Előfizetés

Éhező gyerekek - A kormány helyett a civilek léptek

Publikálás dátuma
2015.09.27. 10:17
Illusztráció/Getty Images
Országgyűlési határozattervezetet készítettek civilek a gyermekéhezés megszüntetéséért, a dokumentumot szombaton mutatták be a Nemzeti Minimum-koncerten a budapesti Sportarénában. A Párbeszéd Magyarországért pedig összpárti egyeztetést kezdeményez a gyermekéhezés felszámolására.

A Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által tavaly közreadott összesítés szerint ma Magyarországon csaknem negyvenezer gyermek éhezik. A felmérésből egyúttal kiderül, hogy százezrek nem jutnak minőségi meleg ételhez mindennap. 

Illusztráció/Getty Images

Illusztráció/Getty Images

A  Nemzeti Minimum-koncerten bemutatott dokumentum szerint az Országgyűlés felhívná a kormányt, hogy még idén terjesszen be olyan javaslatot, amely lehetővé teszi, hogy minden Magyarországon tartózkodó rászoruló kiskorú, illetve várandós nő legalább naponta egyszer meleg ételhez jusson.  

Horgas Péter cselekedni akart
Az MTA és a szeretetszolgálat döbbenetes kutatási eredményét hallva, Horgas Péter jelmeztervező úgy döntött, lépni kell. Azonnal cselekedni is kezdett, nekiállt támogatókat gyűjteni, fórumokat szervezett a témában. Majd "megálmodta" azt a koncertet, amelyen a népszerű zenészek hallatják a hangjukat egy olyan törvény létrejöttéért, ami megszünteti a tartós gyermekéhezést.

A határozat-tervezet azt is a mindenkori kormány feladatává tenné, hogy évente számoljon be a cél teljesüléséről. A dokumentum  szeptember 26-át a Nemzeti Minimum Napjává nyilvánítaná. 

A Nemzeti Minimumot meghirdető civilek azt a célt tűzték ki, hogy a mindenkori kormány dolgozzon ki egy új gyermekétkeztetési hálózatot, amellyel minimalizálni lehet az éhező gyerekek számát Magyarországon, és garantálja erre a fedezetet a költségvetésben.

A jótékonysági rendezvényen ( a Népszava fotógalériája itt látható ) a fellépők között volt a 30Y, az Anna and the Barbies, Balázs Fecó, Csemer Boggie, Bródy János, a Budapest Bár, Dés László, Geszti Péter, a KFT, Pátkai Rozina, a Péterfy Bori & Love Band, a Quimby, Szalóki Ági és Zorán is. A jegybevételekből befolyó összeget a költségek levonása után egy krízisalapba fizetik, ez az önhibájukon kívül bajba jutott, gyermekétkezéssel is foglalkozó alapítványok megsegítésére jön létre.

Illusztráció/Getty Images

Illusztráció/Getty Images

A Sportarénát, az Emberi Erőforrások Minisztériuma ingyen bocsátotta a szervezők rendelkezésére. A tárca szombaton, közleményben jelezte, hogy a kormány egyetért a Nemzeti Minimum civil csoport által kitűzött alapvető célokkal, és emlékeztetett arra, hogy a kormány évről évre folyamatosan növeli a gyermekétkeztetésre szánt forrásokat. 

A Párbeszéd Magyarországért (PM) összpárti egyeztetést kezdeményez a gyermekéhezés felszámolására -  Szabó Tímea országgyűlési képviselő, a PM társelnöke ezt szombaton közölte. A következő lépés, hogy a kormánypártok és az ellenzék egy asztalhoz üljenek, és közösen kezdjék el kidolgozni a megoldás részleteit. A közlemény felhívja a figyelmet a cikk elején is olvasható döbbenetes adatra, a 40 ezer éhező gyerekre, és arra, hogy Magyarországon több százezren fekszenek le minden este éhesen. 

Illusztráció/Getty Images

Illusztráció/Getty Images

Polgármestert választanak Óbudaváron

Polgármestert választanak ma a Veszprém megyei Óbudaváron, a tisztségért két jelölt indul a mindössze 68 lakosú településen.

A községben azért kell időközi önkormányzati választást tartani, mert az eddigi, független polgármester, aki 1998 óta vezette a települést, június 21-én elhunyt. A helyi választási bizottság két jelöltet vett nyilvántartásba, Végh Tamásnét és Pintér Lászlót, mindketten függetlenként indulnak a posztért. A választásra jogosult 47 helyi lakos reggel hattól este hét óráig adhatja le voksát.

Elcsúszott a munka, jelentős késések voltak a vasútnál

A Kelenföld-Tárnok-Székesfehérvár vasútvonalon a kivitelező éjjel szoftvercserés karbantartást végzett a vasúti biztosítóberendezésen, de az előírt időpontra nem tudták befejezni a munkát. Egy ideig szünetelt a szolgáltatás, majd hajnalban Székesfehérvár és Kápolnásnyék között ebben az irányban megindult vonatközlekedés, de jelentős késésekkel.

A szakemberek vasárnap reggelre megjavították a biztosítóberendezést a Kelenföld-Székesfehérvár vasútvonalon - közölte a Mávinform sajtóügyeletese. Kavalecz Imre tájékoztatása szerint már teljes körűen működik az állomási és vonali irányítórendszer és a sorompók is, a vonatoknak nem kell csökkentett sebességgel közlekedniük. A hajnali, reggeli vonatkésések miatt a menetrend szerinti közlekedés csak délre állhat helyre.