Előfizetés

Tizenéves polgárőrök - "Zászlót bontott" a tagozat

Ünnepélyes nyitófórummal zászlót bontott az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) ifjúsági tagozata szombaton. A százhalombattai eseményen 250 ifjú polgárőr tett ünnepélyesen fogadalmat - adja hírül az MTI.

Az OPSZ elnöke köszöntő beszédében elmondta, hogy az ünnepi eseményre hároméves előkészítő munkát követően kerülhetett sor. A tagozat létrejöttével pedig új szakasz kezdődik a 25 éves, 52 ezer tagot számláló polgárőrség életében - tette hozzá Túrós András, aki a fiatalokat a megújulás zálogának nevezte a szervezet életében.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy június 21-én hatályba lépett a polgárőrségről szóló törvény módosítása, amely lehetővé teszi a 14 és 18 év közötti fiatalok bevonását az önkéntes bűnmegelőző munka egyes fázisaiba. A polgárőrség lehetőséget kapott arra is, hogy az érettségi előtt álló diákok itt teljesíthessék 50 órás iskolai közösségi szolgálatukat - mondta Túrós András.

Röszke szerb oldalán öt kilométeres a kamionsor

Mintegy öt kilométeres a kamionsor az európai E75-ös autópálya Röszke-Horgos határátkelőjénél a határállomás szerb oldalán, a várakozási idő félnapos.

Hiába nyílt meg a horvát-szerb határ, a magyar-szerb határon nem csökkent a forgalom, a kamionosok továbbra is inkább kerülnek, mert attól tartanak, a horvát-szerb határon ismét korlátozásokat vezetnek be. A személyautók forgalmában nincs fennakadás. Zágráb hétfő éjjel zárta le a belépő teherforgalom előtt - a romlandó árut szállító kamionok kivételével - az egyetlen, akkor még nyitva álló határátkelőhelyet Szerbia és Horvátország között. 

L. Simon párhuzamot vont a pákozdi csata és a menekültügy között

A haza védelme becsület dolga. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára ezt szombaton Pákozdon, a pákozd-sukorói csata 167. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen jelentette ki, utalva az utóbbi hetekben a magyar honvédség és rendőrség helytállására a déli határokon.

L. Simon László szerint olyan időszakban emlékeznek a honvédség születésének jeles eseményére, amikor az egykori honvédek mai utódainak az utóbbi évtizedek kihívásaitól merőben eltérő feladatokat kell teljesíteniük.

Emlékeztetett: törvénymódosításokkal a Parlament hatékony eszközöket adott a tömeges bevándorlás okozta krízis kezelésére úgy, hogy maradéktalanul betartja az európai uniós szabályokat, betartja mindenekelőtt a Dublin III., valamint a schengeni megállapodást.  Azaz a magyarok, az 1848-as hős honvédek mai utódai megvédik az Európai Unió és a keresztény európai civilizáció határait.