Előfizetés

VW-botrány - Berlin és Brüsszel is tudott manipulációról

A német kormány és az Európai Bizottság is régóta tudja, hogy az autógyártók rendelkeznek a károsanyag-kibocsátás manipulációjára szolgáló technológiával, és alkalmazzák is azt - írta kedden online kiadásában a Die Welt.

A német lap szerint a közlekedési minisztérium az ellenzéki Zöldek parlamenti (Bundestag) frakciójának írásbeli kérdésére adott, július 28-i keltezésű válaszában azt írta: egyetértenek az Európai Bizottsággal abban, hogy még nem sikerült teljes mértékben megvalósítani a károsanyag-kibocsátási értékek manipulációjára szolgáló berendezések alkalmazásának kiküszöbölését célzó koncepciót. Ez magyarul azt jelenti, a tárca előtt ismert, hogy létezik a szakmában ciklusfelismerőnek nevezett technológia, amelynek segítségével csökkenthető a kocsik károsanyag-kibocsátása a környezetvédelmi teszteken, és az autógyártók élnek is ezzel a lehetőséggel.

A minisztérium válaszában az is olvasható, hogy a kormány támogatja az uniós előírások rendszerének továbbfejlesztését, különösen azokat a szabályalkotási törekvéseket, amelyek a gépjárművek "tényleges kibocsátásának" további csökkentésére irányulnak. Ez pedig azt jelenti: a kormány pontosan tudja, hogy eddig nem sikerült megoldást találni a manipuláció felismerésére, és arra, hogy a gyártók ne csaljanak.

A Zöldek írásbeli kérdése nem meghatározott cégre vagy motortípusra vonatkozott, hanem az autóiparral összefüggésben felmerült több különböző problémára, köztük arra a technológiára, amelynek révén automatikusan csökken egy kocsi károsanyag-kibocsátása a vizsgálatokon.

A Volkswagen ellen éppen egy ilyen eljárás alkalmazása miatt indult eljárás az Egyesült Államokban. A környezetvédelmi hatóság (EPA) azzal vádolta meg a legnagyobb európai autógyártó vállalatot, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járműbe, amelynek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai előírások. Ezek a típusok közúton a megengedettet akár 40-szer meghaladó mértékben bocsátanak ki nitrogén oxidokat.

Az amerikai tisztalevegő-törvény értelmében az előírásokat megsértő gyártó gépkocsinként 37 500 dollár büntetéssel is sújtható, így a Volkswagenre kiszabható bírság elérheti a 18 milliárd dollárt.

Kapcsolódó
Marad tisztségében a VW-igazgatótanács elnöke

Szír menekülteket fogadott be Nagy-Britannia

Megérkezett Nagy-Britanniába a brit kormány által befogadott szíriai menekültek első csoportja - közölte kedd este a brit belügyminisztérium.

A tárca nem részletezte, hogy pontosan hány menekült érkezett, és azt sem, hogy hol helyezték el őket. A belügyminisztérium szerint a befogadott szíriaiak elszállásolásban, egészségügyi ellátásban és oktatásban részesülnek, és érkezésük után azonnal munkát is vállalhatnak.

David Cameron brit miniszterelnök két hete jelentette be a londoni alsóházban, hogy Nagy-Britannia a jelenlegi parlamenti ciklus végéig, vagyis 2020 májusáig húszezer szíriai menekültet telepít át Nagy-Britanniába. London ugyanakkor nem vesz részt az Európai Unió területén tartózkodó menekültek közös elosztását célzó uniós programban, hanem közvetlenül a Szíriával szomszédos országokban, Törökországban, Jordániában és Libanonban működő ENSZ-menekülttáborokból telepít Nagy-Britanniába menekülteket, más EU-tagállamokból nem. Cameron szerint ennek az a célja, hogy a befogadott menekülők közvetlen, biztonságos úton jussanak el Nagy-Britanniába, és ne kelljen segítség nélkül vállalkozniuk az Európába vezető veszélyes utazásra.

A brit kormányfő a programot ismertetve kiemelte: London az ENSZ menekültügyi főbiztosságának eljárásrendjét alkalmazva választja ki az áttelepítendő menekülteket. A kiválasztási eljárás során előnyben részesülnek a maradandó háborús sérülést szenvedett gyermekek, kínvallatáson átesett férfiak, és olyan nők, akiket szexuális erőszak ért.
A befogadott menekülteknek érkezésük után a brit kormány öt évre szóló, úgynevezett humanitárius védelmi státust nyújtó vízumot állít ki.
A brit szabályok szerint az ilyen típusú tartózkodási engedélyt rendszerint azoknak a menekülteknek adják, akik nem feltétlenül jogosultak politikai menedékjogra Nagy-Britanniában, de visszatérésük hazájukba súlyos veszélynek tenné ki őket. Az ilyen vízum tulajdonosai munkát vállalhatnak, és ha az öt év lejártával is Nagy-Britanniában tartózkodnak, kérhetik állandó letelepedésük engedélyezését.

Londont számos bírálat érte, amiért nem fogad be még több szíriai menekültet, és azért is, mert nem vesz részt a már Európában tartózkodók elosztásában.

A brit kormány - Cameron által többször hangoztatott - hivatalos álláspontja szerint azonban a szíriai nép és Európa közös érdeke annak biztosítása, hogy a menekültek közül a lehető legtöbben a Szíriával szomszédos országokban, a menekülttáborokban maradhassanak, és onnan térhessenek haza, amikor az lehetségessé válik. Nagy-Britannia e meggondolásból állt az élére a menekülttáborok fenntartásának finanszírozását, valamint az e táboroknak otthont nyújtó országok, főleg Libanon és Jordánia megsegítését célzó erőfeszítésnek.

A brit kormány a minap 100 millió fonttal több mint egymilliárd fontra (430 milliárd forintra) emelte a szíriai konfliktus következményeitől szenvedők megsegítésére szánt segélyt. E segélyprogram a legnagyobb, amelyet Nagy-Britannia humanitárius válsághelyzetekben valaha is összeállított.

Kötelező kvóták - Olaszország elégedett

A római kormány elégedettségét hangsúlyozta Angelino Alfano olasz belügyminiszter kedden, miután az Európai Unió belügyminiszterei megszavazták 120 ezer további menekült elosztását a tagállamok között - jelentette az Ansa olasz hírügynökség. 

Angelino Alfano kijelentette: Olaszország elérte, amit akart. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a bevándorlók elosztását célzó kvótarendszer kétéves késéssel lép életbe. Alfano arra emlékeztetett, hogy Olaszország ezt már 2013 októberében szorgalmazta, amikor a dél-olasz Lampedusa szigeténél 366 bevándorló veszett a tengerbe. 

Az olasz belügyminiszter hozzátette, hogy az Olaszországnak szánt kvótát, vagyis mintegy 40 ezer bevándorlót a következő hónapokban helyezik át az EU más tagállamaiba. Ezzel egy időben működésbe léptetik az olaszországi regisztrációs központokat (hot spot) is. 

Ahhoz azonban, hogy az EU hatékony választ tudjon adni a migrációra, működőképes európai visszatoloncolási politikára is szükség van, ennek hiányában ugyanis "egy év múlva ismét a jelenlegi helyzetben találjuk magunkat" - nyilatkozta Angelino Alfano.