Kossuth tér;tüntetés;termőföld;állami föld;

A közös vagyon, a minden magyar földjének elrablása ellen tüntettek (fotók)

Budapesten, és nyolc megyében 12 helyszínen az állami földek eladása ellen tiltakoztak tegnap. Az LMP szervezte megmozdulást támogatták a Magyar Szocialista Párt, a Párbeszéd Magyarországért, az Együtt, a Demokratikus Koalíció és az Élőlánc Magyarországért. is.

Hétfőn országos újabb agrártüntetés sorozat kezdődött Magyarországon, a demonstrálók az állami földek eladása ellen tiltakoztak. Indításként Sallai R.Benedek, az LMP országgyűlési képviselője a Parlament mélygarázsának bejáratát torlaszolta egy általa vezetett traktorral, ezért a rendőrség szabálysértési eljárást is kezdeményezett ellene, arra hivatkozva, hogy megsértette a súlykorlátozásra vonatkozó tilalmat.

MTI Fotó: Marjai János

MTI Fotó: Marjai János

Sallai a demonstrációja során közölte: a kormány most "őrült privatizációba" kezd, a termőföldet ugyanis úgy adja magánkézbe, hogy ahhoz nem párosulnak társadalmi elvárások a foglalkoztatáshoz vagy az élelmiszer-termeléshez kapcsolódóan. A termőföld lehetséges vevői között olyan nevek kerültek elő, mint a Kishantost "szétverő" Zászlós Tibor és érdekeltségi köre. Az állami földbérlet-pályázatokon nyert - mások mellett - Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, de Orbán Viktor lányának sógornője is.

Kishantosnál is demonstráltak, itt 15 járművel zárták le a fél útpályát. Az ellen tiltakoztak, hogy az egykori ökogazdaság földjeiből nyert olyan személy is, aki nem is indulhatott volna, amit bírósági ítélet is bizonyít. A 450 hektárból jutott a szomszédos 2900 hektáros birtok tulajdonosa családtagjának is.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ács Sándorné, a megsemmisített ökogazdaság egykori alapító-ügyvezetője a Népszavának elmondta, az autósok zöme közömbösen hajtott el a tiltakozók mellett, mert nem érzik át az ügy jelentőségét. Az egykori ügyvezető szerint, ha a jelenlegi bérlők tulajdonába kerülnek az állami földek, esély sem lesz a kishantosi ökogazdaság helyreállítására. Ács Sándorné szerint a kishantosi állami földek eladásával megszűnnek az egykori bérlők számára egykor előírt pályázati kötelezettségek is, amelyet többségük egyébként amúgy sem tartott be.

Ács Sándorné elmondta, hogy a tiltakozó akciókat addig folytatják, amíg az emberek meg nem értik mi történik az állami földekkel, és amíg a kormány nem vonja vissza az erről szóló kormányrendeletet.

A kishantosi mintagazdaság egykori vezetője, Ács Sándorné mindig a tiltakozók első sorában küzd FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD

A kishantosi mintagazdaság egykori vezetője, Ács Sándorné mindig a tiltakozók első sorában küzd FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD

Harangozó Gábor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke a Népszavának elmondta, a kormány egyelőre ügyes propagandával azt sulykolja a közvéleménynek, hogy az állami földek azokhoz kerülnek, akik megművelik azt. Ezért nem törte még át a társadalom ingerküszöbét az, ami valójában történik. Ez a kormány csak az erőből ért, jó példa erre a netadó elleni 100 ezres tüntetés, de föld ügyben még a bizottsági meghallgatásra sem volt hajlandó egyetlen miniszter, sőt, fideszes képviselő sem eljönni. Kedden azonban az ellenőrző albizottság újabb ülésén talán meghallgathatja végre Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, és Fazekas Sándort, az agrár tárca vezetőjét, hogy számoljanak be végre az állami földek értékesítéséről.

Gerstmár Ferenc, az LMP országos elnökségének tagja Pápán. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Gerstmár Ferenc, az LMP országos elnökségének tagja Pápán. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Harangozó Gábor úgy vélte, a kormány a nemzeti vagyont átjátszására készül haveri kezekbe. Az ellenzéki szakpolitikus szerint, bár az eladásra szánt 380 ezer hektár valóban a hazai mezőgazdasági területek csak 6-7 százaléka, de ezekből a területekből lehetne például földhöz juttatni a szociális szövetkezeteket, lehetővé téve a tovább lépést a közmunkából. A kormány nyilvánvaló hazugságokkal is érvelt az intézkedés mellett, amikor azt állította, hogy kizárólag magyar állampolgárok juthatnak állami földhöz, ugyanis a legalább 3 éve Magyarországon mezőgazdaságból élő, helyben lakó uniós állampolgárt nem lehet kizárni a földvásárlásból. Harangozó Gábor álláspontja szerint: azért akarja Orbán Viktor letudni az év végéig az állami földek eladását, mert attól tart, hogy a földforgalmi törvény ellen indított kötelezettségszegési eljárás nyomán a jogszabályt vagy meg kell semmisíteni, vagy alaposan átírni. Kész helyzetet akar teremteni úgy, hogy egyértelmű, ezeket a hosszú futamidejű bérleti szerződéseket elsősorban a jelenlegi bérlők, illetve spekulánsok veszik meg.