Előfizetés

Alacsony inflációra számít a jegybank

Tartósan alacsony inflációs környezettel számol a Magyar Nemzeti Bank szeptemberi Inflációs jelentésében. A jegybanki szakértők szerint a fogyasztóiár-index a korábban feltételezettnél mintegy fél évvel később, csak 2017 második felében közelítheti meg középtávú, 3 százalékos inflációs célt. 

Az aktuális szeptemberi jelentésben a háztartások fogyasztásának bővülését 2015-ben 3,3 százalékra várják az MNB elemzői. A beruházások az idén 2,7 százalékkal bővülnek, jövőre az idei évhez képest 3,2 százalékkal csökkennek, főleg az uniós források mérséklődése miatt. Az Inflációs jelentés kedden kiadott fő számai szerint zéró inflációval számol az MNB 2015-ben, a jövő évi inflációra vonatkozó várakozását pedig tovább, 1,9 százalékra csökkentette. Az előrejelzés szerint a keresetek idén 3,2, jövőre 3,7 százalékkal emelkednek a nemzetgazdaság átlagát tekintve, a versenyszférában azonban ennél nagyobb, 3,5, jövőre pedig 4,2 százalékos bruttó keresetemelkedés várható. A foglalkoztatottság az idén 2,8, jövőre 2,4 százalékkal nő, a munkanélküliség pedig az idei 6,8 százalékról 6,2 százalékra csökken 2016-ban.

A korábbinál lassabb inflációra vonatkozó előrejelzés elsősorban az alacsony olajárakkal magyarázható – fejtette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Hozzátette: a mostani jegybanki prognózisból kiderül az is, hogy az infláció csak 2017 második felében emelkedhet a 3 százalékos cél közelébe. A szakértő arra számít, hogy már az idei év végén 2 százalék körül lehet vagy azt kicsit meghaladhatja az infláció, a jövő év egészében pedig 2-2,5 százalékos inflációval számol.

Új hírek Schumacher állapotáról

Publikálás dátuma
2015.09.24. 22:50
A világbajnok fénykorában. Forrás: Europress/Getty Images
Egy brit lap szállított információkat a hétszeres F1-es világbajnok egészségi helyzetével kapcsolatban. Javulása nagyon lassú, és mindössze 45 kilogrammot nyom - írja a formula.hu.

Bár a kómából hosszú ideje felépült, javulása továbbra is lassan halad. A ritkán elhangzó hivatalos nyilatkozatok tartózkodnak a konkrétumoktól, többnyire csak arról lehet hallani, hogy a világbajnok hosszú út elején jár. A brit Daily Express ennél pontosabb információkról is értesült. Ők úgy tudják, Michael Schumacher továbbra sem képes beszélni és sétálni.

A mozgáshiány ráadásul drasztikus fogyáshoz is vezetett: a versenyző mindössze 45 kilogrammot nyom, ami közel áll a kritikus testtömeghez. A 174 centiméteres Schumacher súlya korábban 70 kilogramm volt. A lap hozzátette, a javulás mértéke továbbra is nagyon csekély.

Röhög a Facebook - Megalakult a Mindennapos Éneklés Bizottsága

Publikálás dátuma
2015.09.24. 21:41
Itt nem énekel, beszél a miniszter MTI Fotó: Kovács Attila (részlet)
Az persze nem annyira vicces, amikor az ember beledermed a felismerésbe: valóban a sokszor emlegetett Abszurdisztánban találja magát, de néha muszáj nevetni, különben kibírhatatlan. Vagy énekelni. Merthogy az lesz minden nap. Várjuk a Mindennapos Nevetés Bizottságát, és még lennének ötleteink - ez  derül ki a Facebook-közösség villámgyors megosztásaiból, illetve kommentjeiből is.

De komolyra fordítva:

A közlemény szerint a testület a következő időszakban szakmai javaslatot tesz arra, hogy az iskolai kórusok "védett időben" énekelhessenek; felmérést készít arról, mikor és milyen erőforrások bevonásával válik elérhetővé, hogy az ének-zene tárgyat csak szaktanár taníthassa az iskolákban.

Itt nem énekel, beszél a miniszter MTI Fotó: Kovács Attila (részlet)

Itt nem énekel, beszél a miniszter MTI Fotó: Kovács Attila (részlet)

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere arra is felkérte a bizottságot, hogy a köznevelésért felelős államtitkársággal közösen dolgozzák ki a Klebelsberg Ösztöndíj Program ének-zene tanári kategóriáját. A tárcavezető jelezte: annak érdekében, hogy minden iskolában legyen iskolai kórus, a tárca a következő időszakban pályázatot ír ki új iskolai kórusok alakítására, valamint a működő kórusok segítésére, fejlesztésére.

A Kodály Zoltánné, valamint Mindszenty Zsuzsánna, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek (KÓTA) elnöke, Ittzés Mihály, a Magyar Kodály Társaság elnöke, Vigh Andrea egyetemi tanár, a Zeneakadémia rektora, Nemes László, a Kodály Intézet vezetője és Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester részvételével ülésező testület tiszteletbeli elnökévé – Balog Zoltán, az emberi erőforrások miniszterének javaslatára – Kodály Zoltánnét, a bizottság operatív vezetőjévé pedig Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárt választották meg. ( Hoppál Péter Fidesz-szóvivőből avanzsált államtitkárrá. A hajdani egyházzenész a polgári körök 2002-es megalakulásakor kezdett aktívan politikával foglalkozni.)