Az M1 a "Fidesz hazugsággyáraként üzemel"

Az MSZP szerint az érintett minisztériumoknak kell odaadni a migránshelyzet kezelésére szánt költségvetési többletforrást.

Lukács Zoltán, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, nem értenek egyet azzal, hogy az idei költségvetésben a rendkívüli kormányzati intézkedésekre csoportosítanának át 60 milliárd forintot. Az MSZP alelnökének indoklása szerint ebből a kasszából bármire lehet költeni a pénzt, szó nincs arról, hogy kizárólag menekültügyre lehet fordítani.

A szocialisták módosító indítványukban azt javasolják, hogy 18 milliárd forintot fordítsanak a rendőrség létszámfejlesztésére, 8,4 milliárd forintot a bevándorlási hivatal kapjon ugyanerre a célra, az idegenrendészeti hatósági munka hatékonyabbá tételére 7,6 milliárd forint kerüljön a büdzsébe, a honvédség és a járványügy pedig 2 milliárd forintot kapjon - részletezte.

Lukács Zoltán a költségvetési módosítás másik részéről azt mondta, egyetlen forintot sem szavaznak meg a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnak (MTVA), mert "a Magyar Televízió a Fidesz hazugsággyáraként üzemel".

Közölte, a köztévé már így is annyi pénzt kapott, ami öt évre visszamenőleg fedezete lenne a közszféra 50 százalékos béremelésének.

Szerző
Témák
köztévé

Az ország egyik legnagyobb hipermarketje épül Érden

Publikálás dátuma
2015.10.05. 15:36
Illusztráció/Getty Images
Négymilliárd forintból épít Interspar hipermarketet a Spar Magyarország Érden; a mintegy 7 ezer négyzetméteres, környezetkímélő technológiákat alkalmazó létesítmény alapkövét hétfőn tették le az egyik autópálya-csomópont közelében.

Az ország egyik legnagyobb Interspar áruházához mélygarázst, shopterületet, valamint az országban elsőként kültéri fogyasztótérrel megtervezett Spar "to go"-t is kialakítanak, továbbá ötszáz négyzetméteres önkormányzati közösségi tér is épül. A beruházással 100 munkahelyet teremt a cég, és további harmincan a shopterület üzleteiben találhatnak munkát.

Az épület alapkövét T. Mészáros András polgármester (Fidesz-KDNP), Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára, aki a térség Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője is, és Heiszler Gabriella, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója tette le. 

A beruházásban az úthálózatot is fejlesztik a hipermarket környékén, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) által átépítendő autópálya-csomópont korszerűsítési munkáit a Spar 400 millió forinttal támogatja. Ezzel párhuzamosan az üzletlánc saját beruházásban a környező utakat is megújítja. Az új áruház fűtéséhez földgáz helyett a kereskedelmi hűtésrendszerből származó hulladékhőt hasznosítják. A parkoláshoz a mélygarázsban 177, szabadtéren 117 helyet alakítanak ki. Az áruház nyitását legkésőbb 2017 tavaszára tervezik.

A társaság 2014-ben 473,7 milliárd forintos forgalmat bonyolított le, ami 4,5 százalékos növekedést jelent 2013-hoz képest; a vállalat mintegy 13 ezer embernek ad munkát.

Szerző

Összeomolhat a nyugdíjrendszer, lépni kellene

Publikálás dátuma
2015.10.05. 15:19

Együtt - a Korszakváltók Pártja társadalmi párbeszédet szorgalmaz a nyugdíjrendszerről, mivel az a jelenlegi formájában fenntarthatatlan, 2025-2030 között össze fog omlani - mondta hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján Szabó Szabolcs.

A független képviselő szerint népegészségügyi programokat kell indítani annak érdekében, hogy a férfiak is megéljék a nyugdíjkort és át kell alakítani a megtakarítások rendszerét, mert a jelenlegi szisztéma csak a felső középosztálynak kedvez. 

Át kellene gondolni az állami bérpolitikát is, hogy az emberek több pénzből tudjanak megtakarítani és el kell gondolkozni az szja rendszerének átalakításán - tette hozzá Szabó Szabolcs. Közölte: bevezetnék az előrehozott nyugdíjat, ami lehetővé tenné, hogy egy alacsonyabb ellátásért cserébe hamarabb lehessen nyugállományba vonulni. Az Együtt nem ért egyet a nyugdíjplafon eltörlésével sem.

Szerző