Előfizetés

Megnyílt az ország első csomagolásmentes boltja

Publikálás dátuma
2015.09.30. 21:35
Monostori-Kalovits Márk tulajdonos beszél a Nopack - Magyarország első csomagolásmentes üzletének megnyitóján Budaörsön 2015.
Szerdán megnyitott Magyarország első csomagolás nélkül árusító boltja Budaörsön. A Nopack egyebek mellett a tudatos vásárlást, a zéró hulladékot és a méltányos kereskedelmet tűzte zászlajára.

Monostori-Kalovits Márk tulajdonos a megnyitón emlékeztetett rá: Magyarországon egy ember évente átlagosan 100 kilogramm csomagolóanyagot dob a szemétbe, és 200 kilogramm élelmiszer-hulladékot termel. A Nopack csapata ezen szeretne változtatni, és ezért hozták létre a boltot, "amely felelősen és etikusan működik, figyelembe veszi a termelők és a vevők igényeit és lehetőségeit, és odafigyel a társadalom és a környezet értékeire és óvja azt" - fogalmazott. A Budaörs fő utcájában megnyílt üzletben, amely egy "tipikus régi budaörsi portán" kapott helyet, többek között zöldségek, gyümölcsök, magvak, aszalványok, fűszerek, fűszernövények, természetes kozmetikumok, mézek és házi lekvárok, egészséges tésztafélék, teljes kiőrlésű péktermékek, fair trade kávék és teák, környezetbarát tároló edények kaphatók.

MTI Fotó: Kovács Attila

MTI Fotó: Kovács Attila

Monostori-Kalovits Márk a helyi termékek fontosságát hangsúlyozta, hozzátéve, hogy azok mindig megbízható forrásból származnak és kiváló minőségűek. Kiemelte azt is, hogy a Nopack nemcsak a helyi gazdaságok mellett elkötelezett, hanem a fair trade kereskedelem mellett is, így a kávé és a tea beszerzésekor ezt is figyelembe veszik. A Nopacknál szinte minden csomagolásmentes - emelte ki a tulajdonos. A vásárló mindig annyit vihet haza, amennyire valóban szüksége van, s ehhez magával hozott vagy itt vásárolt tárolóedényeket, különböző méretű üvegeket, kosarakat használhat.

De a bolt közösségi tér is - hívta fel a figyelmet -, ahol újrahasznosított és újragondolt bútorok fogadják a betérőt. Mint mondta, ez is fontos szempont volt a berendezéskor, s ha mégis szükség volt új darabra, annak ellensúlyozására fákat szeretnének ültetni a gyerekekkel közösen a város óvodáiban és iskoláiban. A bolt ötletgazdája szólt arról is, hogy franchise rendszert szeretnének létrehozni, eddig 42 érdeklődő jelentkezett, s érkeztek megkeresések Ausztriából, Romániából és Szlovákiából is.

Monostori-Kalovits Márk az MTI-nek elmondta, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) sokat segített abban, hogy megtalálják a közös nevezőt, ami "számukra garancia, nekünk biztonság." A megnyitón jelen volt a település polgármestere, Wittinghoff Tamás (BFE) is, aki gratulált az egyedülálló vállalkozáshoz, s reményét fejezte ki, hogy létrejön egy ilyen szemléletű hálózat.

Új főszerkesztő a Világgazdaság élén

2015. október 2-ától a Mediaworks vezetése Mezősi Tamást nevezte ki a Világgazdaság főszerkesztőjévé, míg Tóth Levente eddigi főszerkesztő közös megegyezéssel távozik a kiadótól. A Mediaworks heteken belül bejelenti a Világgazdaság megújulási programját - tudatta a portál.

Az új főszerkesztő 13 évet töltött el a Napi Gazdaságnál: előbb újságíróként, majd hat évig szerkesztőként dolgozott, 2011-2013 között pedig főszerkesztő-helyettesként irányította a lapot. Ezt követően 2014-ig a Vs.hu felelős szerkesztője volt. 2010-ben ösztöndíjprogram keretében tanulmányozta a német Handelsblatt üzleti napilap szerkesztőségét.

Orbán Viktor feszültnek tűnik a horvát államfő mellett (fotó)

Publikálás dátuma
2015.09.30. 20:24
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely
Orbán Viktor miniszterelnök az ENSZ New York-i székházában találkozott Kolinda Grabar-Kitarovic horvát köztársasági elnökkel, és a fotó tanúsága szerint ettől a mi kormányfőnk nem tűnt nagyon boldognak.  

Nagyon ezen nem is lehet csodálkozni, a menekültügy miatt mostanában nem kimondottan barátságos a hangnem a két ország vezetése között. Ma éppen  Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár próbálta magyarázni a jelenséget, a szabadkai Pannon RTV Szubjektív című, szerdán sugárzott interjúműsorában azt mondta: miközben a magyar-szerb kapcsolatok kiegyensúlyozottak, mindkét országnak nagyon komoly politikai vitája van Horvátországgal, pedig Budapest elemi érdeke, hogy Zágrábbal is hasonlóan konstruktív legyen a viszony, mint Belgráddal. Szerinte  Magyarország Horvátországgal is kiváló kapcsolatot kíván ápolni, azonban ha a horvát kormány és a horvát kormányfő abból akar belpolitikai tőkét kovácsolni önmaga számára, hogy a szomszédait kritizálja, vádolja, akkor ezt természetesen vissza kell utasítanunk - mondta, és vajon észrevette-e, hogy miközben reménybeli jó kapcsolatról beszél, valójában ismét dehonesztálja a másik felet. 

Az MTI beszámolója szerint Orbán Viktor miniszterelnök és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát köztársasági elnök "négyszemközti megbeszélést" folytatott a New York-i ENSZ-székházban, ennek során  "megvitatták a magyar-horvát kapcsolatok nyitott és nehéz kérdéseit". A találkozón a "felek egyetértettek abban, hogy mindkét ország érdeke, hogy a szilárd történelmi alapokon nyugvó kapcsolatot - a jelenlegi viták ellenére is - fenntartsák". A távirati irodát minderről  Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője tájékoztatta. Azt nem tudni, hogy a magyar részről igen durcásnak rosszkedvűnek látszó fotó a megbeszélés előtt vagy után készült-e.