Fővárosi Közgyűlés;Tarlós;Simicska;MAhir;

2015-10-01 07:06:00

Simicska alá vágtak Tarlósék

Ahogy az várható volt, a fővárosi önkormányzat szerződést bont a 761 budapesti hirdetőoszlopot üzemeltető Mahir Cityposter Kft.-vel. A közgyűlés tegnap döntött arról, hogy október 31-ével "kiebrudalja" a fővárosból a kegyvesztett Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó céget. Piaci hírek szerint viszont politikai megrendelést teljesíthetett a közgyűlés, a cég az új kormányzati médiát gründoló valamelyik érdekkörnek állhatott útjába.

Egyoldalúan szerződést bont a fővárosi közgyűlés Simicska Lajos reklámcégével, a Mahir Cityposter Kft.-vel. A testület tegnapi döntése értelmében a kontraktust október 31-ével mondja fel a fővárosi önkormányzat, és egyben felszólítja a céget, hogy a megjelölt időponttól számított hatvan napon belül bontsa el mind a 761 hirdetőoszlopát. Az erre vonatkozó előterjesztés szerint a 2006 szeptemberében 25 évre megkötött szerződés "fontos közérdeket sért", hátrányos a főváros számára, és annak több rendelkezése okán felmerülhet "a jó erkölcsbe ütközés miatti semmisség, ezáltal az egyoldalú megszüntetés megfontolásának szükségessége".

A fővárosi önkormányzat 2006-ban döntött az úgynevezett utcabútor szerződésekről, melyek keretében 25 évre adta át Budapest reklámhelyeinek döntő többségét a Mahir Cityposter Kft-nek és az Intermédia Kft-nek. A fideszes városvezetés most arra hivatkozik, hogy saját reklámoszlopokkal évente akár 73-125 millió forint közötti összegre is szert tehettek volna, a Mahir-Cityposter azonban nem sokkal fizetett többet a kötelezően előírt 45 milliónál. Mindez korábban nem zavarta a fővárost, nemrég azonban elkezdték vizsgálni a 2006-os szerződésből fakadó kötelezettségeket. Így állapították meg például, hogy a reklámcég az előírt légszennyezésmérő oszlopait nem oda telepítette, ahova kellett, és az oszlopok állítólag nem is mérték a közvetlen környezetük egészségre káros anyagainak szintjét.

A szerződésről 2006-ban döntött az akkori MSZP-SZDSZ-es többségű testület - emlékeztette tegnap a közgyűlést Tarlós István, aki akkor még óbudai polgármester volt. A főpolgármester most arról beszélt, az előnytelen szerződést a szocialisták szavazták meg, akiknek egyik akkori képviselője ma is a közgyűlés tagja. Gy. Németh Erzsébet, a DK képviselője, korábbi szocialista frakcióvezető erre azt válaszolta: az előterjesztés szerint nem a szerződéssel volt baj, hanem azzal, hogy a cég nem teljesítette a szerződésben foglaltakat, amiről a jelenlegi városvezetésnek tudnia kellett volna. Miután a közgyűlési előterjesztésből kiderült, tekintettel a Mahir tulajdonosi szerkezetére, a gazdasági szereplőkkel való üzleti kapcsolataira, nem zárható ki, hogy a cég a piaci árnál kedvezőbben biztosított reklámfelületet az érdekeltségi körébe tartozó hirdetőknek, egyebek mellett az államnak, valamint a főpolgármester politikai közösségéhez kapcsolható cégeknek, Gy. Németh feljelentést is tesz a rendőrségen. Az MSZP-s Horváth Csaba még a közgyűlés előtt a fideszes belháború újabb állomásának nevezte a szerződésbontást.

Maga Simicska úgy látja, a fővárosi önkormányzat lépése összefüggésben állhat azzal, nemrég megkereste őt egy Fidesz-közeli vállalkozó, hogy megvenné a Mahir Cityposter 51 százalékát, amire nemet mondott. Az üzletember erről még kedden beszélt az Indexnek. Bár a fideszes városvezetés szerint nincsen "boszorkányüldözés", piaci források szerint viszont politikai megrendelést teljesíthetett a közgyűlés, a cég az új kormányzati médiát gründoló valamelyik érdekkörnek állhatott útjába. A Mahir citiposter mindenesetre megdöbbenéssel fogadta a döntést, mivel mindig teljesítették szerződési kötelezettségeiket, ráadásul az önkormányzat sem emelt kifogást az elmúlt kilenc évben, így nem tudják elfogadni a felmondást és az indokait - közölték. A cég számára "különösen felháborító és a döntés törvényes jogi-szakmai indokainak hiányát, egyben valós mögöttes indokát jelzi" a közgyűlési előterjesztés írásbeli indokolásának a társaság tulajdonosi szerkezetére, a tulajdonos személyére és egyéb gazdasági érdekeltségeire vonatkozó megállapítása. Tekintettel arra, hogy a szerződés felmondása "nyilvánvalóan jogszabályba ütközik, egyben bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúját is felveti", a Mahir a felmondás kézhezvétele után azonnal megteszi a szükséges jogi lépéseket azért, hogy megóvja törvényes jogait és érvényesítse jogos igényeit - fogalmaztak.

Ez történt még a közgyűlésen

- Jelenleg törvény tiltja a dugódíj bevezetését, így arról csak a jogszabály megszűnése után tárgyalhat a közgyűlés. Ezt Tarlós válaszolta tegnap arra a kérdésre, mikor kerül közgyűlés elé a dugódíj ügye. A főpolgármester azt még nem tudja, előfordulhat-e, hogy a Dagály-fürdő átadása ellenére az állam mégsem rendezi a BKV adósságát. Kocsis Máté tanácsnok az ülésen bejelentette, a jelenleginél több mint háromszor nagyobb anyagi szerepvállalásra kötelezné az agglomerációs településeket a budapesti tömegközlekedés finanszírozásában.

- Pro Urbe Budapest díjat vehet át november 17-én Schmidt Mária, a Terror Háza vezetője. A fővárosi közgyűlés határozata értelmében idén elismerésben részesül még Derce Tamás, volt újpesti polgármester, Jónyer István asztaliteniszező, Keserű Ilona festőművész, Ókovács Szilveszter, az Operaház igazgatója, valamint Süllei László, a Mátyás-templom plébánosa.

- Négy budapesti színház ügyvezető igazgatói pályázatának eredményéről is döntött tagnap a közgyűlés. Eszerint a József Attila Színházat Nemcsák Károly, a Centrál Színházat Puskás Tamás, a Katona József Színházat pedig Máté Gábor fogja vezetni további öt évig. A Radnóti Miklós Színház vezetői posztját mint azt valószínűsítettük, Kováts Adél nyerte el. Az ügyvezető igazgatók megbízása 2021. január 31-ig szól.