Olcsóbb ünneplés Rióban

A jövő évi riói olimpia és paralimpia nyitó- és záróünnepsége lényegesen alacsonyabb költségvetésű lesz, mint a 2012-es londoni, vagy a 2008-as pekingi ötkarikás játékok ceremóniái.

Az ünnepségekért felelős csoport egyik tagja, a brazil filmrendező Fernando Meirelles azt nyilatkozta, hogy ők a londoni költségek mindössze egytizedét fordítják majd az ünnepségekre. „Szégyellnénk magunkat, ha Londonhoz hasonlóan pazarolnánk egy olyan országban, ahol nagy szükségünk van a pénzre például az egészségügyben” - fogalmazott Meirelles.

A 2012-es londoni olimpia és paralimpia nyitó- és záróünnepségére megközelítőleg 80 millió fontot költöttek. Meirelles hozzátette, a ceremóniáknál kerülni akarják a közhelyeket, de a brazil jellegzetességeket mindenképp meg akarják mutatni. „Olimpiát rendezni Rióban anélkül, hogy említést se tennénk a karneválról, esztelenség lenne. A karnevál nem egy közhely, a brazil emberek a karneválban élnek” - mondta. A kreatív csoport egy másik tagja, a szintén filmrendező Andrucha Waddington szerint az ünnepségek reflektálni fognak a brazil kultúra gyökereire.

„Minden fontos elem meg fog jelenni a show-ban. A sokszínűségről fog szólni. Büszkék vagyunk rá, hogy egy rendkívüli ünnepség lesz rendkívüli költségvetés nélkül” – nyilatkozta Waddington. Részleteket azonban nem árult el a ceremóniákkal kapcsolatban. „Amit csak lehet, titokban akarunk tartani, hiszen a meglepetés nagyon fontos” - tette hozzá.

Szerző

Búcsút int a Red Bull?

A Red Bull komolyan gondolja, hogy a jövő évtől kiszáll a Forma-1-es világbajnoki sorozatból, amennyiben nem sikerül olyan motort szereznie, mellyel az első helyért harcolhat.

„Egyértelműen reális lehetőség, hogy leállítsuk a Forma-1-es projektet” - nyilatkozta a vb hivatalos honlapjának Helmut Marko, a Red Bull motorsport tanácsadója, hozzátéve, hogy a Red Bull és a Toro Rosso csapatokat birtokló Dietrich Mateschitz gondolkodik ezen. „Abu-dzabiban (az idei utolsó versenyen) legördülhet a függöny. Ez Mr. Mateschitz véleménye."

Marko arra hívta fel a figyelmet, hogy egy győzelemért csatázó istállónak ugyanakkorák a költségei, mint a mostani, a középmezőny elejéhez sorolható Red Bull-csapatnak. Mint jelezte, ezzel Mateschitz is tisztában van, s még egy ilyen évet mint az idei, illetve a tavalyi volt, nem hajlandó finanszírozni. A szakember a Red Bull-csapat jelenlegi motorszállítójáról, a Renault-ról is beszélt, s nyomatékosította, hogy az együttműködést nem folytatják, mert nem kapnak olyan motort, amellyel az első helyért csatázhatnánk.

Szerző
Frissítve: 2015.09.23. 22:00

Hosszú ismét bevetésen

Publikálás dátuma
2015.09.24. 07:53
Hosszú Katinka sorozatban negyedik összetett diadalára hajt FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Hongkongban folytatódik ma az úszók világkupa-sorozata. A harmadik állomáson rajthoz áll többek között az első és második fordulóban is négy számban nyertes Hosszú Katinka, aki nagy fölénnyel vezeti az összetett pontversenyt.

A győzelem mellé anyagi juttatás is jár az úszóknak. Az idei vk-ban az európai, az ázsiai és a közel-keleti “részgyőztesek” fejenként 50 ezer dollárral (13,9 millió forint) lesznek gazdagabbak, a második helyen zárók 35, míg a képzeletbeli dobogó legalsó fokán végző sportoló 30 ezer dollárt kap. Az Iron Lady becenevű ötszörös világbajnok magyar úszó sorozatban negyedik összetett diadalára hajt, ha ez sikerül, akkor a cím mellé 100 ezer dollárt is hazavihet Hosszú.

Az idei világkupa-sorozatban történt változás is. Az eddigi 25 helyett 50 méteres medencében rendezik a versenyeket. A módosításra azért volt szükség, mert így kvalifikációt lehessen szerezni a jövő évi, riói olimpiára.

Szerző