PM: Bakondi tényleg a kormány Benny Hill-je

Publikálás dátuma
2015.10.01. 18:25
Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója tájékoztat MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Pintér Sándor össze-vissza beszélt és lapított a parlament szerdai Honvédelmi és Rendészeti bizottságának ülésén. A belügyminiszter szerint például a magyar hatóságok idén nem regisztráltak 83 ezer(!) menedékkérőt, de konkrét kérdésemre sem válaszolta meg, hogy miért nem - írja blogbejegyzésében Szabó Tímea, a PM politikusa. 

Teljes mellébeszélés az, hogy ők már uniós országból jöttek, így "feltehetően" regisztrálták őket Horvátországban vagy Görögországban. Mi az, hogy "feltehetően"? Azért van az uniós EURODAC rendszer, hogy annak segítségével 1 perc alatt lehet ellenőrizni, hogy kit regisztráltak, és kit nem korábban. Pintér Sándor tehát beismerte, hogy a kormány hetek óta hazudik, hogy hiszen nem tartja be az uniós előírásokat - így a politikus.

Szabó Tímea azt is írja:

Benny Hill 1983-ban Fotó: John Minihan/Hulton Archívum

Benny Hill 1983-ban Fotó: John Minihan/Hulton Archívum

A meghallgatáson legalább megtudtam viszont, hogy Bakondi György tényleg a kormány Benny Hill-je, ugyanis Pintér szerint is mindenféle felhatalmazás nélkül végzi ámokfutását a magyar médiában, emelve a kormányzati kommunikáció tragikomikus voltát. A PM társelnöke szerint Bakondiról kiderült az is: nem mondott igazat, hogy lefegyverezték volna a horvát rendőröket a határnál. Pintér szerint semmiféle lefegyverezés nem történt, egyszerűen visszakísérték őket a horvát oldalra. Szabó Tímea erről írásbeli kérdésben kérdezte a belügyminisztert, és mint a politikus írja: erre legalább választ kapott.

Aztán megtudtuk azt is: - folytatja a "tudósítást" a képviselő -  Pintér szerint semmi probléma nem volt azzal, hogy súlyosan bántalmaztak és éjszakára bezártak külföldi újságírókat a röszkei incidensnél. Hiába idéztem a sajtószabadságról szóló törvényt, miszerint újságírót még akkor sem lehet felelősségre vonni ilyen helyzetben, ha jogsértést követ el (jelen esetben határátlépést, miután a határon folyó incidensről közvetítettek), a belügyminiszter szerint a rendőr nem tudhatja, hogy ki újságíró, ki nem egy ilyen helyzetben, és különben is, miért nem regisztrálták magukat. Akkor vajon hogy kerül gumibot annak az újságírónak a közelébe, aki nyilvánvalóan nem támad? És hogy nem lehet felismerni, ha valakinél TV kamera van, mint ahogy volt az a lengyel és a szerb stáboknál, akiket a felvételek alapján megvertek. És hogy nem derül ki egész éjszaka a börtönben, hogy ők újságírók? - világít rá a csúsztatásokra logikai buktatókra Szabó Tímea a Honvédelmi és Rendészeti bizottság szerdai ülésén elhangzottakkal összefüggésben. 

Az ülésen egyébként a belügyminiszter drámai szavakkal indokolta a magyar-szerb határszakaszra elrendelt részleges határzár szükségességét, mondván: a szabadság forgott kockán.  A miniszteri beszámolót Vadai Ágnes, a DK politikusa is összevisszának, illetve hektikusnak minősítette.  A fenti blogbejegyzés írója, Szabó Timea a távirati irodának az ülés után nyilatkozva jelezte: továbbra sem lehet kapni érdemi információt a kormánytól arról, hogy mi folyik a szerb és a horvát határszakaszon. A kormánynak be kell fejeznie "az állandó mellébeszélést", és egyenes választ kell adnia a kérdésekre. 

Szerző

Kiürült az opatovaci menekülttábor

Az opatovaci sátortáborban jelenleg nincs senki, mindössze öt migráns tartózkodik Horvátországban, ők is az Eszék melletti csepényi (Cepin) befogadóállomáson - mondta Ranko Ostojic horvát belügyminiszter csütörtökön a sajtónak. 

Szeptember 16. óta 92 ezer 452 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt. Közülük 90 ezret már elszállítottak a magyar határra, ahol "átvették őket", a többiek pedig úton vannak Magyarország felé - hangsúlyozta a miniszter.

Ostojic elmondta, hogy a Csepényben tartózkodó öt ember azért van még az országban, mert arra várnak, hogy kisgyermekeiket ellássák a vukovári kórházban. Ezt követően együtt hagyják majd el Horvátországot - tette hozzá.

Szerző
Témák
menekültek

Alig maradtak a bicskei menekülttáborban

A tranzitzónák működése, a műszaki határzár és a jogszabályi szigorítások jelentős létszámcsökkentést hoztak a bicskei befogadótáborban - mondta a térség fideszes országgyűlési képviselője a témában tartott sajtótájékoztatón, csütörtökön Bicskén.

Tessely Zoltán hangsúlyozta, a kormány intézkedései beváltották a bicskeiek reményeit és jelentős javulásokat eredményeztek a befogadóállomás közvetlen környezetében. Emlékeztetett arra, hogy a nyáron volt olyan nap, amikor 1500-nál is többen voltak a táborban, most pedig kevesebb mint 200-an tartózkodnak ott.

Az MTI kérdésére a képviselő azt mondta: ha ismételten akkora nyomás nehezedne a városra, mint korábban, akkor arra kérnék a kormányt, hogy az eljárásrend betartása mellett, a városon kívül helyezzék el a migrációs tábort. Hozzátette: a menekültstátust elnyerő külföldiek integrációját azonban továbbra is a jelenlegi táborban folytatnák.

Pálffy Károly (Fidesz-KDNP) Bicske polgármestere kiemelte, hogy az idén több migráns fordult meg a városban, mint amennyi a város lakossága. Összesen több mint 14 ezer migránst regisztráltak a táborban - mondta.

Jelezte, hogy a város közterületei károkat szenvedtek el a migránsáradatban, de a legnagyobb kár az, hogy a táborral szemközti ipari területről egy 12 milliárd forintos beruházást elvittek a migrációs veszély miatt, és az eredeti befektetésnek csak a töredéke valósul meg Bicskén. Ez a kár akár tízmilliárd forintos is lehet - tette hozzá.

Bálint Istvánné (Fidesz-KDNP) alpolgármester, aki két évtizedet dolgozott a táborban, elmondta, hogy a befogadóállomás élete mára visszatért a régi kerékvágásba. Reményét fejezte ki, hogy a létesítmény visszakapja eredeti funkcióját, és ismét az elismert menekültek magyar társadalomba integrálódását segíti a jövőben.

Szerző