Előfizetés

A világ legnagyobb tengeri rezervátuma

Publikálás dátuma
2015.10.06. 11:38
Illusztráció/Thinkstock
Chile két hatalmas tengeri természetvédelmi terület létesítését tervezi. Michelle Bachelet elnökasszony egy valparaisói óceanográfiai konferencián közölte, hogy a Húsvét-szigetek körül 631 ezer négyzetkilométeres tengeri rezervátumot hoznak létre.

Abban a régióban szakértők szerint 142 féle veszélyeztett faj él. Az óceán gazdag halállománya biztosítja a szigeteken élő Rapa Nui indiánok megélhetését, s a bennszülött közösség szeptember közepén jelentette be, hogy megvédi területi vizeit az orvhalászok ellen.

Már egy éve folytak a tárgyalások arról, hogy nyilvánítsák a szigetek környékét hatalmas nemzeti parkká. A húsvét-szigeteki természetvédelmi terület a világ legnagyobb tengeri rezervátuma lesz. Chile, mint Bachelet bejelentette, a San Ambrosio-szigetek környékén is lépéseket tesz a biodiverzitás védelmében, ezért a csendes-óceáni szigetcsoportnál majd 300 ezer négyzetkilométeres, hasonló védett övezetet alakítanak ki.

A chilei konferencián részt vett John Kerry amerikai külügyminiszter is. Barack Obama amerikai elnök videóüzenetben jelentette be, hogy az Egyesült Államok is kialakít két tengeri természetvédelmi területet, az egyiket Maryland állam partjainál, a másikat pedig a Michigan-tónál. A természetvédelmi területeken fellépnek az illegális halászat, illetve a túlhalászás ellen.

Ha kipusztulnak a méhek, vége az emberiségnek is

Publikálás dátuma
2015.10.02. 14:48
FOTÓ: Getty Images, Chris McGrath
Ha kipusztulnak a méhek, abba belehal az emberiség is - mondta Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője Brüsszelben, a Méhek Európai Hete keretében az EU legnagyobb agrárképviseleti szövetsége, a Copa-Cogeca által szervezett tanácskozás házigazdájaként.

Szanyi Tibor beszámolt arról, hogy a tanácskozáson kifejtette: a méhek pusztulása miatt az emberiség előbb kerülhet az éhezés szélére, mint bármi más okból. "Bár igen fontos a méztermelés is, a méhek haszna kevésbé ebben rejlik, hanem sokkal inkább a növények beporzásában" - tette hozzá.

A tájékoztatás szerint a 23 millió európai gazdát és 22 ezer európai agrárszövetkezetet tömörítő Copa-Cogeca finn főtitkára, Pekka Pesonen hangsúlyozta, hogy az EU-ban az elmúlt 10 évben hiába növekedett a méhkasok száma 30 százalékkal, a méhek mézben mért teljesítménye nem változott, vagyis drámai a gyengülés mértéke.

Szanyi Tibor azt mondta, nem tudni pontosan, mi minden az oka a méhek egyre gyakoribb tömeges pusztulásának, de az biztos, hogy a háttérben az emberi szennyezés is áll. A magyar szocialista politikus felszólította az Európai Bizottságot, hogy gyorsítsa fel a méhpusztulással kapcsolatos elemzéseket és kutatási projekteket, "mert valójában versenyt futunk az idővel".

Állatszeretet-fesztivál idén is a Budapesti Állat és Növénykertben

Publikálás dátuma
2015.10.01. 20:03
Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert/Facebook
A Fővárosi Állat- és Növénykert idén is megrendezi az Állatszeretet fesztivált, péntektől vasárnapig számos izgalmas programmal várják az érdeklődőket. 

Valamennyi közül talán a legnépszerűbb program lehet a Nézze meg az ember!, ami ezúttal nem egy ingerült felkiáltásként, hanem szó szerint értelmezhető, vagyis nézzük meg közelről a mentett, rehabilitált állatokat, miközben hasznos tartási tanácsokat is hallgathatunk, a gyerekek pedig festhetnek madáretetőt.  

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert/Facebook

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert/Facebook

Még egy kis izgalom a park háza tájékáról, két nandutojásból ugyanis már sikeresen kikeltek a fiókák, a gondozók reményei szerint további csibék világrajövetele is várható. Ez annál inkább nagy öröm, - írják az állatkert Facebook-oldalán - mivel e Dél-Amerikában őshonos futómadarak tartásába – közel három évtizedes szünet után – tavaly nyáron fogtak bele ismét. Egy nandutojás egyébként tízszer nehezebb egy átlagos tyúktojásnál, a fiókák pedig 38-40 napra kelnek ki. A kikelt fiókákat szép időben a Dombház melletti gyepre viszik ki a gondozók, de kedvezőtlen időjárás esetén jelenleg még nem látogathatók.

Hétvégére azonban remek időt ígér az előrejelzés. 

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert/Facebook

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert/Facebook