Szijjártó: magyar katonák fognak kurd harcosokat kiképezni

Publikálás dátuma
2015.09.29. 22:01
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k), mögötte Szijjártó Péter külgazdasági és kül
Az iraki Kurdisztánban szolgáló magyar katonai kontingens bekapcsolódik majd a kurd önvédelmi erők tagjainak, a pesmergáknak a kiképzésébe - közölte az MTI-vel kedden New Yorkban Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni koalíciónak az ENSZ-közgyűlés ülésszakának keretében kedden megtartott csúcstalálkozójával kapcsolatban nyilatkozott erről. A tanácskozáson a magyar küldöttséget Orbán Viktor miniszterelnök vezette.

Az Iszlám Állam sajnos egyre több területet foglal el, egyre több ember kénytelen elhagyni az otthonát az Iszlám Állam rémtettei miatt, ezért, amennyiben az európai kontinensre háruló bevándorlási nyomást valóban csökkenteni szeretnénk, akkor az Iszlám Állam elleni erőfeszítéseket jelentősen növelni kell - közölte Szijjártó, hozzátéve: Magyarország készen áll erre, ezért a 110 fős katonai kontingensünk, amely már Kurdisztánban van, nemcsak őrző és objektumvédelmi feladatokat fog ellátni a jövőben, hanem a kurd pesmerga erők kiképzésében is részt vesz.

Szembenézni a hallálal
A Pesmerga szó szerinti jelentése: ,akik szembenéznek a halállal. A kurd harcosok a függetlenedésükért harcoltak a középkortól kezdve, amikor idegen uralom alatt éltek. Harcoltak az Oszmán Birodalom, a Perzsa Birodalom és a Brit Birodalom ellen is. A "Pesmerga" kifejezést azonban csak később alkották meg: egy kurd író, Ibrahim Ahmad volt a szó kitalálója. A Mahabádi Köztársaság hivatalos hadereje volt, noha gerillaszervezetként működött.
Forrás. Wikipédia

Szerző

Orbán asszonya a Facebookon

Publikálás dátuma
2015.09.29. 21:29
Forrás: Facebook/Orbán Viktor
A miniszterelnök élete párját posztolta Facebook-oldalára, ahol Lévai Anikó menekülteknek (a képen kizárólag gyerekek) oszt gyümölcsöt a hegyeshalmi határátkelőnél.

"A gyerekeket védeni kell, ők nem tehetnek semmiről" - a képmagyarázat...

Forrás: Facebook/Orbán Viktor

Forrás: Facebook/Orbán Viktor

Forrás: Facebook/Orbán Viktor

Forrás: Facebook/Orbán ViktorSzerző

De komolyan? Kikosarazták Orbán Viktort?

Publikálás dátuma
2015.09.29. 21:10

Valóban menesztik Répássy Róbertet igazságügyi államtitkári posztjáról, mivel Trócsányi László szerint "másfajta munkavégzésre lesz szükség". Utóbbit azonban állítólag a szakmailag alkalmas fideszesek nem vállalták, így a kormányátalakítás ezen a ponton is megakadt. Kedden vitatta meg a parlament a Miniszterelnöki Kabinetiroda létrehozásához szükséges törvénymódosításokat is, ám végül a honatyák nem szavazhattak a kérdésben, mivel az MSZP módosító javaslatot nyújtott be.

Váltás történik az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkári posztján - erősítette meg Trócsányi László a korábbi sajtóhíreket a Kossuth Rádióban. Az igazságügyi miniszter arra a kérdésre, elégedetlen volt-e Répássy Róberttel azt mondta, hogy az államtitkár munkáját és emberi tisztességét nagyra értékeli, de "egy másfajta munkavégzésre lesz szükség a politikai munkában, ezért történik váltás".

Hogy pontosan mire gondolt, nem tudni, ugyanakkor komoly változást jelezhet, hogy a Magyar Idők korábbi értesüléseivel ellentétben Répássyt nem a jogász végzettségű Tuzson Bence fogja váltani posztján, hanem a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium korábbi államtitkára, Völner Pál - értesült a Vs.hu. A portál szerint a Fidesz szóvivője - aki egyben a törvényalkotási bizottság alelnöke is - inkább a pártbéli kommunikációs feladataira koncentrálna, és ezen a vonalon képzeli el jövőjét. Orbán Viktor másik jelöltje a szintén jogász végzettségű Gulyás Gergely volt, ám ő is elhárította a felkérést - jelenleg a törvényalkotási bizottságot és a Fidesz jogi kabinetjét is vezető, a pártban egységesen nagy tehetségnek tartott Gulyást pótolhatatlannak vélik e két pozícióján, emellett várhatóan a Fidesz alelnökének is jelölik a közeljövőben - akár már a novemberi pártkongresszuson.

A kongresszuson üzenne
Orbán Viktor már a Fidesz novemberi kongresszusán a párt 2018-as miniszterelnök-jelöltje lehet - értesült az Origo. A portál szerint ez azért lenne meglepő, mivel a Fidesz alapszabálya szerint még 2017-ben is tartania kellene egy tisztújítót, így bőven ráérne akkor is megnevezni a miniszterelnök-jelöltet. A kormányfő vélhetően ezzel a lépéssel erősítené meg hatalmát és jelezné a fideszesek felé: senkiben ne merüljön fel, hogy miniszterelnök-jelölt akarjon lenni. Másrészt ezzel Orbán minden olyan pletykát is eloszlatna, hogy Áder János babérjaira törne, a köztársasági elnök mandátuma ugyanis 2017 áprilisában jár le.

Eközben elkezdődött a Miniszterelnöki Kabinetiroda létrehozásáról szóló vita az Országgyűlésben. Az új intézmény létrehozásához módosítani kell a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényt és a költségvetést is, ám az erről szóló szavazást nem tudták megtartani, mivel az MSZP ahogy - mint lapunk beszámolt róla - egy módosító javaslattal megakadályozta a sürgősségi voksolást. Az őszi ülésszak jövő hétfőn folytatódik, vélhetően ekkor már szavazás is lesz, ami annyit tesz: Rogán Antal nem tud az eredetileg bejelentett október 1-gyel átülni a miniszteri bársonyszékbe, néhány napot még biztosan várnia kell.

Ahogyan az őt a Fidesz frakcióvezetői posztján váltó Kósa Lajosnak is türelmesnek kell lennie, de a múlt hét óta dübörgő kormányátalakításban még mások jövője is kérdéses. Ilyen L. Simon László, aki a Miniszterelnökség parlamenti államtitkári posztját már bizonyosan elbukta, s egyelőre azt sem tudni, valóban kap-e kulturális területen megbízást Lázár Jánostól.