Négy nap alatt újrarajzolták életüket

Publikálás dátuma
2015.09.30. 07:14
Pár napra olyan világba kerültek, ahol nem létezett más, mint a rajzolás, a kritika- és bírálatmentes hangulat FORRÁS: SZÍNESEBB
Elfogadva a Szegedi Fegyház és Börtön meghívását ezúttal elítélteknek tartott jobb agyféltekés rajztanfolyamot Bajczi Marianna és Zabó Kitti, a Színesebb Világért Egyesület két alapítója. Ez egy olyan, Betty Edwards által kidolgozott rajzoktatási módszer, amely gyakorlatba ülteti az agykutatás rajzolással kapcsolatos eredményeit. Az egyszerű gyakorlatok segítségével, az 4 napos tanfolyam eredményeként a rajzkészségben ugrásszerű fejlődés áll be.

Az oktatópárosnak nem ez volt az első különleges foglalkozása. Marianna és Kitti többször járt a dévai gyermekotthonban és Indiában egy tibeti gyermek faluban is szerveztek már tréningeket az önismeret, művészeten keresztüli fejlesztésére. Véleményük szerint a rajzolás nem csupán kikapcsolódás, hanem egy új látásmód is, mellyel az ember közelebb kerülhet az időtlenséghez és önmagához. Tapasztalatokat gyűjthet, amikkel képes örömet szerezni másoknak, növekszik az elfogadása és a saját lelki békéje, egyensúlya is helyreáll.

- Azért mondtunk igent a börtön megkeresésére, mert mindketten azt valljuk, hogy nem lehet valakit megítélni egyetlen cselekedete alapján. Minden embernek jár új és új esély, hogy megmutassa önmagát, és ez az elítéltekre is vonatkozik. Nem tartom helyesnek, ha merev skatulyába zárunk be egy embertársunkat azért, mert korábban elkövetett cselekedetével azonosítjuk és nem adunk esélyt annak, hogy benne is változások mehetnek végbe folyamatosan. Mi magunk se szeretnénk, ha sok évvel ezelőtti hibáinkkal tennének egyenlővé minket, tehát attól, mert valaki egyszer bűncselekményt követett el, nem jelenti azt, hogy egész életében azzal kellene azonosítani – mondta Marianna.

Az oktatópárost a társadalom szerint kemény fiúkként aposztrofált elítéltek várták a börtönben. Mindegyiküket hosszú évekre, több tíz évre ítélte el a bíróság. Az átlagosan harminc év körüli fiatalembereket az intézmény aszerint választotta ki, hogy kit ítéltek alkalmasnak a közösségi munkára. Mivel az oktatók nem voltak kíváncsiak a jelentkezők előéletére és bűneire, így a szerencsések, tiszta lappal vehettek részt a tanfolyamon. Marianna és Kitti személyes tapasztalás alapján akarta megismerni a jelölteket, amin az elítéltek lepődtek meg leginkább. Azt gondolták ugyanis, hogy a két “tanárnő” pontosan ismeri mindegyikőjük „történetét”. Az oktatók elmondása alapján az első nap reggelén mindenki kissé feszült és izgatott volt, ám a megismerkedést követően hamar feloldódott a társaság. Az ítéletmentes hozzáállásnak köszönhetően a húsz férfival oldott, kellemes légkör alakult ki.

- Választhattunk, ezért úgy gondoltuk jónak, hogy a biztonsági őr ne tartózkodjon a teremben a foglalkozások ideje alatt. A csoport tagjait feszélyezte volna, így viszont néhány órán keresztül szabadabbnak érezhették magukat. Olyan világba kerültek, ahol nem létezett más, mint a rajzolás, kritika és bírálatmentes hangulat, biztatás és természetesen a beszélgetésekre is hangsúlyt fektettünk. Mindkettőnk köpenyére volt csíptetve egy kézi riasztó, de teljes biztonságban éreztük magunkat és tudtuk, hogy nem lesz rá szükségünk – számolt be Marianna.

- A csoport tagjai felülmúlták az elképzeléseinket, rendkívül segítőkészek és hálásak voltak mindenért. A külvilág küldötteiként értelmezték a jelenlétünket, akik új élményeket, frissességet, kihívást és színeket vittek nekik a börtön falak közé. Meghatódtak, hogy a keresztnevükön szólítottuk őket, hiszen a megszokott rutin szerint számsorokban illetve vezetéknevükön ismernek önmagukra – mesélt Kitti a legérzelmesebb pillanatokról.

Az oktatók a tanfolyam segítségével elérték, hogy a férfiak őszintén beszéltek élményeikről, félelmeikről, megosztották a csoportban egymással az őket foglalkoztató kérdéseket és terveket. A baráti légkör, a rajzolás segítségével az időből való kiszakadás és a pozitív élmények mind hozzájárultak a jelenlévők egyensúlyának megerősödéséhez. Az oktatók szerint nem csak az elítéltek kaptak pluszt, hanem ők maguk is sokat tanultak.

- Sokan halmozottan hátrányos helyzetű családban nőttek fel, ahol senki nem mutatott /nem tudott mutatni/ helyes irányt. Részben ennek következményeként elkövettek egy súlyos cselekedetet, hoztak egy rossz döntést, azért kerültek börtönbe. Tisztában vannak a bűnük súlyával, viszont emberek ők is, akik sok év múlva újra a társadalom tagjai lesznek. Jobbá akarnak válni minden nap. Szívesen tesznek is ezért, ha van rá lehetőségük. Tanulnak (érettségit, diplomát is szereznek), alkotnak, dolgoznak, ajándékoznak. Most megélték a rajzolás örömét, egyfajta nyugalmat, békét, azt, hogy az alkotás az időtlenségbe visz és örömet okoz.

Az értékek tisztánlátása, az önismeret lehet az az út, ami által újra tudják értékelni az életüket, önmagukat és hasznos tagjává válhatnak a közösségnek. Ehhez szükséges, hogy elfogadják magukat és ne folyamatos önmarcangolással keljenek és feküdjenek, hanem a lehető legtöbb lehetőséget használják ki a fejlődésükre – emelte ki Marianna. Az egyik elítélttől a következő gondolatokat kaptuk útravalóként: ,,A börtön nem egy épület, ahol gonosztevőket tartanak elzárva, a börtön egy intézmény, amellyel a társadalom tükröt állít magának. A börtönben sorsokat őriznek.”

Mi az a jobb agyféltekés rajzolás?

Roger Sperry, az emberi gondolkodás kettős természetéről szóló úttörő felfedezései szerint, a verbális, elemző gondolkodás helye zömmel a domináns bal agyfélteke, míg a vizuális, észlelő gondolkodás a szubdomináns jobb agyféltekéhez kötődik. A módszer egy mentális váltást tanít a két agyfélteke között, előtérbe helyezve a jobb agyfélteke előítéletmentes, vizuális, globális észlelési működésmódját. A gyakorlatok némelyikét lehet furcsának nevezni, de mind egyszerű és nem igényel rajztudást, tehetséget. Elegendő ha valaki teljesen átlagos kéz-szem koordinációval bír, és van annyi kézügyessége, hogy tud írni. A feladatok végig veszik a rajzolás öt alapkészségét, a –szélek, -terek, -viszonyok, a fény-árnyék és a teljesség észlelését. A felnőtt tanfolyamokra 14-éves kor felett lehet jelentkezni, és teljesen függetlenül az előzetes rajztudástól, minden részvevő nyitó és záró rajza között - bár változó mértékben nagy különbségek lehetnek - fejlődés látható. A módszernek célja nem az egyéni stílus kialakítása, hanem a látvány utáni realisztikus rajzolás elsajátítása.Szerző
Frissítve: 2015.09.29. 21:19

Azbesztmentes Lőrinci?

Befejeződött a Lőrinci és Zagyvaszántó határán fekvő egykori cementgyár területének azbesztmentesítése - közölte a Heves Megyei Kormányhivatal. Az érintett települések vezetőit ugyanakkor hivatalosan nem tájékoztatták a munkálatok befejezéséről, az pedig túlzás, hogy a mentesítés ezzel lezárult, a terület rendezése, a mérgezett föld cseréje még hátravan. 

A mérgező hulladékok elszállításáról a kormányhivatal munkatársai is megbizonyosodtak egy szeptember 21-i helyszíni bejáráson, a több mint 25 ezer tonna azbeszttartalmú törmeléket négy hónap alatt, a korábban kijelölt határidő betartásával sikerült elvinni a volt cementgyár területéről. A sitt elszállítását az osztrák Saubermacher Kft. vállalta, a hulladékot a mintegy 20 kilométerre található galgamácsai - az osztrák cég tulajdonában lévő - veszélyes hulladék lerakóba vitték.

A helyiek féltek attól, hogy a munkálatok során újból nagy mennyiségű azbesztpor kerülhet a levegőbe, a kormányhivatal tájékoztatása szerint az elszállítás szakmai felügyelet mellett, szigorú biztonsági előírások betartásával történt. Annak érdekében, hogy meggátolják a kiporzást, különböző felületmegkötő és nedvesítő anyagokat alkalmaztak. A ponyvával letakart teherautók ezután egy párakapu alatt haladtnak át, így szállították a veszélyes hulladékot a lerakóhelyre.

Arról, hogy a mérgező anyagokat Galgamácsára szállítják, a kormányhivatal nem tájékoztatta előre a település vezetését és a lakosságot sem - írta a Népszabadság. Mint megtudtuk, Lőrincit és Zagyvaszántót is kihagyták az egyeztetésekből, sem a munka folyamatáról, sem a szállítás befejezéséről, sem pedig a további teendőkről nem érkezett hivatalos tájékoztatás az önkormányzatokhoz. A kormányhivatal közleményében ugyanakkor azt állítják: az ártalmas hatásokkal járó környezet-egészségügyi helyzet megszűnt, a munkaterületet viszont még egy hónapig őrzik, s ez alatt folyamatosan monitoringrendszert üzemeltetnek, mérik a levegő azbesztrost-koncentrációját.

A munkának azonban még távolról sincs vége, a szennyezett talaj cseréje, a terület rendezése még hátravan - a kormány a mentesítésre és az utómunkálatokra 1,3 milliárd forintot különített el. A korábban ismertetett tervek szerint a földet mindössze tíz centiméteres mélységig cserélnék ki, ami a szennyezés mértékét tekintve nagyon kevésnek tűnhet. A Magyar Azbesztmentesítők Szövetsége szerint a tízcentis talajcsere a gyártelep egyes részein elegendő lehet, ám az egész rekultiváció technikailag nagy kihívás, hiszen a gyárromoknak vannak két méterrel a föld alatt elhelyezkedő részei is.

A terület legutóbbi tulajdonosa a Selyp Invest Kft., a cég 2013-ban a biztonsági előírások figyelmen kívül hagyásával bontotta le az üzemet. A cégvezető ellen büntetőeljárás indult, a Hatvani Járási Ügyészség a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt emelt vádat, az ügyben októberben hozhat döntést a bíróság. Emellett egy másik jogvita is zajlik, ahogy arról lapunk már több alkalommal is beszámolt, számos azbeszt miatt megbetegedett lőrinci és zagyvaszántói lakos is perben áll a magyar állammal. A betegek azért az államot perlik, mert amikor elkapták a halálos betegséget betegséget - az azbesztszennyezés okozta mellhártyadaganat lappangási ideje 20-30 év is lehet - a gyár még állami tulajdonban volt.

A már több mint egy éve zajló ügy lassan halad, jelenleg még mindig a szakértői bizonyítás zajlik, a beteg felperesek ügyvédje szerint nehéz megállapítani az állam felelősségét. Jelenleg azt kellene bizonyítaniuk, hogy a betegek szervezetébe évtizedekkel korábban bekerült azbesztrostok valóban a lőrinci cementgyárból származnak. Közben az idő egyre fogy: a felperesek közül ketten augusztusban meghaltak. A legrosszabb állapotban jelenleg a 48 éves Varga József van, fájdalmai miatt morfiumtapaszokkal éli mindennapjait. Az ügyben legkorábban tavasszal születhet ítélet.

Szerző

Világvége? Harmadszor állt le a Facebook

Publikálás dátuma
2015.09.30. 07:12
FOTÓ: EP/GETTY IMAGES/PETER MACDIARMID
Egy héten belül másodszor állt le a Facebook hétfő este, egy hónapon belül pedig ez volt a harmadik alkalom, hogy szünetelt a szolgáltatás. Az első két esetben még viszonylag gyorsan helyre állt a rend, hétfőn azonban majdnem egy órán keresztül nélkülözniük kellett a felhasználóknak kedvenc közösségi portáljukat, a hírfolyam helyett csak hibaüzenet - vagy még ez sem - jelent meg a képernyőkön. 

De nemcsak a weboldal, a mobilalkalmazás, illetve a Facebookhoz kapcsolódó más szolgáltatások - mint az Instagram képmegosztó - sem működtek. Míg a korábbi leállások alkalmával a Facebook-csapat szinte azonnal reagált az eseményekre, tájékoztatva a világot a technikai zökkenőkről, addig a hétfő esti nagy leállás folyamán semmilyen hivatalos közlés nem jelent meg. Az eset nemcsak a felhasználókat, de a részvényesek körében is riadalmat keltett, a közösségi oldal részvényei szinte azonnal négy százalékot esetek.

Mint kiderült, a leállás hátterében az állt, hogy a portál Graph nevezetű alrendszere - amely tulajdonképpen a Facebook motorja - meghibásodott. A Graph felel szinte mindenért az oldalon, így a fényképek, videók és más elemek megjelenítéséért is - vagyis ha a rendszer nem működik, átmenetileg a Facebook-nak is annyi. Bár részletes beszámolót nem közöltek, lehetséges, hogy a hétfői leállásnak köze van a közösségi oldal egyik újításához: mostantól minden videó magától elindul a felületen, ez pedig hirtelen nagy megterhelést jelenthet a rendszernek. Az újdonság emellett sokak számára idegesítő is, szerencsére a beállításoknál ki lehet kapcsolni.

A magyar nyugdíjasok a Facebook sztárjai

Meglepő adatokról számolt be az Eurostat: az EU-ban a nyugdíjas korosztály internethasználói közül Magyarországon a legmagasabb a közösségi hálózatokat - elsősorban Facebook - használók - írja a napi.hu. A 2014-es adatok szerint az EU-ban a 65-74 éves korosztály 23 százaléka használta az internetet. A legtöbb idős ember skandináv országokban (Finnország 68, Dánia 84 százalék) és Luxemburgban (81 százalék) használja a netet, míg a legkevesebb Bulgáriában és Görögországban (10-10 százalék). Magyarország az uniós átlag felett teljesít a maga 28 százalékával.

A idős honfitársaink viszont élen járnak az EU-ban a közösségi háló használata terén, több mint felük (51 százalékuk) tartozik ebbe a csoportba, ami több mint duplája a 23 százalékos uniós átlagnak. A magyar idősek leginkább e-mailezésre és hírek olvasására használják a netet, (a netezők 89-89 százaléka tartozik ebbe a körbe), árukkal és szolgáltatásokkal kapcsolatos információkat keres (84 százalék). Utóbbi értékek is az uniós átlag felett vannak, de különösen szembetűnő az eltérés az online hírolvasás terén, hiszen itt az EU-átlag csupán 60 százalék.Szerző
Frissítve: 2015.09.29. 22:23