Külföldi trénerek helyett jön Pintér?

Publikálás dátuma
2015.09.30. 07:54
Pintér Attila FOTÓ: NÉPSZAVA
Tíz forduló után a tizenegyedik, kiesést jelentő helyen áll a labdarúgó NB I-ben a címvédő Videoton, így nem valószínű, hogy sokáig látjuk még a vezetőedző Pető Tamást a kispadon. A 41 éves szakember – aki nem pro licences tréner, így nem véglegesíthetik posztján – az augusztus 19-én, tíz mérkőzés után menesztett Bernard Casonit váltotta.

A sajtóban már rengeteg edző felmerült utódként, többek között az egykori szövetségi kapitány Egervári Sándor, a fehérváriak első bajnokcsapatának sikerkovácsa, Mezey György, de lehetett hallani az Energie Cottbushoz szerződött, korábbi Vidi-játékos Vasile Miriutát is. A névsor egyre inkább szűkül, a Rangado.hu biztos forrásokra hivatkozva állítja, hogy a 2013. december 19-én szövetségi kapitánynak kinevezett, majd az északírek elleni hazai Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen elszenvedett vereség után 2014. szeptember 18-án menesztett Pintér Attila ül majd le a Videoton kispadjára.

Korábban a Ferencváros és a Győri ETO edzőjeként is nyert már magyar bajnokságot, válogatottbeli leszereplése óta viszont nincsen csapata. A Nemzeti Sport megkeresésére Pintér cáfolta, hogy ő lesz a fehérváriak következő mestere. Kovács Zoltán sportigazgató több neves külföldi edző megszerzésén is dolgozott a Rangado.hu szerint, ám ezek az egyezkedések megszakadtak. Jelölt volt a korábbi portugál válogatott Sérgio Conceicao, aki 2010-ben vonult vissza, azóta edzősködött hazájában az Olhanense, az Académica és a Braga csapatánál, jelenleg a Vitória Guimaraest irányítja.

Az uruguayi Gustavo Poyet neve is felmerült, ő 2013 októberétől 2015 márciusáig az angol élvonalban szereplő Sunderlandet irányította, azóta nincs klubja. A listán szerepelt az a Sztanyiszlav Csercseszov is, aki több orosz együttest is edzett, a Dinamo Moszkvánál Dzsudzsák Balázsnak volt a trénere, mielőtt a nyáron távozott. Lapunk a Videoton több illetékesével is beszélt telefonon, de egyikőjük sem volt hajlandó nyilatkozni az edzőváltás kapcsán.

Szerző

Ultrák egyeztettek a magyar kormánnyal

Tegnap egyeztettek a futballszerető ultrák az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságával, a találkozót utóbbi fél kezdeményezte – derült ki az Ultras Diósgyőr Facebook-oldal bejegyzéséből. A találkozó létrejötte előtt a Szurkolói Iroda megfogalmazott egy levelet Orbán Viktornak, melyben a drukkerek a miniszterelnök közbelépését kérték, hogy a korábban felmerült problémák megoldása ismét napirendre kerüljön.

"Közös szenvedélyünk, a labdarúgás miatt kérjük a közbenjárását – kezdődött a drukkerek üzenete, melyben kitértek a magyar futball gondjaira – A hazai labdarúgó mérkőzéseken tapasztalható egyre csökkenő nézőszámokat megelégelve, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökeként Kósa Lajos idén nyáron hangot adott azon véleményének, miszerint új, nézőbarát szabályozási környezetet kell teremteni a sportrendezvényeknél, mert úgy látja, ma kifejezetten kényelmetlen labdarúgó-mérkőzésre járni, s ez elriasztja a szurkolókat a sportesemények látogatásától." A levelet azonban nem kellett elküldeniük, mert megérkezett a meghívó a bizottságtól.

Szerző

2018-ra orvos nélkül marad a mostani praxisok fele

Biztos, hogy változtatni kell a háziorvosi ellátórendszer jelenlegi szerkezetén, az elszigetelt praxisok helyett a tanácsadókkal, pszichológusokkal és gyógytornászokkal megerősített csoportpraxisok és praxisközösségek kínálhatnak megoldást az egyre több ellátatlan körzet gondjaira - hangzott el a lakóhely-közeli egészségszolgáltatásokról (LESZ) tartott konferencián.

A házigazda Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet alapellátási igazgatóságának vezetője, Vajer Péter szerint ez az egyetlen megoldás, mert 2018-ra orvos nélkül marad a mostani háziorvosi és házi gyermekorvosi praxisok fele. Nincs utánpótlás, a megemelt finanszírozás, a letelepedési támogatás ellenére idén sem jelentkezett elég rezidens a meghirdetett alapellátási körzetekbe. A 65 évnél fiatalabb magyar lakosság halálozási adatai nem javulnak, a fiatalok körében még nőtt is a dohányzás, a felnőtt lakosság fele túlsúlyos, a keringési és a daganatos betegségek miatt munkából kieső dolgozók a gazdaságnak ezer milliárdos nagyságrendű kiesést okoznak évente. A tanácskozás résztvevői szerint javulás csak a szakemberek együttműködésétől várható és attól, hogy egyre többen elhiszik, tenni kell a saját egészségükért.

Szerző