Négy nap alatt újrarajzolták életüket

Publikálás dátuma
2015.09.30 07:14
Pár napra olyan világba kerültek, ahol nem létezett más, mint a rajzolás, a kritika- és bírálatmentes hangulat FORRÁS: SZÍNESEBB
Elfogadva a Szegedi Fegyház és Börtön meghívását ezúttal elítélteknek tartott jobb agyféltekés rajztanfolyamot Bajczi Marianna és Zabó Kitti, a Színesebb Világért Egyesület két alapítója. Ez egy olyan, Betty Edwards által kidolgozott rajzoktatási módszer, amely gyakorlatba ülteti az agykutatás rajzolással kapcsolatos eredményeit. Az egyszerű gyakorlatok segítségével, az 4 napos tanfolyam eredményeként a rajzkészségben ugrásszerű fejlődés áll be.

Az oktatópárosnak nem ez volt az első különleges foglalkozása. Marianna és Kitti többször járt a dévai gyermekotthonban és Indiában egy tibeti gyermek faluban is szerveztek már tréningeket az önismeret, művészeten keresztüli fejlesztésére. Véleményük szerint a rajzolás nem csupán kikapcsolódás, hanem egy új látásmód is, mellyel az ember közelebb kerülhet az időtlenséghez és önmagához. Tapasztalatokat gyűjthet, amikkel képes örömet szerezni másoknak, növekszik az elfogadása és a saját lelki békéje, egyensúlya is helyreáll.

- Azért mondtunk igent a börtön megkeresésére, mert mindketten azt valljuk, hogy nem lehet valakit megítélni egyetlen cselekedete alapján. Minden embernek jár új és új esély, hogy megmutassa önmagát, és ez az elítéltekre is vonatkozik. Nem tartom helyesnek, ha merev skatulyába zárunk be egy embertársunkat azért, mert korábban elkövetett cselekedetével azonosítjuk és nem adunk esélyt annak, hogy benne is változások mehetnek végbe folyamatosan. Mi magunk se szeretnénk, ha sok évvel ezelőtti hibáinkkal tennének egyenlővé minket, tehát attól, mert valaki egyszer bűncselekményt követett el, nem jelenti azt, hogy egész életében azzal kellene azonosítani – mondta Marianna.

Az oktatópárost a társadalom szerint kemény fiúkként aposztrofált elítéltek várták a börtönben. Mindegyiküket hosszú évekre, több tíz évre ítélte el a bíróság. Az átlagosan harminc év körüli fiatalembereket az intézmény aszerint választotta ki, hogy kit ítéltek alkalmasnak a közösségi munkára. Mivel az oktatók nem voltak kíváncsiak a jelentkezők előéletére és bűneire, így a szerencsések, tiszta lappal vehettek részt a tanfolyamon. Marianna és Kitti személyes tapasztalás alapján akarta megismerni a jelölteket, amin az elítéltek lepődtek meg leginkább. Azt gondolták ugyanis, hogy a két “tanárnő” pontosan ismeri mindegyikőjük „történetét”. Az oktatók elmondása alapján az első nap reggelén mindenki kissé feszült és izgatott volt, ám a megismerkedést követően hamar feloldódott a társaság. Az ítéletmentes hozzáállásnak köszönhetően a húsz férfival oldott, kellemes légkör alakult ki.

- Választhattunk, ezért úgy gondoltuk jónak, hogy a biztonsági őr ne tartózkodjon a teremben a foglalkozások ideje alatt. A csoport tagjait feszélyezte volna, így viszont néhány órán keresztül szabadabbnak érezhették magukat. Olyan világba kerültek, ahol nem létezett más, mint a rajzolás, kritika és bírálatmentes hangulat, biztatás és természetesen a beszélgetésekre is hangsúlyt fektettünk. Mindkettőnk köpenyére volt csíptetve egy kézi riasztó, de teljes biztonságban éreztük magunkat és tudtuk, hogy nem lesz rá szükségünk – számolt be Marianna.

- A csoport tagjai felülmúlták az elképzeléseinket, rendkívül segítőkészek és hálásak voltak mindenért. A külvilág küldötteiként értelmezték a jelenlétünket, akik új élményeket, frissességet, kihívást és színeket vittek nekik a börtön falak közé. Meghatódtak, hogy a keresztnevükön szólítottuk őket, hiszen a megszokott rutin szerint számsorokban illetve vezetéknevükön ismernek önmagukra – mesélt Kitti a legérzelmesebb pillanatokról.

Az oktatók a tanfolyam segítségével elérték, hogy a férfiak őszintén beszéltek élményeikről, félelmeikről, megosztották a csoportban egymással az őket foglalkoztató kérdéseket és terveket. A baráti légkör, a rajzolás segítségével az időből való kiszakadás és a pozitív élmények mind hozzájárultak a jelenlévők egyensúlyának megerősödéséhez. Az oktatók szerint nem csak az elítéltek kaptak pluszt, hanem ők maguk is sokat tanultak.

- Sokan halmozottan hátrányos helyzetű családban nőttek fel, ahol senki nem mutatott /nem tudott mutatni/ helyes irányt. Részben ennek következményeként elkövettek egy súlyos cselekedetet, hoztak egy rossz döntést, azért kerültek börtönbe. Tisztában vannak a bűnük súlyával, viszont emberek ők is, akik sok év múlva újra a társadalom tagjai lesznek. Jobbá akarnak válni minden nap. Szívesen tesznek is ezért, ha van rá lehetőségük. Tanulnak (érettségit, diplomát is szereznek), alkotnak, dolgoznak, ajándékoznak. Most megélték a rajzolás örömét, egyfajta nyugalmat, békét, azt, hogy az alkotás az időtlenségbe visz és örömet okoz.

Az értékek tisztánlátása, az önismeret lehet az az út, ami által újra tudják értékelni az életüket, önmagukat és hasznos tagjává válhatnak a közösségnek. Ehhez szükséges, hogy elfogadják magukat és ne folyamatos önmarcangolással keljenek és feküdjenek, hanem a lehető legtöbb lehetőséget használják ki a fejlődésükre – emelte ki Marianna. Az egyik elítélttől a következő gondolatokat kaptuk útravalóként: ,,A börtön nem egy épület, ahol gonosztevőket tartanak elzárva, a börtön egy intézmény, amellyel a társadalom tükröt állít magának. A börtönben sorsokat őriznek.”

Mi az a jobb agyféltekés rajzolás?

Roger Sperry, az emberi gondolkodás kettős természetéről szóló úttörő felfedezései szerint, a verbális, elemző gondolkodás helye zömmel a domináns bal agyfélteke, míg a vizuális, észlelő gondolkodás a szubdomináns jobb agyféltekéhez kötődik. A módszer egy mentális váltást tanít a két agyfélteke között, előtérbe helyezve a jobb agyfélteke előítéletmentes, vizuális, globális észlelési működésmódját. A gyakorlatok némelyikét lehet furcsának nevezni, de mind egyszerű és nem igényel rajztudást, tehetséget. Elegendő ha valaki teljesen átlagos kéz-szem koordinációval bír, és van annyi kézügyessége, hogy tud írni. A feladatok végig veszik a rajzolás öt alapkészségét, a –szélek, -terek, -viszonyok, a fény-árnyék és a teljesség észlelését. A felnőtt tanfolyamokra 14-éves kor felett lehet jelentkezni, és teljesen függetlenül az előzetes rajztudástól, minden részvevő nyitó és záró rajza között - bár változó mértékben nagy különbségek lehetnek - fejlődés látható. A módszernek célja nem az egyéni stílus kialakítása, hanem a látvány utáni realisztikus rajzolás elsajátítása.Szerző

Videóüzenetekkel tiltakoznak a szülők az állami tankönyvek ellen

Publikálás dátuma
2019.02.22 08:31
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az Emmi szerint azonban „1,5 millió tanuló érdekeit nem képviselheti 3900 e-mail cím”.
Elégedetlen az állami tankönyvek minőségével, ezért videóban tiltakozik a Szülői Hang. A szülőkből álló szervezet január óta akciózik, és arra próbálják felhívni a többi szülő figyelmét, hogy a következő tanévtől a magánkiadók könyveinek jelentős része lekerül a választható tankönyvek listájáról. Az RTL Klub híradójában elhangzott, hogy eddig majdnem 3900-an csatlakoztak a kezdeményezéshez. A céljuk az, hogy rávegyék a szülőket arra: akár saját pénzből, de a jobb tankönyveket vegyék meg.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a csatorna megkeresésére közölte, hogy szerintük a Szülői Hang véleményét nem lehet reprezentatívnak tekinteni.
„1,5 millió tanuló érdekeit nem képviselheti 3900 e-mail cím”
– fogalmaztak.
Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke azt mondta: tudomása szerint a PDSZ-szel nem folytak tárgyalások, „érdemi tárgyalások egyébként általában nem folynak érdemi kérdésekben”.

Magyar állampolgár lett az amerikai tiszteletes, aki miatt összeveszett Trump és Erdogan

Publikálás dátuma
2019.02.22 08:09
Andrew Brunson tiszteletes
Fotó: AFP/ ROBERTO SCHMIDT
A lelkipásztor a washingtoni magyar nagykövetségen tette le az állampolgársági esküt.
Magyar állampolgár lett az amerikai Andrew Brunson tiszteletes – tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a washingtoni magyar nagykövetség. A tiszteletes, akinek nevét akkor ismerte meg a világ, amikor 2016 őszén Törökországban letartóztatták, ünnepélyes keretek között tette le az állampolgársági esküt a washingtoni magyar nagykövetségen. Az észak-karolinai presbiteriánus lelkész feleségének a dédapja volt magyar: Csopják Attila pénzügyminisztériumi tisztviselőként dolgozott, és a magyarországi baptista egyház első elöljárója volt 1906 és 1908 között. Andrew Brunson többször járt már Magyarországon, és gyermekei is magukénak vallják a magyar örökséget. A lelkipásztor évtizedeken keresztül a törökországi Izmirben élt, ahol kis protestáns templomot is létrehozott. 2016 októberében, a Recep Tayyip Erdogan elnök elleni törökországi puccskísérletet követően tartóztatták le. Azzal vádolták meg, hogy az Egyesült Államok javára kémkedett, és segítette a puccskísérlet hátterében sejtett, amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen prédikátor mozgalmát. 2017-ben a török államfő azt javasolta, hogy szabadon bocsátja a tiszteletest, ha Washington kiadja Ankarának a Pennsylvaniában élő Fethullah Gülent. Az amerikai kormány ezt visszautasította, és Donald Trump az amerikai–török viszony egyik sarkalatos kérdésévé tette a lelkipásztor szabadon bocsátását. Washington Törökország elleni szankciókkal érte el, hogy 2018 októberében szabadon engedték Andrew Brunsont. A tiszteletest és feleségét akkor Donald Trump elnök is fogadta a Fehér Házban.
Szerző