Tisztelgés Bartók előtt - Flashmob Budapesten

Publikálás dátuma
2015.09.26. 17:00
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Bartók Béla, magyar zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató, a közép-európai népzene nagy gyűjtője, a Zeneakadémia tanára; a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője 1881. március 25-én született, és 1945. szeptember 26-án halt meg. (New York-ban) 

A kerület iskoláinak diákjai Bartók-műveket énekeltek a Rákosmente Önkormányzata által Bartók Béla halálának 70. évfordulója alkalmából szervezett flashmobon a XVII. kerület főterén.

A zeneszerző halálának 70. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen az MTA BTK Zenetudományi Intézetben bejelentették, hogy jövőre elindul Bartók Béla műveinek kritikai összkiadása. A külföldi szakértők bevonásával 48 kötetesre tervezett összkiadás az Editio Musica Budapest, illetve a müncheni G. Henle Verlag közreműködésével valósul meg és 25 év múlva fejeződik be. Évente két kötet jelenik meg, az első két, 2016-ban elérhető anyagban Bartók Gyermekeknek című zongorapedagógiai műve, valamint a zenekarra írt Concerto szerepel.

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének megfogalmazása szerint Bartók hatása a magyar szellemi életre ma is élő és eleven. "Bár elsősorban zeneszerzőnek tartotta magát, tudós is volt, a magyar népdal- és népzene kutatásában folytatott munkája elismeréseként 1935-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja lett, majd miután 1940-ben Amerikába távozott, előadásokat tartott a Harvardon, népzenetudományi munkát végzett a Columbia Egyetemen".
Megjegyezte, hogy az összkiadások lehetőséget teremtenek arra is, hogy még kiadatlan tételek hozzáférhetővé váljanak.

Batta András, a Zeneakadémia professzora a sajtótájékoztatón történelmi napnak nevezte a bejelentést, hozzátéve, hogy a Bartók-összkiadás egy páratlan életművet tesz rendszerezett formában elérhetővé, egy nemzetközi projekt keretében. "Végre lehatolhatunk a tiszta forrásokig, és ezeket megpróbáljuk az utókornak is megőrizni".

Szerző
Frissítve: 2015.09.26. 17:55

Össztánc a Vígszínházban (videó!)

Publikálás dátuma
2015.09.26. 07:50
Orosz Ákos és Eszenyi Enikő játszik Békés Pál Össztánc című művének próbáján a budapesti Vígszínházban 2015. szeptember 25-én. A
Békés Pál Össztánc című művét mutatja be ma a Vígszínház társulata, Marton László rendezésében.

Békés Pál a Théâtre du Campagnol “A bál” című előadásának ötletéből írta a darabot. Mint a Vígszínház honlapjáról megtudjuk, az Össztánc születésének története valódi színháztörténeti kuriózum. Amikor 1994-ben a Víg társulata visszaköltözött a Nyugati pályaudvaron álló sátorból a régi pompájában tündöklő, felújított Vígszínház épületébe, a színház az Össztánccal nyitotta meg újra kapuit. Az előadás új műfajt teremtett Magyarországon: egyetlen szó sem hangzik el a színpadon, mindent a tánc, a mozdulatok, a gesztusok nyelvén mondanak el a szereplők. Korok változnak, évtizedek sűrűsödnek be a színpadon; és a táncterem zárt világába minduntalan betör a történelem.

Hegyi Barbara és Csőre Gábor László játszik Békés Pál Össztánc című művének próbáján a budapesti Vígszínházban 2015. szeptember 25-én. A darabot szeptember 26-án mutatják be Marton László rendezésében. MTI Fotó: Kallos Bea

Hegyi Barbara és Csőre Gábor László játszik Békés Pál Össztánc című művének próbáján a budapesti Vígszínházban 2015. szeptember 25-én. A darabot szeptember 26-án mutatják be Marton László rendezésében. MTI Fotó: Kallos Bea

Marton László rendezésében az új Össztánc produkció igazi társulat-összekovácsoló előadás lett, amelynek különlegessége, hogy ezúttal is színpadra lépnek az egykori darab szereplői közül néhányan, miközben sok új színésszel, új alakításokkal is gazdagodott - olvasható a honlapon. 

Szerző

Bemutatták a budapesti filmet (trailer!)

Publikálás dátuma
2015.09.26. 07:49
Fotó: Bill Ingalls/NASA/Getty Images
Rajongók ezrei és a világsajtó jelenlétében tartották Sir Ridley Scott világhírű brit rendező legújabb alkotása, a Mentőexpedíció (The Martian) európai bemutatóját Londonban.

A két óra húsz perces film főszereplője Matt Damon és Jessica Chastain, de a filmben Bordán Lili hollywoodi magyar színésznő is játszik. A Budapesten forgatott sci-fi az amerikai Andy Weir A marsi című regénye alapján készült.

Szerző