Több mint 25 ezer indulót várnak a Budapest Maratonra

Rekordot jelentő, több mint 25 ezer indulót várnak a jövő hét szombaton és vasárnap sorra kerülő 30. Spar Budapest Maraton Fesztiválra.

Kocsis Árpád, a szervező Budapest Sportiroda (BSI) ügyvezetője a keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a világ egyik legszebb maratoni pályája a budapesti, a rendezésben pedig közelítenek a világszínvonalhoz. Ezt bizonyítja szerinte az egyre nagyobb külföldi érdeklődés, idén ugyanis 77 országból több mint 5000 futó nevezett a különböző távokra. Magyarországról több mint 1000 településről érkeznek résztvevők.

"Budapest Európa új futófővárosa" - jelentette ki Kocsis Árpád, aki az ötödik Budapest Maratonon futotta le először a 42 195 kilométeres távot, az idei pedig a 25. verseny, amelyben szervezőként tevékenykedik.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere jelezte, hogy a minisztérium (EMMI) negyedik éve képviselteti magát a viadalon, idén két váltót is indítanak, amelyekben fogyatékkal élő sportolókkal futnak együtt. Balog Zoltán mellett rajthoz áll Szabó Tünde sportállamtitkár és Novák Katalin család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár is. A miniszter szerint a futófesztivál jó példa arra, hogy Magyarország sportnemzetből sportoló nemzetté válik. Ezt támasztja alá az is - amint azt elmondta -, hogy idén már több mint egymillió diák vesz részt a mindennapos testnevelésben. 

A sajtótájékoztatón Balog Zoltán és Kocsis Árpád közös szándéknyilatkozatot írt alá, amelyben az EMMI és a BSI a sport népszerűsítésének fontosságára hívja fel a figyelmet. A maraton - amely egyben országos bajnokság is - útvonala a főváros legszebb részein halad keresztül. A Hősök teréről az Andrássy úton indul el a mezőny, amely a Bajcsy Zsilinszky úton folytatja útját, majd a Margit híd felől keresztül fut a Margitszigeten, és az Árpád hídon tér vissza Pestre. A Pesti alsó rakpart után a Lánchídon át Budára jutnak el a futók, s a Szabadság hídon érkeznek vissza Pestre. Következik ismét a Pesti alsó rakpart, azután az Árpád híd-Margitsziget-Margit híd útvonal, s irány ismét a Városliget, ahol a cél az 56-osok terén lesz. Útközben 38 zenei pont és 11 frissítő hely várja az indulókat.

A program szombaton 11.30-kor családi futással kezdődik, a maraton vasárnap 9.30-kor rajtol a Hősök teréről.

A 30. Spar Budapest Maraton futófesztivál programja:
október 10., szombat:
11.30: Nestlé családi futás
11.45: FODISZ esélyegyenlőségi futam
12.30: Spar Budapest Maraton 3x2 km-es váltó
14.00: Riska Minimaraton
15.00: Actimel Maratonka EMMI suli futam
15.45: Actimel Maratonka egyéni nevezők futama
16.00: Spar gyaloglás
október 11., vasárnap:
9.30: 30. Spar Budapest Maraton
9.30: Flora Maratonstaféta
10.10: Spar Budapest Maraton 10 km
10.15: 30. Coca-Cola Testébresztő 30 km

Szerző

Úszókapitány: így nem lehet felkészülni!

Az úszók szövetségi kapitánya szerint a Nemzeti Sportközpontok (NSK) legfrissebb javaslata szinte teljesen ellehetetleníti a sportolók normális felkészülését a decemberi rövidpályás Európa-bajnokságra, ami a riói olimpiai szereplés színvonalára is kihat.

A sportági szövetség (MÚSZ) keddi közleményében Kiss László hangoztatta, hogy a Komjádi uszoda elsőkörös felújítása drasztikusan csökkentette az eddig használt vízfelületet, erre az időszakra kerestek megoldást, ám az ideálist eddig egyáltalán nem sikerült megtalálni.

"A kormány, a Magyar Olimpiai Bizottság valóban minden támogatást megad annak érdekében, hogy sportolóink helytálljanak a különböző világversenyeken, majd 2016-ban a riói olimpián. Ami azonban az uszodák kapcsán történik, az tarthatatlan" - fogalmazott a szakvezető, aki emlékeztetett rá, hogy augusztus 17-én a sportág teljes vezérkara találkozott az NSK irányítóival, akik mindent megígértek, hogy az úszók felkészülése a világversenyekre zökkenőmentes lehessen.

"Jelezték, hogy a Komjádi uszoda fedett medencéjét be kell zárni, de várhatóan november elsején már újra tarthatunk ott edzéseket. Biztosítékot kaptunk arra, hogy az Istvánmezei úton addig is a válogatott rendelkezésére bocsátják a huszonötös fedett medencét bizonyos időszakokban. Többszöri egyeztetést követően, mintegy másfél hónapos késéssel most váratlanul ért bennünket a hír, hogy a hat pályából csupán kettőt biztosítanak a magyar úszócsapat számára" - sérelmezte Kiss László, hozzáfűzve, hogy december másodikától az izraeli Herzliyában zajlik a rövidpályás Európa-bajnokság.

"Az ehhez elengedhetetlen felkészülésre két pálya a sportlétesítményekért felelős intézmény szerint elegendő, szerintem nyilvánvalóan nem..., így nem lehet tisztességgel helytállni" - szögezte le a szövetségi kapitány, aki hozzátette: az ígéret egyik legfontosabb pontja az volt, hogy sátrat húznak a Császár uszoda nagymedencéjére is, erre azonban a mai napig nem került sor. A szakember végül megjegyezte: "Világklasszis úszóink vannak, rendszeresen az éremtábla élmezőnyében végzünk, ha sürgősen nem rendeződik a helyzet, annak beláthatatlan következményei lesznek."

Szerző

"Ez itt az én hazám..."- Holdfogyatkozás

Publikálás dátuma
2015.09.29. 08:24
MTI Fotó: Komka Péter
MTI Fotó: Komka Péter

MTI Fotó: Komka Péter

Holdfogyatkozás a salgói vár mellett Salgótarján Salgóbánya városrészéből fotózva 2015. szeptember 28-án. Már nemcsak a nap, a hold is másképpen süt.

Szerző