Orbánék "terroristája" - Családtagjai útleveleit találhatták meg nála

Családtagjai útleveleit találhatták meg annál a szír férfinál, akit kedden fogott el a TEK a röszkei határincidensben való részvétele miatt. Ügyvédje állítása szerint Ahmed H. csitítani akarta a rendőröket kővel dobáló migránsokat, elfogása óta pedig mindenben együttműködik a hatóságokkal. Erre jó oka van, hiszen a róla megjelent hírek finoman szólva is zavarosak - írja az Origo. 

A lap az ügyvédtől megtudta, hogy az eddigi kihallgatások alatt még csak fel sem vetődött a terrorizmus gyanújának a kérdése. Ez azért is érdekes, mert a rendőrség kedden azt közölte, hogy a férfi annak „a Tabligh Dzsamaat (Szövetség a hit terjesztésére) elnevezésű iszlám fundamentalista mozgalomnak a tagja, amelyet a terrorszervezetek radikális személyek egyes célországokba történő bejuttatásához, fedőszervezetként is felhasználnak”. Sőt, Ahmed H. ügyét, mint egy kedvező kártyalapot a pakliból, maga a miniszterelnök is "kijátszotta"; Orbán pénteken Bécsben azt mondta: ma már beazonosított terroristák vezetésével bűnözők fizikai erővel megtámadták a határt lezáró magyar rendőröket.

A terrorgyanúval összehozott szervezetet Indiában alapították 1927-ben,  a tagok az igaz hit gyakorlására próbálják rávenni a muszlimokat, merthogy közülük sem jár mindenki rendszeresen mecsetbe, és nem imádkozik naponta ötször – ezt a törekvést ők hurudzsnak nevezik. A hittérítők „másodállásban" utaznak a világban – leginkább Délkelet-Ázsiában –, de semmilyen hierarchia vagy központi utasítás nem köti őket - írja az Origo.

Ahmed H. védője leszögezte: védence jogkövető állampolgárnak tartja magát, kitart amellett, hogy a terhére rótt bűncselekményt nem követte el,  Állítása szerint az egymással szemben álló felek – rendőrök és menekültek – közötti békítő szándékkal közelített a röszkei határállomást védő rendőrsorfalhoz: csitítani kívánta a hőzöngőket. Ezzel ellentétes információt a nyomozók egyelőre nem tudtak felmutatni.

forrás: Origo

Terrorcselekmény elkövetésével gyanúsították meg a szír férfit - adta hírül péntek kora este az MTI. Gyanúsítottként hallgatta ki a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda pénteken azt a 39 éves szír férfit, aki ellen már eljárást folytatott - derült ki a rendőrség honlapjára felkerült közleményből. A 39 éves Ahmed H. szír állampolgár ellen tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntette miatt folytattak eljárást, az újabb gyanúsítást ennek a nyomozásnak a keretében közölték vele.

39 éves szíriai Ahmed H. ellen előzőleg tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett, a határzár tiltott átlépésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda. A gyanú szerint a férfi a röszkei átkelőnél beszédeket tartott, megpróbálva irányítani a rendőrökkel szemben fenyegetően fellépő "migránsokat". Miután a tömegzavargás résztvevői kidöntötték az átkelő kapuját, a szíriai férfi magyar területre lépett és folytatta az erőszakosan fellépő tömeg irányítását, végül visszatért Szerbiába. A Cipruson élő, ott munkavállalási engedéllyel rendelkező férfit a Terrorelhárítási Központ szombaton kora délután fogta el, majd gyanúsítottként hallgatták ki. A Szegedi Járásbíróság kedden rendelte el az előzetes letartóztatását. 

Szerző
Frissítve: 2015.09.25. 20:04

Tizenkét menekülőt ítéltek el "határzár tiltott átlépése" miatt

Tizenkét ítéletet hozott határzár tiltott átlépésének bűntette ügyében a Szegedi Járásbíróság pénteken - tájékoztatott a Szegedi Törvényszék szóvivője.

A bíróság nyolc vádlottat egy, négyet pedig két évre kiutasított Magyarország területéről. A vádlottak közül hét szír, négy koszovói és egy iraki állampolgárnak vallotta magát. A vádlottak Ásotthalom és Katymár térségében, a mások által korábban megrongált kerítésen keresztülbújva lépték át illegálisan a szerb-magyar határt.

A bíróság ítéleteinek java részét a vádlottak és védőik tudomásul vették, míg három esetben részben felmentésért, részben enyhítésért fellebbezést jelentettek be. A terheltek - egy kivételével - úgy nyilatkoztak, hogy nem kérik a tolmács által lefordított ítélet írásbeli kézbesítését anyanyelvükön.

Szerző

Újra teljes útján jár a 3-as és a 62A villamos

Újra teljes vonalon jár a 3-as és a 62A villamos a fővárosban - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) péntek délután a Facebook-oldalán.

Korábban egy baleset miatt a 3-as villamos helyett a Bosnyák tér és az Erzsébet királyné útja, a 62A villamos helyett pedig a Bosnyák tér és a Nagy Lajos király útja/Czobor utca között pótlóbusz járt. Délelőtt egy 32-es busz, amely a XIV. kerületi Nagy Lajos király útján az M3-as autópálya bevezetője felé haladt, egy 62A jelzésű villamossal ütközött, amikor utóbbi kikanyarodott az Erzsébet királyné útjára. Valics Dezső, az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletesének tájékoztatása szerint senki sem sérült meg a balesetben.

Szerző
Témák
villamos 3-as 62A