Kilenc útlevele volt a röszkei "terroristának"

A röszkei tömegzavargás egyik, már előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottjánál a nyomozók a sajátján kívül még nyolc, más ember nevére kiállított útlevelet találtak - derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) válaszából. 

Az MTI azért kereste meg a rendőrséget, mert a Népszabadság arról írt: hét útlevéllel is rendelkezett az a szír férfi, akit a röszkei határátkelő elleni támadás egyik irányítójának tart a rendőrség.

Az ORFK tudatta: az előzetes letartóztatásban lévő szír állampolgárnál a nyomozók a saját útlevelén kívül még nyolc, más nevére kiállított, az előzetes szakértői vélemények szerint nem hamis útlevelet találtak. A férfi útlevelében volt érvényes schengeni vízum.  

Migránsok egy csoportja múlt szerda délután döntötte be a kaput a röszkei közúti határátkelőnél, és megpróbált bejutni Magyarországra. A kövekkel, fadarabokkal, palackokkal dobáló bevándorlókat a rendőrség könnygáz és vízágyú alkalmazásával visszaszorította, és visszaállította a kerítést. A 39 éves szíriai Ahmed H. ellen tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett, a határzár tiltott átlépésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda. 

A gyanú szerint a férfi a röszkei átkelőnél beszédeket tartott, megpróbálva irányítani a rendőrökkel szemben fenyegetően fellépő migránsokat. Miután a tömegzavargás résztvevői kidöntötték az átkelő kapuját, a szíriai férfi magyar területre lépett és folytatta az erőszakosan fellépő tömeg irányítását, végül visszatért Szerbiába.

A Cipruson élő, ott munkavállalási engedéllyel rendelkező férfit a Terrorelhárítási Központ szombaton kora délután fogta el, majd gyanúsítottként hallgatták ki. A Szegedi Járásbíróság kedden rendelte el az előzetes letartóztatását. 

Az ORFK ugyancsak kedden közölte, hogy nemzetközi rendvédelmi együttműködésből származó információk szerint a 39 éves szír férfi, Ahmed H. a Szövetség a hit terjesztésére elnevezésű iszlám fundamentalista mozgalom tagja. Terrorszervezetek ezt a mozgalmat fedőszervezetként is felhasználják radikálisok célországokba juttatásához - írták.

Szerző
Témák
terrorista

Ellenőrizheti a neten rendelt gyógyszer eredetiségét!

Publikálás dátuma
2015.09.23. 16:46
Fotó: Thinkstock
Magyarországon az utóbbi öt évben megduplázódott az interneten gyógyszert rendelők aránya, pedig nem kockázatmentes ez a vásárlás, amit az is mutat, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a 35 ezer internetes gyógyszertárnak mindössze 0,6 százaléka legális - mondta Ilku Lívia, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője.

Ilku Lívia példaként említette, hogy az interneten 20 féle Viagra potencianövelőt lehet rendelni, holott csak egyféle ilyen gyógyszer létezik, a többi hamisítvány.

Bevezetőként Gács János, a HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft. képviseletében emlékeztetett arra, hogy  a szellemi tulajdon védelmébe a szerzői jogok és az iparjog védelme egyformán bele tartozik. Az iparjog védelmét a szabadalom, illetve a formatervezési mintaoltalom és a védjegy szolgálja. Legtöbb szabadalmat a gyógyszeripar jegyezteti be. Kiemelte, hogy szeptember 30-tól - a GINOP keretében - indul az 1 milliárd forint keretösszegű iparjogvédelmi pályázat. A feltalálók 1-6 millió forintot nyerhetnek a termékük szabadalmaztatására.

A gyógyszeripar nemcsak a legnagyobb szabadalmaztató, hanem a hamisításnak leginkább kitett iparág is. A pécsi egyetemen végzett kutatás szerint a megkérdezettek 6,2 százaléka rendelt gyógyszert interneten 2009-ben, míg tavaly ez az arány már 12,5 százalék volt, pedig a a kockázat magas - vázolta Ilku Lívia. 

Rendelés előtt érdemes megnézni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapját, amelyen megtalálhatók a hamis internetes gyógyszertárak honlap-címei, és a hamis termékek listája is elérhető. Nemrég egy logót vezetett be az EU, ennek ott kell lennie minden legális internetes gyógyszertár honlapjának nyitó oldalán. Erre kattintva az OGYÉI honlapjára jut a felhasználó - magyarázta az előadó.

A hamisítás elleni munkacsoport vezetője kitért arra is, hogy, a magyar gyógyszergyártók és nagykereskedők, valamint az érintett hatóságok megállapodást kötöttek a gyógyszerhamisítás ellen. Magyarországon eddig nem fordult elő az, hogy a gyógyszergyár-nagykereskedő-patika láncban hamis gyógyszer jelent volna meg - tette hozzá.

A szerzői jogok védelmét alaposan megváltoztatta az internet - mondta Horváth Péter, a Pro Art Szövetség a Szerzői Jogokért igazgatója. A helyzetet jellemzi, hogy amíg 1992-ben 100 ezer eladott hanghordozó kellett az aranylemezhez, addig ez a szám 2012-től már csak 4 ezer. 

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület megrendelésére készült  felmérés szerint a 700 megkérdezett kereskedő 52 százaléka mondta azt, a beszerzési szerződés megkötése során igyekszik bebiztosítani magát, hogy ne kerüljön hamisított termék az üzletébe. A hamisítás által leginkább fertőzött terület a ruha- és cipőipar. Ezek mellett súlyosan érinti a hamisítás a háztartási vegyiárukat, a kozmetikumokat, az elektronikai és számítástechnikai eszközöket is.

Szerző

Tóbiás: kvóta szükséges, de nem jelent tartós megoldást

Közös európai menekültügyi rendszerre van szükség, amely magában foglalja a regisztráció megszervezését, a menedékkérelmek elbírálását, a menekültek elosztását és finanszírozását - hangsúlyozta Tóbiás József, az MSZP elnöke, aki szerdán Brüsszelben részt vesz az európai baloldali pártcsalád vezetőinek az esti EU-csúcstalálkozót megelőző tanácskozásán.

Az ilyen közös rendszerben való megállapodás esetén van értelme kvótákról beszélni - mondta az MTI-nek a megbeszélés előtt adott nyilatkozatában. Közölte: pártja az Országgyűlésben határozati javaslatot nyújtott be, amely - szemben az akkor még el nem fogadott politikai nyilatkozattal - valós cselekvési tervet vázolt fel, és arra irányult, hogy Magyarország kezdeményezze a dublini előírások felfüggesztése mellett az ideiglenes menedékkérelmi elbírálási rend kialakítását.

"A közös schengeni határvédelem hiánya egyértelműen igazolja, hogy a nemzetállamok önmagukban nem képesek kezelni ezt az Európát érintő menekülthullámot" - állapította meg Tóbiás József. A magyar szocialisták elnöke szerint a menekültelosztási kvóta szükséges, de nem jelent tartós megoldást. 

A kvóták kérdéséről a miniszterelnöknek és a hazai politikának józanul kellene gondolkodnia - mondta. Utalt az "okos enged" magyar mondásra, és hozzátette: nem ezen dől el a menekültügy hosszú távú kezelése. Tóbiás József hangsúlyozta: a közös európai menekültügyi rendszerben a gyors és hatékony regisztráció biztosítása érdekében fontos, hogy Görögországban nagy kapacitású hot spotokat lehessen létrehozni. 

Ez biztosíthatná, hogy az elbírálás során azok számára, akik oltalomra szorulnak, háborús övezetből érkeznek, nyitott és befogadó legyen Európa. Meg kell ugyanakkor határozni azokat a kritériumokat, amelyek mentén a közös elbírálás során megtörténhet a menedékjogra nem jogosultak visszatoloncolása saját hazájukba - tette hozzá.

Az MSZP elnöke szerint ha az EU-csúcson a magyar miniszterelnök nem a feszültséget élezi, hanem a valódi problémákra helyezi a hangsúlyt, akkor Magyarországról nem azokkal a nyilatkozatokkal és képekkel lenne tele az európai és a világsajtó, mint amelyek az utóbbi napokban megjelentek.

"A diplomáciai kapcsolatainkat normalizálni kell" - mondta Tóbiás József. Szerinte tartózkodni kell más államok vezetőinek a minősítésétől, és a velük való konfliktustól, "mert a nap végén velük közösen kell megtalálni a megoldást".

Szerző