható. Jankó Szabolcs (Fidesz-KDNP), Zákány polgármestere azt mondta, hogy a migránsokat a horvát határtól kisebb csoportokban, gyalogosan kísérik rendőrök a vasútállomásra, ahol ugyancsak rendőrök sorfala mellett azonnal felszállítják őket a rájuk várakozó, legalább 14-16 vasúti kocsiból álló szerelvényre. 

A migránsok többsége fiatal felnőtt férfi, de sok kisgyermek is van a határról mintegy százfős csoportokban érkezők között - mondta a polgármester. Jankó Szabolcs hangsúlyozta: a faluban nyugalom van, az állomáshoz közeli iskolában és az óvodában is a megszokott rend szerint folyik a munka. 

Lezárták a legfontosabb szerb-horvát határátkelőt

"Inkorrekt lépés" a határzár
Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter az RTS reggeli híradójában kifejtette: "inkorrekt lépésnek" tartja a határzárat, amely nem használ a jószomszédi kapcsolatoknak. Hozzátette, hogy egyelőre nem tárgyalt horvát kollégáival a lépésről, a határt ugyanis éjszaka zárták le, így nem volt erre módja.
Véleménye szerint Horvátország nem tudja kezelni a migránshelyzetet, de reményét fejezte ki, hogy Zágráb fogékony lesz a probléma orvoslására, mert Magyarországgal is gyorsan meg lehetett találni a megoldást.

Vasárnap éjféltől Zágráb lezárta a Szerbia és Horvátország közötti legforgalmasabb határátkelőhelyet a bejövő teherforgalom előtt - számolt be a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) hétfőn. A Belgrádot Zágrábbal összekötő E70-es úton fekvő, Batrovci-Bajakovo átkelőnél Szerbia irányából már körülbelül 10 kilométeres sorban állnak a kamionok - nyilatkozta korábban az RTS-nek a határőrség egyik képviselője. A két nyugat-balkáni országot nyolc átkelőhely köti össze, hetet már korábban lezártak a migránsáradat miatt, és a teljes forgalmat a Batrovci-Bajakovo átkelőhöz irányították.  

Ezren jöhettek hajnalban

Hajnalban újabb csoport migráns érkezett a barcsi Dráva-hídon át Magyarországra - számolt be a köztévé tudósítója. A migránsokat az éjszaka folyamán négyóránként szállították Horvátországból a határra buszokkal, összesen 800-1000 ember érkezett. A rendőrök a barcsi vasútállomásra kísérték, majd vonatra szállították őket. A 15 kocsiból álló szerelvény nyolc órakor indult Hegyeshalomra.

Beteg gyerekek ragadtak a pályaudvaron

MTI Fotó: Máthé Zoltán

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Hétfő hajnalban a zákányi pályaudvaron rekedt 500 migránst is el tudták szállítani vonattal, akik között beteg, lázas gyerekek is voltak, őket az állomáson látták el. 

Éjfélkor sem álltak meg

Migránsok újabb csoportja érkezett a barcsi Dráva-hídon át Magyarországra Horvátországból. Mintegy 400 ember éjfél körül gyalog jött át a határon, akiket a Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai vártak. Tőlük ételt, italt és meleg ruhát is kaptak, ezután gyalog tették meg az utat a Dráva partján a barcsi vasútállomásig.

19 ezer határsértőt fogtak a hétvégén

Országszerte 18 757 határsértőt fogtak el a rendőrök tiltott határátlépés miatt péntektől vasárnapig - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata hétfőn. A rendőrség honlapján olvasható tájékoztatás szerint a magyar-szerb határszakaszon 950 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek. Az utóbbi 72 órában 11 emberrel szemben közokirat-hamisítás, további három emberrel szemben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.

45 eljárás a határzár tiltott átlépése miatt

Letenye. MTI Fotó: Varga György

Letenye. MTI Fotó: Varga György

A Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője közölte, a huszonnégy afgán, nyolc pakisztáni, négy-négy kongói és szír, két albán, valamint egy-egy iráni, bangladesi és algériai vádlott közül tizenöten a kerítésen átmászva vagy alatta átbújva, harmincan a korábban megrongált határzáron keletkezett réseken jutottak be Magyarország területére. A vádlottak közül harminchatan Mórahalom, öten Ásotthalom, négyen Kelebia térségében lépték át illegálisan a határt.

A jogszabályváltozások keddi életbelépése óta az ügyészség 116 vádlott bűnösségének megállapítását indítványozta határzár tiltott átlépésének bűntette miatt. Emellett tizenegy gyanúsított előzetes letartóztatásának vagy házi őrizetének elrendelését is kérte a röszkei határátkelőhelynél történt tömegzavargással összefüggésben. Az eddig megszületett ítéletekben a bíróság valamennyi alkalommal az ügyészi indítvánnyal megegyező döntést hozott, a vádlottak egy vagy két évre történő kiutasításáról rendelkezve. Az ítéletek két esetet leszámítva jogerőre emelkedtek - tudatta a csoportvezető ügyész.

Menekültek zártak le egy határátkelőt

MTI Fotó: Balogh Zoltán

MTI Fotó: Balogh Zoltán

A javarészt Közel-Keletről érkező menekültek teljesen lezárták a Bregana határátkelőt Horvátország és Szlovénia között, akadályozzák az autók áthaladását, emiatt végeláthatatlan kocsisor alakult ki a határnál - jelentették hétfőre virradóra horvát lapok internetes felületükön. Egyesek leültek, mások lefeküdtek az úton, és senkinek sem engedik az átkelést a határon. A migránsok előtt élő pajzsot alkotott mintegy 60 rohamrendőr. Rendőrkutyákkal érkeztek oda. Helyszíni jelentések szerint helikopterek köröztek a határátkelő felett, és reflektoraikkal pásztázzák a környéket.

Buzdítják a migránsokat

Egyes értesülések szerint a határátkelőhöz érkeztek olyan szlovén aktivisták, akik helyeslik a migránsok áthaladását Szlovénián keresztül, és arra buzdították a menekülteket, hogy zárják le a határt, ezzel gyakoroljanak nyomást a szlovén rendőrségre, amely nem engedi be őket az országba. A menekültek fogadkoznak, hogy addig tartják lezárva a határátkelőt, amíg át nem engedik őket Horvátországból Szlovéniába.

Orbán milliárdokat ajánlhat fel Brüsszelben

Elkészült a magyar javaslat a szerdai EU-csúcsra, ami nagyon hasonlít a britek és David Cameron álláspontjához - írja a Népszabadság. A lap szerint Orbán a kontrollált menekültbefogadási mechanizmust képviseli. A kormányfő azt szeretné, ha nem Európában, hanem még a háborús övezet közvetlen szomszédságában nyújtanák be menedék iránti kérvényüket az emberek. A másik magyar alapelv az, hogy csak kríziszónákból, háborús országokból fogadjon be menekülteket az unió, tehát a konfliktust ott kezeljék, ahol létrejött. 

Orbán egy EU-s pénzalap létrehozását szorgalmazza, ebbe Magyarország hajlandó lenne felajánlani éves költségvetése egy százalékát, amennyiben a másik 27 tagállam is csatlakozna. A lap szerint amennyiben a lehetséges felajánlás a kiadások egy százalékát jelenti, úgy 163 milliárd forintról beszélhetünk, a költségvetési főösszeggel számolva már 330 milliárdról.

Szerző
Frissítve: 2015.09.22. 01:14

Tízezrek tüntettek a családokért

Többek között a művi terhességmegszakítás ellen szerveztek menetet a pozsonyi fővároson keresztül. A felvonulás útvonala mentén lezárták vagy korlátozták a forgalmat és a tömegközlekedést is Pozsony belvárosában – írta a bumm.sk. Óriási tömeg gyűlt össze, a szervezők szerint hetvenezren is lehettek.

Ez már a második alkalom, hogy megrendezik a "Nemzeti Élet Menete" nevű felvonulást. A rendezvény során vasárnap délután ún. pro-life szentmiséket celebrálnak.

A résztvevők annak adtak hangot, hogy csak a férfi és a nő alkotta közösséget fogadják el családnak.

A Sme tudósítása szerint a szónokok többek közt a család fontosságát hangsúlyozták, de az veszélyben lévő fiatal anyák menedékotthonairól is szó esett.

Az egyik szónok, Andreas Laun salzburgi püspök azonban a "genderideológiát" kárhoztatta. Szerinte ugyanis Ferenc pápa démoninak tartja ezt az "ideológiát".

Szerző

Tízezrek tüntettek a családokért

Többek között a művi terhességmegszakítás ellen szerveztek menetet a pozsonyi fővároson keresztül. A felvonulás útvonala mentén lezárták vagy korlátozták a forgalmat és a tömegközlekedést is Pozsony belvárosában – írta a bumm.sk. Óriási tömeg gyűlt össze, a szervezők szerint hetvenezren is lehettek.

Ez már a második alkalom, hogy megrendezik a "Nemzeti Élet Menete" nevű felvonulást. A rendezvény során vasárnap délután ún. pro-life szentmiséket celebrálnak.

A résztvevők annak adtak hangot, hogy csak a férfi és a nő alkotta közösséget fogadják el családnak.

A Sme tudósítása szerint a szónokok többek közt a család fontosságát hangsúlyozták, de az veszélyben lévő fiatal anyák menedékotthonairól is szó esett.

Az egyik szónok, Andreas Laun salzburgi püspök azonban a "genderideológiát" kárhoztatta. Szerinte ugyanis Ferenc pápa démoninak tartja ezt az "ideológiát".

Szerző