Műkéz 3D technikával nyomtatva

Publikálás dátuma
2015.09.23. 07:17
OTÓ: MTI/MOHAI BALÁZS
Hat végtaghiánnyal született gyerek kapott 3D-nyomtatott műkezet a budapesti Design Terminálban, az e-Nable Magyarország önkénteseitől.

A protéziseket a szervezet ingyen adja, de a 3D-nyomtatási technológiával egyébként sem kerülnek sokba. A kéz mellé megkapták a 3D-nyomtatáshoz szükséges fájlokat is, így ha egy alkatrészt cserélni kell, maguk is kinyomtathatják. Az e-Nable nevű non-profit szervezet 2013-ban alakult az Egyesült Államokban. Alapítói célja az volt, hogy a végtaghiányos gyerekek számára olcsó, évente cserélhető művégtagokat gyártsanak. Az Egyesült Államokban a végtaghiányos emberek nagy része gyerekként egyáltalán nem használ művégtagot, ugyanis az ottani egészségbiztosítók nagy része egy ember számára csak egyetlen művégtagot fedez. A növésben lévő gyerekeknek azonban évente új protézist kellene venni.

Szerző

Döbbenetes: Az óceánok élővilágának felét kipusztítottuk

Publikálás dátuma
2015.09.17. 16:12
Illusztráció: Thinkstock
A túlhalászat, a környezetszennyezés, a tengervíz savasodása és a globális felmelegedés olyan „halálos elegyet” képezett, amely komolyan veszélyezteti az ökoszisztémát. A klímaváltozás máris hatással van az olyan élőhelyekre, mint a korallzátonyok. 

Ha ez a folyamat tovább folytatódik, 2050-re valamennyi élő korallzátony elpusztulhat. Az óceánok termelik bolygónk oxigénkészletének felét, és ők szívják fel a fosszilis üzemanyagok elégetésekor keletkező széndioxid jelentős részét is. Nélkülük nem lenne földi élet – éppen ezért olyan megrázók a World Wide Fund for Nature idei Living Blue Planet című jelentésének megállapításai, amelyek szerint 1970 óta a tengerek élővilágának 49 százaléka kipusztult – írja a 24.hu.

Világszerte hárommilliárd ember fő proteinforrása a hal, és csaknem 850 millióan húznak hasznot a korallzátonyokból. A kutatók szerint ma még visszafordítható lenne az óceánok élővilágának pusztulása. Például azzal, ha az emberek úgy döntenek, hogy ezentúl csak fenntartható forrásból származó halat vásárolnak. A biológusok szerint a földtörténet hatodik nagy kihalási hullámának közepén vagyunk. A tömeges fajpusztuláshoz nagyban hozzájárult a nagyvállalatok kapzsisága, a fogyasztók nemtörődömsége és a kormányok önteltsége is.

Szerző
Frissítve: 2015.09.17. 18:42

Szuperhold - Teljes holdfogyatkozás várható szeptemberben

Publikálás dátuma
2015.09.15. 16:07
Illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
Több mint 30 év után szuperholddal "egybekötött" teljes holdfogyatkozás figyelhető meg szeptember 28-án hajnalban.

Szuperholdról akkor beszélhetünk, amikor égi kísérőnk ellipszis alakú pályáján haladva teliholdkor perigeumba kerül, azaz ekkor ér a Földhöz legközelebb. Ilyenkor csaknem 50 ezer kilométerrel kisebb távolság választja el bolygónktól, mint apogeumkor, azaz a Hold pályájának a Földtől legtávolibb csücskén.

A közelségnek köszönhetően az égitest az apogeumkor megfigyelhető teliholdhoz képest 14 százalékkal nagyobbnak tűnik és 30 százalékkal fényesebben ragyog az égbolton - olvasható a NASA honlapján.

"A valóságban semmi fizikai különbség nincs a teliholdak között, csupán szeptember végén egy kissé nagyobbnak és fényesebbnek fog tűnni" - magyarázta  Noah Petro, a NASA Goddard Űrközpontjának munkatársa. Mint az amerikai Holdkutató (Lunar Reconnaissance Orbiter) projekt helyettes vezetője rámutatott, sokkal nagyobb szenzáció, hogy a szuperhold egy holdfogyatkozással esik egybe, amikor égi kísérőnket több mint egy órára "elnyeli" a Föld árnyéka.

Mint a NASA szakértője kifejtette, az "egyszerű" holdfogyatkozások meglehetősen gyakoriak, hiszen évente átlagosan kétszer fordulnak elő, a 21. században pedig 228 alkalommal vetül bolygónk árnyéka az égitestre. A szuperhold és a holdfogyatkozás egybeesése viszont rendkívül ritka jelenség: legutóbb 1982-ben történt ilyen, a következőre 18 évet, 2033-ig kell várni.

Mint a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján, valamint az eumet.hu hírportálon olvasható, a teljes holdfogyatkozás Európa egész területén, így Magyarországon is megfigyelhető lesz, emellett az égi "színjátékot" élvezhetik Afrikában, Észak- és Dél-Amerikában, valamint a Közel-Keleten is.

A félárnyék közép-európai idő szerint hajnali 2:11-kor érinti a Holdat, de jelenléte csak fél órával később válik láthatóvá. A Hold 3:07-kor kezd belépni az árnyékba, és 4:11:10-kor tűnik el teljesen benne, a fogyatkozás maximuma 4:47-kor lesz. Égi kísérőnk 5:23-kor kezd kilépni a Föld árnyékából, amely bő egy óra alatt vonul le a Hold felszínéről, 6:27-kor hagyja el azt teljesen. A félárnyék halvány szürkés jelenléte azonban még fél órán át észlelhető lesz a Hold korongján. A teljes holdfogyatkozás 1 óra 11 perc 55 másodpercig tart, a totalitást megelőző, valamint az azt követő részleges holdfogyatkozással a jelenség időtartama 3 óra 20 perc. A következő, Magyarország területéről is megfigyelhető teljes holdfogyatkozásra 2018. július 27-ig kell várni.

Szerző