Jövőre több mint százmilliárdot költünk a közmédiára

Publikálás dátuma
2015.09.28. 19:00
Fotó: Népszava
Jövőre 77,7 milliárd forintot különít el az Országgyűlés a költségvetésből a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) működésére - közölte a távirati iroda. Ezen fölül a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hétfőn elfogadott indítványa szerint a hatóság 32,3 milliárdot, a médiatanács pedig 481 millió forintot kap a 2016-os évi büdzséből. 

A hatóság képviselői a parlamentben megemlítették, hogy az MTVA kamatfizetési kötelezettségének átvállalása jövőre 3,5 milliárd forinttal csökkenti a társaság kamatkiadásait, míg a négy korábbi közmédia-társaság egybevonása 700 millió forintos megtakarítást jelent.

Megírtuk ugyanakkor: a költségvetés módosításával az állam átvállal az MTVA-tól 47,2 milliárd forint adósságot. Ezt Adorján Richárd, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára jelentette be, aki szerint ugyanakkor ez sem az adósságot, sem a hiányt nem növeli, mivel a kormányzati szektoron belüli tranzakcióról van szó.

Elmondta: a korábbi adósságok átvállalását azzal indokolta, hogy az MTVA kiadásai idén megnőttek - köszönhetően az M1 hírcsatorna és az M4 sportcsatorna elindításának -, és eljutottak egy olyan kritikus ponthoz az adósság kamatterhei, amelynek törlesztése már gondot okoz.

Az MTVA 2012-ben 63 milliárd forintos hitelcsomagot vett fel négy banktól, részben a Kunigunda utcai székház megvásárlására, részben a korábbi hitelek kiváltására. A közmédia eddig sem volt olcsó, idén mintegy 80 milliárd forint közpénzt emészt fel.

Szerző

Csak nem? Késnek a vonatok, akár egy órát is

Publikálás dátuma
2015.09.28. 18:42
Népszava fotó
Elvágták a vasúti kábelvezetéket Kisújszállás és Fegyvernek-Örményes között, ezért 30-60 perces késések várhatók a Budapest-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vonalon - tájékoztatta a Mávinform.

A közlemény szerint a vonatok a biztonság érdekében csak óránkénti 40 kilométeres, a sorompók előtt pedig csak 15 kilométeres sebességgel haladhatnak, ez okozza a hosszabb menetidőt, a jelentős késéseket. A nagyobb torlódások és késések elkerülése érdekében több vonat egyesítve közlekedik egy másik személyszállító vonattal Püspökladány és Szolnok között.

Szerző

Akcióra készül az LMP a termőföld-privatizáció miatt

A Lehet Más a Politika arra szólítja fel a kormányt, hogy haladéktalanul halassza el a termőföldek privatizálását, ellenkező esetben a párt megtartja tiltakozó akcióját.

Az ellenzéki politikai tömörülés hétfőn közleményben tudatta: október 5-én félpályás útlezárásra és tiltakozó akcióra készülnek az ország több pontján. Közlésük szerint az LMP tiszteletben tartja a rendvédelmi szerveknek a menekültválságból fakadó leterheltségét, ezért kész lenne más időpontra áttenni országos politikai akcióját, de ehhez az kell, hogy a kormány elálljon a "rohamtempóban lezavart termőföld-privatizációtól", és legalább tárgyalni hajlandó legyen. A kormány kezében van a döntés, hogy válsághelyzet közepette is kitart-e ostoba, termőföldet elkótyavetyélő ötlete mellett - fogalmaz a párt -, vagy hajlandóak legalább halasztani, hogy maradjon idő a politikai és társadalmi párbeszédre.

Szerző